SUNUM: Aylık Söyleşilerimizin Şubat Ayı konuğu Emniyet Müdürü Sayın H. Turgut Yıldız’dı. Emniyet Müdürü Yıldız’la Erzurum’un asayişini, suçları, aydınlatma oranlarını konuştuk, trafik sorununu ele aldık. Sayın Yıldız’dan Erzurum’un huzur ve asayiş bakımından tarifini istedik. Emniyetin toplumsal rolünü, vatandaş- polis ilişkisini irdeledik. Satır başları halinde Erzurum’un huzur ve güven ortamını sorguladık.
Yüksek bir devlet terbiye ve tecrübesine sahip olan Erzurum Emniyet Müdürü Yıldız, ilin bir huzur kenti olduğunu dikte ederek, “Erzurum Tabiî ki huzur kenti. Erzurum’un genel yapısı itibariyle de şehrin kendine has özellikleri var. Erzurum suça ve suçlulara çok fazla değer vermiyor. Milliyetçi muhafazakar yapısıyla zaten ön planda olan bir şehir. Allah’a çok şükür suç da çok fazla işlenmiyor.” tarifinde bulundu.
Söyleşinin son bölümünde “Erzurum’u ben beğeniyorum. Her zaman vatan savunmasında müdafaasında öne çıkmış bir il.” vurgusunu yapan Yıldız, Erzurumlu’dan beklentilerini üç cümleyle özetledi: “Erzurum’u seviyoruz. Kurallara kaidelere uyulmasını istiyoruz. Daha güzel bir toplum için bunu yapmalıyız.”
Değerli vaktini bize ayırarak, söyleşimize konuk olan Emniyet Müdürü Sayın Yıldız’a başarılar dileğiyle saygılarımızı sunuyor, siz değerli okurlarımızın ilgiyle okuyacağını umduğumuz söyleşiyi takdim ediyoruz.
Mahmut AKDAĞ
2012 YILI DEĞERLENDİRMESİ
AKDAĞ: Asayiş, güvenlik hizmet ve olayları bakımından Erzurum’da 2012 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
YILDIZ: Asayiş olaylarında Türkiye genelinde bir artış var. Erzurum özelinde de yüzde 8’lik bir artış gözüküyor. Ama suç işlenme oranlarında Erzurum ortalarda bir yer alır. Özellikle aile içi şiddet, tehdit, hakaret, taksirle yaralama olaylarıyla ilgili bir farkındalık oluşturduk. Eskiden aile içinde çözülebilen, bir çok konu 4285 sayılı yeni yasayla birlikte maalesef biraz daha gün yüzüne çıkması söz konusu oldu. Bu yasanın olumlu yönleri de var, ama çekirdek ailenin zarar görmesi gibi bir şeyde var. Aile içerisindeki ufak bir tartışma, karakola geliyor. Her ailede küçük çaplı tartışmalar olur. Bunlar artık karakola yansıyor. Hangimizin ailesinde küçük çaplı tartışmalar olmamıştır? düşündüğümüzde benim ailemde de olmuştur…
TÜRKİYE ORTALAMASI ÜSTÜNDE BİR AYDINLATMA ORANI..
AKDAĞ: Erzurum’da olayların aydınlatılması süreci nedir? Ya da başarı oranı..
YILDIZ:Toplamda olayların aydınlanmasında yüzde 87-88 oranında bir başarımız var. Faili meçhulümüz yok. Türkiye ortalamasının üstünde bir aydınlanma oranımız söz konusu. Mal varlığına karşı, Mala zarar verme, hırsızlık, dolandırıcılık gibi olaylardan bahsediyorum. Bu olaylarda da Türkiye ortalamasının üzerinde bir aydınlatma oranımız var. Hırsızlık olaylarına karşı en başarılı illerden bir tanesiyiz.
VATANDAŞA DÜŞEN GÖREV
AKDAĞ: Hırsızlık olaylarına karşı vatandaşa da görev düşmüyor mu?
YILDIZ: Tabi burada bir parantez açarak, vatandaşın kendi tedbirini almasının da önemine dikkat çekmek istiyorum. Artık güvenlik önlemlerini çok uygun fiyata alabiliyoruz. Apartmanlarımızda mutlaka görüntülü sistem oluşmalı. Hele hele yeni yapılan konutlarda mutlaka güvenlik sistemi projeye dahil edilmeli. Cinayette başarımız çok iyi. Mesela önemli suçlar vardı. Gasp, kapkaç gibi. Bu suçlar Erzurum’da çok az sayıda görülen suçlar. Çok az sayıda olan bu suçları aydınlatma oranımızda iyi durumda. Takibi gerektiren olaylarda da iyi noktadayız. Suç işleyenin yanına kar kalmıyor. Mutlaka yakalanıp adalete teslim ediliyor.
‘ERZURUM’DA İYİ NOKTADAYIZ’
AKDAĞ: Genel bazda ne söylenebilir?
YILDIZ:Emniyet açısından Erzurum’da iyi noktadayız. Başarıda her geçen yıl artış söz konusu. Çok şükür.Tabi asayiş olaylarında elde ettiğimiz başarılarda ihbarların çok büyük payı var. Dolayısıyla bu başarılarda vatandaşlarımız çok büyük pay sahibi. Dadaşlar ihbar noktasında oldukça duyarlı. Emniyete gelen ihbarların tamamı teker teker inceleniyor. Ve geri dönüşümü mutlaka yapılıyor. Teşekkürde bulunuyoruz ve ihbar eden vatandaşlarımızın kimliği kesinlikle gizli kalıyor.
Okullara çok önem veriyoruz. Okul etrafında alakası olmayan kişilere idari yaptırım tutanağı tanzim ediliyor. Bu anlamda yaptığımız çalışmalardan ötürü, okul müdürlerimizden çokça teşekkür alıyoruz.
‘ERZURUM TABİİ Kİ HUZUR KENTİ’
AKDAĞ: Erzurum’u bir huzur kenti olarak tarif etmek mümkün müdür?
YILDIZ: Erzurum Tabiî ki huzur kenti. Erzurum’un genel yapısı itibariyle de şehrin kendine has özellikleri var. Erzurum suça ve suçlulara çok fazla değer vermiyor. Milliyetçi muhafazakar yapısıyla zaten ön planda olan bir şehir. Allah’a çok şükür suçlarda çok fazla işlenmiyor.
BIÇAKLAMA OLAYLARI
AKDAĞ: Kentte özellikle bıçaklama olayları vatandaş üzerinde ciddi bir psikolojik baskı oluşturuyor. Gençlerin bıçak taşımalarının engellenmesi, bıçaklama olaylarının önlenmesi noktasında Emniyet hangi çalışmaları yürütüyor? Bu konuda basına, ailelere düşen görev nedir?
YILDIZ: Basın biraz bu işi kaşıyor. Aslında bu konuda Erzurum diğer illerden önde gelen bir il değil. Ancak kamuoyuna yansıtılışı sanki Erzurum çok öndeymiş gibi oluyor. Sayın Valimizin valilik emriyle bıçak taşımak malumunuz yasaklandı. 2012’de 2 binin üzerinde bıçaktan dolayı işlem yapıldı. Bıçak kurşundan daha öldürücü diyebiliriz. Bıçak vücutta belli noktalara geldiği zaman saniyelerde öldürür. Bıçağın yaralayıcı ve öldürücü bir alet olduğunu unutmamak lazım. Bir insan neden bıçak taşır? Bir özgüvenden kaynaklanabilir. Çözüm noktasına gelince, Eğitimle çözülmeyecek hiçbir sorun bilmiyorum. Eğitimle bir taş parçası sanata dönüşüyor. Çevre katkısı, aile, bu faktörler mutlaka önemli ama, çözümde en önemli ve etkili eğitim olacak.
ERZURUM TRAFİĞİ VE TRAFİK SORUNLARI
AKDAĞ:Erzurum trafiği artan araç yükünü taşıyamıyor, il trafiğinin 2023 vizyonu nasıl olmalı, bu konuda şehir planlamacıları, belediyelere düşen görev nedir? ildeki trafik yoğunluğunu, özellikle otopark sorununu çözmeye yönelik Emniyet çalışmaları nelerdir? Kent merkezindeki trafik sorunlarında temel etmen sizce nedir?
YILDIZ: Şehir içi trafikte biz sadece ceza yazma bölümündeyiz. Trafikle ilgili düzenlemeli UKOME’nin yapması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda tedbir alması gerekiyor. Biz sadece kuralları uygulayan, yani yaptırım uygulayan bölümdeyiz. Kapalı alan oluşturulmalı. Otoparklar bu şehre kazandırılmalı. Bütün görev Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nda. Toplu taşıma araçlarına ilgi gösterilmeli. Her yere kendi aracınla gitmene gerek yok.
Trafikle ilgili Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız çok ciddi emekler sarf ediyorlar. Ülke çapında kampanyalar düzenleniyor. Burada da önemli mesafeler alındı. İnsanların bilinçlenmesi lazım. İnsanlar trafiğe çıktığı zaman bir anda canavarlaşıyorlar. Araç bizleri bir yerden bir yere götüren bir vasıta. Ama biz o vasıtayı ölüm makinesi haline getiriyoruz. Allah korusun. Adam ne diyor 220’ye kadar iyi de 240’da direksiyon titremeye başladı. Ne bu uçak mı? Mermi gibi gidiyor. Trafik kurallarına mutlaka uymak lazım.
‘TDP HİZMETLERİNDE TÜRKİYE 3’ÜNCÜSÜYÜZ’
AKDAĞ: Erzurum Toplum Destekli Polislik (TDP) hizmetleriyle döneminizde tanıştı. Yine emniyet Teşkilatının özellikle okul çağı gençliğine yönelik eğitim çalışmaları döneminizde yoğunluk kazandı. Bu hizmetlerde gelinen nokta ve varılmak istenen hedef nedir?
YILDIZ: 2006’dan beri devam eden bir süreç. Ama bizim dönemimizde biraz hızlanmış oldu. Toplum Destekli Polis konusunda Türkiye üçüncüsü olduk. Polis toplumla kaynaşmayı sever. Toplum için biz varız. Bu bilinç içerisinde çalışıyoruz. Toplumdan ayrı insanlar olmadığımızı anlatıyoruz. Trafikle ilgili bazı kuralları el ilanları gibi dağıtımlar yapıyoruz. Toplumun her yerinde varız.
ERZURUM’DA POLİS-VATANDAŞ İLİŞKİSİ
AKDAĞ: Erzurum’da, diğer şehirlerin üstünde, üniformalı görevlilere geleneksel bir saygı vardır. Vatandaş polisi hem sever hem de korkar. Sizce polis vatandaş ilişkisinin çağdaş düzeyi nasıl olmalıdır? Erzurum’da polis vatandaş ilişki ve diyalogu yeterli seviyede midir?
YILDIZ: Erzurumlunun Gerçekten üniformalılara olan saygısı çok. Biz polisten korkulmasını istemiyoruz. Karşılıklı sevgi saygı içerisinde bir medeni yaşamı birlikte arzuluyoruz. Polis vatandaş arasında olması gereken diyalog belki tam oturmamış olabilir. Ama inşallah bir memnuniyet oluşturmuşuzdur.
‘UÇLARDAKİ OLAYLAR YANSITILMAMALI’
YILDIZ: Erzurum’un huzur kenti olarak kalması ya da bu noktaya ulaşması için sizce basına düşen görev nedir? Polis-basın ilişkisi yeterli midir, bu ilişkinin ufku nasıl olmalıdır?
YILDIZ: Basın uçlardaki şeyleri yansıtıyor. Uçlardaki şeylerde bazen toplumun genel durumunu rencide ediyor. Mesela diyelim ki bir tanesi çocuğuna tecavüz etmiş olabiliyor. Bunu verdiğiniz zaman genel bir anlayış oluyor. Böyle şeyleri vermemek lazım. Toplumun genel ahlak yapılarını değerli kılmak lazım. Toplumu rahatsız edecek haberleri yapmamak lazım diye düşünüyorum. Bu şehre Bu ülkeye zarar verecek haberleri vermemek lazım.
Basınla Polis arasındaki diyalogu biz yeterli buluyoruz. Biz bir devlet kuruluşuyuz. Yazılı açıklamaları tercih ediyoruz. Ben çok az konuşuyorum basına. Yazılı olarak konuşmayı tercih ediyorum. Allah’a çok şükür bir zarar görmedim ama, bizim çok dikkat etmemiz lazım. Yanlış anlaşılmaktan korkuyor, endişe ediyoruz
AKDAĞ:En son kasım ayında gerçekleştirdiğiniz, ayın polisi uygulaması devam edecek mi?
YILDIZ: Uygulamamız devam edecek. Polisimizi motive etmeye devam edeceğiz.
ERZURUM TARİFİ
AKDAĞ: Yurt dışında da görev yapmış biri olarak, Erzurum’u ve Erzurumluyu nasıl tarif edersiniz? Erzurum izlenimleriniz, Erzurumlular üzerine tespitleriniz nelerdir?
YILDIZ: Erzurum’u ben beğeniyorum. Her zaman vatan savunmasında müdafaasında öne çıkmış bir il. Nüfus potansiyelini kaybediyor. Sanayi olarak bir takım açmazlar var. İstihdam problemlerini görüyorum. İnsanlar tabi sıcağa, istihdama gidiyor. İş adamlarının buraya gelmesi lazım. Kar turizminin gelişmesi lazım. Dağın çok iyi kullanılması lazım. Hasılı insanları birada tutmak lazım. Ama Anadolu’da göç sorunu var.
AKDAĞ: Erzurum halkına mesajınız nedir?
YILDIZ: Erzurum’u seviyoruz. Kurallara kaidelere uyulmasını istiyoruz. Daha güzel bir toplum için bunu yapmalıyız.
YILDIZ KİMDİR?
08.03.2011 tarihli ve 2011/192 sayılı müşterek kararname ile Erzurum İl Emniyet Müdürlüğüne atanan İl Emniyet Müdürümüz Sayın H. Turgut YILDIZ 1979 yılında Ankara Polis Kolejine girerek Emniyet Teşkilatına 14 yaşında adım atan Sayın Müdürümüz 1983 yılında girdiği Polis Akademisinden 1987 yılında mezun olmuş ve ilk görev yeri olan Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı emrinde Komiser Yardımcısı olarak görevine başlamışlardır.
. Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar Hudut İltica Dairesi Başkanlığı’nda (1989-1992) görev yaptıktan sonra 1992 yılı atama döneminde Komiser olarak Bitlis iline atanmış, burada Valilik Özel Kalem Müdürlüğü (Olağanüstü Hal Ofisi Başkan Yardımcısı) ve ardından 1993-1995 yılları arasında İstihbarat Şube Müdürlüğü görevini yürütmüşlerdir.
•Sırasıyla;
•1995-1997 yıllarında Antalya İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı,
•1997-1998 yıllarında Ankara İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü Büro Amiri,
•1998-1999 yıllarında Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü Yardımcısı,
•1999-2000 yıllarında Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Yardımcısı,
•2000-2002 yıllarında Birleşmiş Milletler Kosova Misyonu Bölge Personel Birimi Müdür Yardımcısı,
•2002-2003 yıllarında Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü,
•2003-2004 yıllarında Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Yenimahalle İlçe Emniyet Müdürü,
•2004-2005 yıllarında Birleşmiş Milletler Liberya Misyonu Personel ve Yönetim Daire Başkanı,
•2005-2006 yıllarında Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Silah ve Ruhsat Şube Müdürü,
•2006-2007 yıllarında Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Koruma Şube Müdürü,
•2007-2008 yıllarında Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol-Europol-Sirene Dairesi Başkan Yardımcısı,
•2008-2009 yıllarında Emniyet Genel Müdürlüğü Yabancılar, Hudut ve İltica Dairesi Başkan Yardımcısı,
•2009-2010 yıllarında Emniyet Genel Müdürlüğü Dışilişkiler Dairesi Başkan Yardımcısı olarak görev ifa etmişlerdir.
1 Haziran 2010 tarihinden itibaren yongalı, güvenli ve optik okuyuculu pasaport üretimine başlandığından, söz konusu çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için kurulan Pasaport Dairesi Başkanlığı’nın KURUCU BAŞKANLIĞI'nı üstlenmiş ve 8 Mart 2011 tarihine kadar bu görevde bulunmuşlardır.
•Sorgulama, Suç İstihbaratı Analizi, Uluslararası Polis İşbirliği,
•Yabancılar, İltica ve Hudut Kontrolleri, Seyahat ve İkamet Evrakları konularında mevzuat ve Uygulamalar,
. Önemli Tesislerin ve V.I.P’lerin korunması konusunda deneyimli olan Sayın Müdürümüz Polis Bakım ve Yardım Sandığı Denetim Kurulu Üyeliği (2003-2005) ve Polis Bakım ve Yardım Sandığı Yönetim Kurulu Üyeliği (2009-…)görevlerini yürütmüşlerdir.
. Devletin vatandaşlarına karşı yerine getirmekle yükümlü olduğu temel hizmetlerden birisi olan Elektronik Pasaport İşlemlerinde, iş süreçlerini hızlandırarak hizmetlerin daha etkili sunumu ve bürokrasiyi azaltıcı tedbirler ile vatandaş memnuniyetinin artırılması yönünde başarılı hizmetlerinden dolayı, Meclis Haber Dergisi ve Time Dergisinin ortak düzenledikleri “2010 Yılının Başarılı Bürokratı” ödülüne layık görülmüştür.
. Milli Güvenlik Akademisi 65. dönem kursunu başarı ile bitiren Sayın Müdürümüz, Yeraltı ve Yıkıcı Faaliyetlerle Mücadele, Bilişim Teknolojisi, Terörle Mücadele ve İngilizce Lisan Eğitimi konularında eğitim almış, meslek içerisinde göstermiş olduğu başarılı çalışmalarından dolayı yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda teşekkür, takdirname ve maaş taltifi ile ödüllendirilmişlerdir.