Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>ARAŞTIRMA
3 Ocak 2019 Perşembe - 09:48

10 yeni Ar-Ge Projesi için imzalar atıldı

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Hiçbir araştırma konusunun bir tarafta yetim, yalnız, öksüz kalmaması gerekiyor. Mutlaka neticeye varacak, bir sonuç alacak, bir ürüne yönelecek yönlerin bulunması gerekiyor” dedi.

10 yeni Ar-Ge Projesi için imzalar atıldı

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Hiçbir araştırma konusunun bir tarafta yetim, yalnız, öksüz kalmaması gerekiyor. Mutlaka neticeye varacak, bir sonuç alacak, bir ürüne yönelecek yönlerin bulunması gerekiyor” dedi.

“SSB Ar-Ge Panelleri” çerçevesinde kararı alınan ve 2018 yılı içinde başlatılan 10 projenin sözleşmesi, Savunma Sanayii Başkanı Demir, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), üniversiteler ve özel sektör temsilcilerinin katıldığı bir törenle imzalandı. Savunma Sanayii Başkanlığı Nuri Demirağ Konferans Salonunda gerçekleşen törende konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı Demir, bu projelerin toplam değerinin 300 milyon lira olduğunu söyledi.

Projeleri, KOBİ-Sanayi-Üniversite iş birliğine dayalı olarak oluşturduklarını kaydeden Demir, “Toplumun uzun vadeli refahını sağlayacak her çalışma bir anlamda da ülkenin gücü, güvenliği, selameti açısından önemlidir. 2023 hedeflerine ulaşmanın yolu Ar-Ge ve teknolojiden geçmektedir. Eğer Türkiye, 11-12 bin dolar kişi başı milli gelir bandını aşmak istiyorsa yapması gerekeni herkes çok net söylüyor ama bunu yapmakla ilgili çalışmaların ise bıkmadan, üşenmeden, sabırla devam ettirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Demir, “Biz bilginin biriktiği yerin üniversiteler olduğunu düşünüyoruz ve eğer ülkemiz önümüzdeki 10, 20, 50 yıla hazırlanmak istiyorsa bugün bilim dünyasında konuşulan bazı konuların ısrarla takip edilmesi, onların dokunacağı teknoloji konularının da bugünden farkına varılması gerekiyor. Bugün sadece teorik çalışma olarak gördüğümüz veya bir kısım akademisyenin kendi ilgi alanında oyalandığı konular olarak gördüğümüz konuların ilerde sürpriz olarak bazı teknolojiler şeklinde karşımıza çıkması muhtemeldir ve biz bunu ıskalarsak çok büyük kayıplara uğrarız. Şunu unutmayalım; biz Ar-Ge’ye harcadığımız rakamları konuşurken Ar-Ge ile ilgili konuları tartışırken dünyada boş durmuyor. Bu arada dünyada neler yapıldığının çok iyi farkında olmamız gerekiyor. Bu alanda geri kalmayı, ıskalamayı ve bazı şeyleri gözden kaçırmayı göze alamayız” diye konuştu.

Hiçbir araştırma konusunun bir tarafta yetim, yalnız, öksüz kalmaması gerektiğini vurgulayan Demir, mutlaka neticeye varacak, bir sonuç alacak, bir ürüne yönelecek yönlerinin bulunması gerektiğine işaret etti.

“SSB Ar-Ge Panelleri” neticesinde kararı alınan ve bugün yapılan toplantıyla imzalanan 10 Ar-Ge projesi ise şöyle:

“Alüminyum Yeni Nesil Alaşım Geliştirilmesi (Ayna), Duyarsız Yemleme Şarjı Geliştirme (Duyem), Düşük Frekans Aktif Sonar Sistemi Geliştirilmesi (Düfas), Sıcak Şekillendirme İle Multifazlı Çelik Geliştirme (Hançer), Twt İçin Yüksek Voltaj Güç Kaynağı Geliştirilmesi (Kudret), Stirling Soğutuculara Yönelik Kalıcı Mıknatıs Neodyum (Ndfeb) Geliştirilmesi (Mıknatıs), Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi (Nar), Nükleer Radyasyon Tehdidine Karşı Yerli Algılayıcı Ve Tespit Sistemi Geliştirilmesi (Radat), Yürüyen Dalga Tüp Mikrodalga Güç Yükselteci Geliştirilmesi (Seyyah), Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor (Y3)”

İmzaları atılan Ar-Ge projelerinin özellikleri

Ayna Projesi ile havacılık gereksinimlerine uygun olarak aşınma dirençli, korozyona dayanıklı, yüksek sıcaklık mukavemetine sahip alaşımlar konusunda yurt dışı bağımlılığın kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Hançer Projesi ile sıcak şekillendirme prosesine uygun zırh çeliği alaşımının geliştirilmesi, Mıknatıs Projesi ile üstün manyetik özelliklere sahip Neodyum Demir Bor tabanlı kalıcı mıknatısların milli olarak geliştirilmesi, Düfas Projesi ile düşük frekanslı aktif sonar sistemlerine yönelik piezoelektrik tek kristal seramik malzeme ve transdüserlerin geliştirilmesi, Kudret Projesi ile yürüyen dalga tüplerin çalışabilmeleri için gerekli yüksek voltajları üretebilen güç kaynağı geliştirilmesi ve Seyyah Projesi ile Radar, Elektronik Harp ve Uydu/Uzay Sistemlerinde kullanılabilecek nitelikte tamamen milli imkanlar ile Yürüyen Dalga Tüp Güç Yükselteci geliştirme teknolojisi kazanılması hedefleniyor.

Nar Projesi ile kızılötesi algılama sistemlerinin ve bileşenlerinin milli imkanlarla geliştirilebilmesi ve yurt dışı bağımlılığın giderilmesi, yüksek voltajları üretebilen güç kaynağı geliştirmesi, Radat Projesi ile nükleer radyasyon tehditlerini tespit etmek amacı ile algılayıcı sistem geliştirilmesi ve roket ve füze sistemlerinde kullanılmak üzere Duyem Projesi ile güvenlik ve duyarsızlık isterleri üst seviyede olan duyarsız yemleme şarjı geliştirilmesi sağlanacak.

Bu yıl ilk defa, Yenilikçi Yazılımlar Yarışıyor Yarışma Programı (Y3) ile Elektro Optik uydu görüntülerinden otomatik hedef tespit ve tanıma konularında ülkemizde var olan yetenek ve birikimler adil ve hassas bir şekilde ölçülerek, bu kabiliyetlerin gelecek projelerde değerlendirilmesi hedefleniyor.

 
“Bu ülkeye yan bakan, bedelini ödeyecek”
 
5.6 milyarlık destek yağmuru başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bitkisel üretim istatistikleri açıklandı
Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler ile sebzelerde üretim 2018'de azaldı.
Osmanlıdan bugüne Erzurum Millet Bahçeleri
DADAŞ Gazetesi Haber Merkezi
Mezarlıklar Erzurum'un Kaderini Belirledi
Mezarlıklar Erzurumun Kaderini Belirledi
 
Nurettin Topçu ve Erzurum
Nurettin Topçu ve Erzurum
“Türkiye TÜRKSAT 6A uydusunu üretiyor”
TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen, “Türksat 6A, TÜBİTAK’ın öncülüğünde TÜRKSAT’ın ...
Erzurum'da Yerli Drone Ürettiler
2 Doktor 1 Mühendis...
 
ATAUNİ Bilim Şenliği başladı
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesinde öğrenim gören ...
Türkiye'de günlük yağış rekoru kırıldı
Meteoroloji Genel Müdürlüğünce 17 Aralık günü ölçülen 24 saatlik toplam ...
Çocuklar geleceği tasarlıyor
Atatürk Üniversitesi ile Bakü-Tiflis-Ceyhan Boru Hattı Şirketi (BTC) iş ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri