Çoğu fırınlarda uygulamaya alınan ‘askıda ekmek’, Erzurum’da yoğun ilgi görüyor. Fırın işletmecisi Sinan Değirmencioğlu, uygulamanın başladığı zamandan bu yana vatandaşın daha duyarlı davrandığını ifade etti. Değirmencioğlu, uygulamayı her fırıncı yapsa evine ekmek götüremeyecek kimsenin kalmayacağını da sözlerine ekledi.
Askıda ekmek uygulamasıyla çoğu insanın yüzünün güldüğünü aktaran Değirmencioğlu, “Toplum olarak yardımı seviyoruz. Bunu askıda ekmek uygulamasıyla görebiliyoruz. Erzurum’da birçok fırında askıda ekmek uygulaması var. Bu uygulama ile askıda onlarca ekmek ihtiyaç sahiplerini bekliyor ve sofrasında yerini alıyor. Uygulama ilk başladığı zamanda çok fazla kullanımı yoktu. Şöyle ki son 2-3 yıl içerisinde toplum olarak bu bilince ulaştık. Örneğin benim fırınımda askıda her zamanda ekmek bulunuyor. Fırında ekmek almaya gelen çocuksa bile bazı aileler o çocukla askıda ekmek için ekstra para veriyor. Bu şekilde o çocuğunda yardımseverlik yönü güçleniyor. Bu uygulama bence her fırında olmalı. Olmalı ki her insana ekmek ulaşabilsin.” dedi.
İSRAFIN ÖNÜNE GERÇİLMELİ
Ekmek israfına yönelikte konuşan Değirmencioğlu, “Açlık ‘Türkiye’de Ekmek İsrafı Araştırması’ sonuçlarına göre tüm kesimlerin ortak kanaati; temel gıda olan ekmeğin çöpe atılmasının en kötü davranışlardan biri olarak görülmesidir. Araştırma, ekmek israfının kötü niyetten ziyade ihmal ve bilgisizlikten kaynaklandığını ortaya koymuştur. Araştırmada, ekmeğin amacı dışında kullanılması, yani insan gıdası olarak tüketilmemesi veya çöpe atılması, israf olarak tanımlanmaktadır. Dolayısıyla insan gıdası olarak kullanılamayıp hayvanlara verilen ekmeklerin de israf edildiği kabul edilmektedir. Zira ekmeğin insan gıdası olarak tüketilmesi için un ve ekmek üretimi sürecinde yapılan işlemler; emek, maliyet ve zaman kaybına neden olmaktadır. Bu yüzden, doğrudan hayvan yemi olarak kullanılabilecek tahıl ürünleri yerine ekmeğin kullanılması ekonomik açıdan israf olarak değerlendirilmektedir” şeklinde konuştu.