Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erzurum Kongresi mesajı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erzurum Kongresi mesajı
Erzurum Kongresi 106’ıncı yılında
Erzurum Kongresi 106’ıncı yılında
‘Engelsiz İş Gücü Uyum Programı’ hayata geçirildi
‘Engelsiz İş Gücü Uyum Programı’ hayata geçirildi
Guterres: İnsanlık dışı eylemi şiddetle kınıyorum
Guterres: İnsanlık dışı eylemi şiddetle kınıyorum
Gazze’de can kaybı 59 bin 106’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 59 bin 106’ya yükseldi
HABERLER>GUNDEM
23 Temmuz 2025 Çarşamba - 06:54

AB ve 25 ülke Dışişleri Bakanlığı’ndan çağrı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ve 25 ülkenin dışişleri bakanlarının imzaladığı ortak bildiride, "Gazze’deki savaş derhal sona ermeli. Gazze’de sivillerin çektiği acı, benzeri görülmemiş bir derinliğe ulaşmıştır" denildi.

AB ve 25 ülke Dışişleri Bakanlığı’ndan çağrı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ve 25 ülkenin dışişleri bakanlarının imzaladığı ortak bildiride, "Gazze’deki savaş derhal sona ermeli. Gazze’de sivillerin çektiği acı, benzeri görülmemiş bir derinliğe ulaşmıştır" denildi.
İsrail, Gazze Şeridi’ne yönelik yoğun saldırıları ve açlığı kullanarak masum sivilleri sistematik şekilde ölüme sürüklemeye devam ediyor. Batılı ülkeler, durumu eleştiren ortak bir bildiri yayımladı. AB Komisyonu'nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib ve 25 ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalanan bildiride, "Sade ama acil bir mesajla bir araya geldik; Gazze’deki savaş derhal sona ermeli. Gazze’de sivillerin çektiği acı, benzeri görülmemiş bir derinliğe ulaşmıştır" denildi.
İsrail hükümetinin yardım dağıtımı modelinin tehlikeli olduğu, istikrarsızlığı beslediği ve Gazzelilerin insanlık onurunu çiğnediği ifade edilen bildiride, "Yardımın damla damla verilmesi ve aralarında çocukların da bulunduğu gıda ile su gibi en temel ihtiyaçlara ulaşmaya çalışan sivillerin insanlık dışı bir şekilde öldürülmesini kınıyoruz. 800’den fazla Filistinlinin yardım almaya çalışırken öldürülmüş olması dehşet vericidir. İsrail hükümetinin sivil halkı temel insani yardımdan mahrum bırakması kabul edilemez. İsrail, uluslararası insancıl hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine uymalıdır" denildi.

"İsrail hükümetine kısıtlamaları derhal kaldırma çağrısında bulunuyoruz"
"İsrail hükümetine yardım akışına yönelik kısıtlamaları derhal kaldırma ve Birleşmiş Milletler (BM) ile insani yardım kuruluşlarına hayat kurtarma faaliyetlerini güvenli ve etkili bir şekilde yapma imkanı verme çağrısında bulunuyoruz" ifadelerinin kullanıldığı bildiride, Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin de güvenliğine de değinilerek, esirlerin derhal ve koşulsuz olarak özgürlüklerine kavuşturulması çağrısı yapıldı. Esirlerin salıverilmesi ve ailelerin çektikleri acının sonra ermesi için en büyük umudun müzakerelerle ulaşılacak bir ateşkes olduğu vurgulandı.

"Kalıcı şekilde zorla yerinden etme, uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir"
Bildiride ayrıca her iki tarafa da sivilleri koruma ve uluslararası insani hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine saygı gösterme çağrısında bulunuldu. İsrail’in Gazze’nin güneyinde yüz binlerce Filistinliyi barındıracak bir "insani yardım şehri" kurma fikrinin de reddedildiği bildiride, "Bunlar kabul edilemez. Kalıcı şekilde zorla yerinden etme, uluslararası insancıl hukukun açık bir ihlalidir. İşgal altındaki Filistin topraklarında demografik ya da coğrafi değişime yönelik her türlü adımı kesin surette reddediyoruz" denildi.
İsrail’in uluslararası baskılar nedeniyle ertelediği fakat tekrar gündeme taşınan "E1" yerleşim planına da değinilen açıklamada, "İsrail’in sivil idaresi tarafından açıklanan E1 yerleşim planı, uygulanması halinde Filistin devletini ikiye bölecek ve bu durum uluslararası hukukun alenen ihlali anlamına gelecektir. Bu, aynı zamanda iki devletli çözümün temellerini de ciddi bir şekilde zayıflatacaktır. Diğer yandan Doğu Kudüs dahil, Batı Şeria’daki yerleşim inşaatları hız kazanmış, Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik şiddeti artmıştır. Bu sona ermelidir" denildi.
Bildiride, "Daha fazla kan dökülmesi, hiçbir amaca hizmet etmez. ABD, Katar ve Mısır’ın çabalarını tam olarak destekliyoruz. Acil bir ateşkes ile İsrailliler, Filistinliler ve tüm bölge için güvenlik ve barışa giden siyasi yolu desteklemek için yeni adımlar atmaya hazırız" denildi.
Ortak bildiriyi imzalayan isimler arasında AB Komisyonu'nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Hadja Lahbib’in yanı sıra Avustralya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya ve Yeni Zelanda Dışişleri Bakanları yer aldı.

 
Lammy: 'İsrail'in yeni yardım sistemi insanlık dışı'
 
'Anayasanın üstünlüğü demokratik sistemin temeli'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Lammy: 'İsrail'in yeni yardım sistemi insanlık dışı'
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İngiltere parlamentosunda yaptığı ...
Uraloğlu: 'Yerlilik oranımız daha da artıyor'
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ...
Erzurum’un ilk önceliği göçün durdurulması
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - 2024 yılı nüfusu 745 bin 5 olan Erzurum ...
 
Yılmaz: 'Kutlu olsun'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Kıbrıs Türklerini mezalimden ...
Tatar: '20 Temmuz, direnişin ve dirilişin tarihidir'
Tatar, "Ana vatanımız Türkiye'nin etkin ve fiili garantisiyle Mehmetçik'in ...
Yaylalı dualarla uğurlandı
Geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını kaybeden Erzurum Teknik Üniversitesi ...
 
ETÜ’de Yaylalı için tören düzenlendi
Dün vefat eden Erzurum Teknik Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Muammer ...
Yaylalı için ETÜ'de tören düzenlenecek
Erzurum Teknik Üniversitesince yapılan açıklamada merhum Rektör Prof. ...
Yaylalı vefat etti
Erzurum Teknik Üniversitesi’nin (ETÜ) Kurucu Rektörü ve Yükseköğretim ...
 
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri