Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından teklif çağrısı yöntemi ile uygulamaya konulan KOBİ ve Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programları için sunulmuş olan projelerin başarılı olanları Erzincan’da açıklandı.
2011 yılı proje teklif çağrısı sonuçlarının açıklandığı toplantıya Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, Erzincan Valisi Selman Yenigün, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Bayburt Valisi Hasan İpek, Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Bayburt Belediye Başkanı Hacı Ali Polat, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve proje sahipleri katıldı. Toplantı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın tanıtımını içeren sinevizyon gösterisi ile başladı.
ALTAN SUNUM YAPTI
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın 7 Eylül 2011 tarihinde proje teklif çağrısına çıktığını ve son projelerin 18 Kasım 2011 tarihinde kabul edildiğini söyledi. Genel Sekreter Altan konuşmasında; “2011 yılı proje teklif çağrısı kapsamında ajansımız tarafından program bütçesi 11 Milyon TL olan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) Mali Destek Programı ile program bütçesi 5 Milyon TL olan Küçük Ölçekli Altyapı (KÖA) Mali Destek Programı olmak üzere iki mali destek programına çıkılmıştır. Bölgemizde yer alan tüm il ve ilçe merkezlerinde 20 bilgilendirme toplantısı düzenlenmiş ve 873 kişiye ajans uzmanları tarafından program tüm ayrıntılarıyla anlatılmıştır. Bölgemizde yer alan il merkezlerinde 4, ilçe merkezlerinde 8 proje yazma eğitimi verilmiş ve bu eğitimlere 194 kişi katılmıştır. 18 Kasım 2011 tarihinde saat 18.00’e kadar toplam 236 proje ajansımıza sunulmuş olup, başvuru için idari şartları sağlayan 232 proje değerlendirmeye alınmıştır. İllere göre proje başvuru sayıları Erzurum’da KOBİ ve KÖA için 119, Erzincan’da KOBİ ve KÖA için 94, Bayburt’ta KOBİ ve KÖA için 23’tür. İllere göre başarılı projeler Erzurum’da KOBİ ve KÖA için 35, Erzincan’da KOBİ ve KÖA için 26, Bayburt’ta KOBİ ve KÖA için 8’dir. Proje teklif çağrısına göre toplam başarılı proje sayısı KOBİ için 58, KÖA için 11 olmak üzere 69 projedir. Yeni projeler sayesinde her 3 ilde toplam 403 kişi yeni bir işe istihdam edilmiştir.” dedi.
EKONOMİK SAVAŞIMIZ DEVAM EDİYOR
Konuşmasına Şırnak’ta düzenlenen operasyonda şehit düşen şehitlere rahmet dileyerek başlayan AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ise konuşmasında; “Kurtuluş savaşı ile bağımsızlık savaşımızı kazandık fakat ekonomik savaşımız ise devam ediyor. Kalkınma ajanslarının kuruluş amaçları ekonomik kalkınma savaşını kazanmaktır. Sosyal devletin milletin efendiliğine değil hizmetkarlığına talip olması bu olsa gerek. Kalkınma ajansları bölgesel rekabet için değil bölgedeki gelişmişlik farklarını ortadan kaldırmak için vardır. Artık dünya ile rekabet başladı. Bu rekabette koşanların ardından yürüyerek onlara ulaşamayız. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın yetkililerini ve iş adamlarını kutluyorum.” dedi. Erzincan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yıldönümünü kutlayan Bayburt Valisi Hasan İpek ise; “ Türkülerinde Bayburt’u kimseye bırakmam diye haykıran Erzincanlıların kurtuluş gününü kutluyorum. Erzincan bir evladını daha şehit verdi. Şehidimize Allah’tan rahmet milletimize ve Erzincan halkına başsağlığı diliyorum. Biz ekonomik olarak kalkındığımız zaman şehit vermemiz en az seviyeye inecektir. Bunu da devletimiz ve yatırımcılar sağlayacaktır. Devlet sadece yatırımcıya zorlukta ortak oluyor. Kendi menfaati için bir şey istemiyor. İşte böyle bir devlette kalkınma ajanslarının önemi büyüktür.” dedi.
KUDAKA DİNAMİK YAPIYA SAHİP BİR KURUMDUR
Erzincan Valisi Selman Yenigün ise konuşmasında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın bölgede büyük rol üstlendiğini belirterek; “Küreselleştikçe yerelleşen dünyamızda kalkınma olgusu ciddi bir değişime uğramıştır. Büyüme merkezli kalkınma anlayışından “insan merkezli” kalkınma anlayışına geçilerek, kalkınma; bir ekonomik terim olmaktan çıkarılıp, sosyal, siyasal ve kültürel boyutları da içeren disiplinler arası bir yaklaşım olarak anlaşılmaya başlamıştır. Bu bağlamda başta AB üyesi ülkeler olmak üzere dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde bölgesel kalkınma ve kalkınmanın tabandan gelen bir süreçle sağlanması anlamına gelen “içsel kalkınma” yaklaşımı ön plana çıkmıştır. Bu yaklaşım doğrultusunda, söz konusu ülkelerde 1950'li yıllardan sonra kurulan kalkınma ajansları bölgesel kalkınmanın önemli aktörleri olarak faaliyet göstermektedirler. Dünyadaki rekabet anlayışının son yıllarda gösterdiği değişim kurumsal yapıları da etkilemekte ve rekabetçi ortamda hizmet üreten kurumları, anlayışlarını çağın gereklerine uygun hale getirmeye mecbur kılmaktadır. Kalkınma Ajansları, hızla değişen koşullara ayak uydurabilmek için çabuk karar alıp uygulayabilen, esnek ve dinamik bir yapıya sahip kurumlardır. Bununla birlikte bölgesel kalkınmanın sürdürülebilir olması için kurumsal yapının katılımcı olması ve yerel aktörlerin çabalarını ve potansiyellerini sergileyebileceği uygun ortamın sağlanması gerekmektedir. Ajansların yönetim mekanizmaları bu anlayışla oluşturulmuş katılımcılığı artıran mekanizmalardır. Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini Erzincan Valiliğinin 2011 yılında üstlendiği Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, bölgesel gelişim perspektifinde sorumlu olduğu rolü layıkıyla yerine getirebilmek için önemli bir gayret sarf etmiştir. Düzenlenmiş olan mali destek programları ile 2011 yılı içerisinde, bölgemizde uygulanan 137 projeye yaklaşık 17,5 Milyon TL destek sağlanmıştır. Bölge genelinde uygulanan 137 projenin 48 adedi Erzincan’da uygulanmış ve 6.853.169,06 TL destek sağlanmıştır. Başta bölge ekonomisinin lokomotifi olan KOBİ’ler ajans destekleri ile geliştirildiği gibi kamu ve sivil toplum kuruluşlarının iktisadi ve sosyal projeleri de bölgesel gelişme hedefleri doğrultusunda desteklenmiştir.” dedi.
KALKINMANIN YAPI TAŞI KALKINMA AJANSLARIDIR
Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman kalkınma ajanslarının hayati önem taşıdığını belirterek; “ Türkiye’nin kalkınma politikasının yerele yayılması, insanlarımıza ve kuruluşlarımıza yeni fırsatlar sunması bakımından kalkınma ajansları büyük önem arz etmektedir. Ülkemiz dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerindendir. Kalkınma ajanslarının sağladığı imkanları yerinde kullanmak çok önemlidir. Büyümeye ve gelişmeye herkesi dahil etmek gerekir. Yerelde kalkınma ajanslarımız yatırımcılarımız ile birlikte aktif bir şekilde hareket etmelidir. Bölgesel kalkınmanın yapı taşı kalkınma ajanslarıdır.” dedi.
VALİ ÖZTÜRK’ÜN DEĞERLENDİRMESİ
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk ise projesi mali veya teknik yönden kabul edilemeyen yatırımcıların 2012 yılında tekrar eksikliklerini gidererek projelerini Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na sunmalarını söyleyerek “ İyi proje hazırlamak çok önemlidir. Projesi kabul görmeyenler aynı projelerini iyi bir ekip ile tekrar hazırlayarak projelerini ajansa sunsunlar. Bu projeleri mutlaka kabul görecektir.Ben bunu öneriyorum. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı başarılı bir ajanstır. Erzurum, Erzincan ve Bayburt’taki sanayicilerimiz bu birlik ve beraberliği iyi değerlendirmelidir.” dedi. Konuşmaların ardından Erzurum, Erzincan ve Bayburt’tan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na sundukları projede il bazında başarılı olan yatırımcılara Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, Erzincan Valisi Selman Yenigün, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Bayburt Valisi Hasan İpek tarafından plaket verildi. Toplantı toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.