Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kurtulmuş tarih verdi
Kurtulmuş tarih verdi
Göktaş: '14 bin 561 çocuğumuza hizmet veriyoruz'
Göktaş: '14 bin 561 çocuğumuza hizmet veriyoruz'
Uraloğlu ulaştırma gündemini paylaştı
Uraloğlu ulaştırma gündemini paylaştı
Yumaklı Su Kurulu kararlarını açıkladı
Yumaklı Su Kurulu kararlarını açıkladı
Asgari ücret 22 bin 104 lira oldu
Asgari ücret 22 bin 104 lira oldu
HABERLER>EKONOMİ
29 Mart 2017 Çarşamba - 13:38

ABİGEM'den ‘Gıda Güvenliği’ paneli

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Erzurum AB Bilgi Merkezi tarafından, ‘Gıda Güvenliği ve Bilgi Kirliliği’ konulu bir panel düzenlendi.

ABİGEM den ‘Gıda Güvenliği’ paneli

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Erzurum AB Bilgi Merkezi tarafından, ‘Gıda Güvenliği ve Bilgi Kirliliği’ konulu bir panel düzenlendi.
ETSO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Dr. Mete Çevik ile Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya konuşmacı olarak katıldı.
Üniversite öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği panelde, ‘Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları Faslı’ konulu bir sunum yapan AB İşleri Uzmanı Dr. Mete Çevik, faslın içeriği, gelinen aşama, yapılması gerekenler ve bu alandaki Türkiye-AB Mali İşbirliği Projeleri hakkında bilgiler verdi. AB’de gıda güvenliği yaklaşımının; özellikle 1990’ların sonunda ‘deli dana’ ve ‘dioksin’ başta olmak üzere ortaya çıkan gıda kaynaklı krizler sonucunda 2000’li yılların başında değişime uğradığını ve “Tarladan Sofraya” olarak adlandırabilecek bütüncül bir yaklaşım benimsendiğini kaydeden Dr. Çevik, “Bu alanda AB Parlamentosu ve Konseyi’nin çıkardığı tüzükler ve yapılan düzenlemelerle, çevrenin, bitki sağlığı, hayvan sağlığı ve refahının korunmasına önem gösterilerek, insan sağlığı ve hayatının en üst düzeyde korunması amaçlanmaktadır” dedi.
“Gıda, tarladan sofraya güvenli olmalı”
Sözü edilen ‘tarladan sofraya’ prensibinin, hijyen paketi ile birlikte çok detaylı ve kapsamlı bir yasal altyapı gerektirdiğini anlatan Dr. Çevik şunları söyledi:
“Bu yasal altyapı faslın adından da anlaşılabileceği üzere üç ana başlıkta toplanabilir. Bunlar; ‘gıda güvenliği ve hijyen’, ‘hayvan sağlığı’ ve ‘bitki sağlığı’ mevzuatlarıdır. Gıda güvenliği ve hijyen mevzuatı, genel gıda kanunu ve hijyen paketi ile birlikte etiketleme, katkı maddeleri, renklendiriciler, aroma vericiler gibi birçok yatay düzenlemeyle birlikte GDO mevzuatını da içerir. Burada bahsedilecek önemli bir husus ise; sadece insan gıdasının değil, hayvan gıdası olan yemle ilgili mevzuatlarında bu başlık altında ele alınmasıdır. Gıdaların elde edildiği hayvan ve bitkilerin de sağlığı tüm yasal mevzuatın ana çerçevesi gereği önemle ele alınması gereken konulardır.”
“Yanlış bilgilendirme, gerçek risklerden uzaklaştırıyor”
Panelde daha sonra, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, “Gıda Güvenliği ve Bilgi Kirliliği” başlıklı bir sunum yaptı. Gıda güvenliğinin, gıdanın amaçlanan kullanıma uygun olarak hazırlandığında ve tüketildiğinde tüketiciye zarar vermeyeceğini ifade ettiğini belirten Prof. Dr. Kaya, “Güvenli gıda, amaçlandığı biçimde hazırlandığında fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikleri itibariyle tüketime uygun, besin değerini kaybetmemiş gıda maddesi olarak tanımlanmaktadır” dedi. Konuşmasında gıdalardaki tehlikeleri; ‘biyolojik’, ‘kimyasal ve ‘fiziksel’ olarak sınıflandıran Prof. Dr. Kaya, gıda güvenliğinin insan sağlığı açısından son derece önemli olduğunun altını çizerek, bu sebeple tüketicinin doğru bilgilendirilmesinin de ciddiyetle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu vurguladı.
Bilgi kirliliğinin tüketicinin ihtiyaç duyduğu gıdalardan uzaklaşmasına neden olduğunu, dolayısıyla da bu durumun yeterli ve dengeli beslenmeyi olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Kaya, “Tüketici, tüketmesi gereken gıdalardan sürekli kuşku duyar hale gelmektedir. Gıda güvenliği ile bilgilendirmelerin mutlaka konunun uzmanı tarafından yapılması ve risklerin açık ve net bir şekilde ifade edilmesi gerekiyor. Ancak konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından, gıdanın bazı özelliklerini ve dolayısıyla etkilerinin abartılarak sunulması, gıdada mevcut olmayan fonksiyonların varmış gibi gösterilmesi, bazı özelliklerin sadece bir gıdaya özelmiş gibi anlatılması ve gıdanın sağlıksız veya tehlikeli olduğunun anlatılması gibi yanlış ve bilimsel gerçeklerden uzak ifadeler maalesef tüketiciyi gerçek risklerden uzaklaştırmaktadır” diye konuştu.
ETSO’daki panel, konuşmaların ardından katılımcıların sorularının cevaplanmasıyla sona erdi.

 
Yakutiye'de yürek burkan görüntü
 
Trafik araştırmasında Erzurum gerçeği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KUDAKA İlleri için çalıştay süreci
Erzurum, Erzincan ve Bayburt illeri için hazırlanan ve illerin farklı ...
Yenişehir esnafına dönüşüm müjdesi
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Büylükşehir Belediye Başkanı ...
Korkut: 'Köyler, kolektif üretim ile kazanacak'
Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Ali Korkut, TANAP tarafından proje geçiş ...
 
Saka: ‘Gönlümüzde ‘evet’ var’
Esnaf kesiminin ‘evet’ sonucuna odaklandığını aktaran Otelciler ve Kahveciler ...
Aşkale'de yatırım gündemi
Aşkale Dernekler Federasyonu'nun düzenlediği sektörel bazda ekonomik işbirliği ...
Karaca'dan bankalara tepki
Matbaacılar Federasyonunun yurdun değişik bölgelerinde düzenlediği Başkanlar ...
 
Erzurum konutta ülke ortalamasını geçti
Erzurum’da konut satışları bir önceki yılın şubat ayına göre yüzde 26.40, ...
Danimarka'dan Erzurum'a yatırım köprüsü
Danimarka İstanbul Başkonsolosu Jesper Kamp, Erzurum Büyükşehir Belediye ...
PERDER'den insan kaynakları eğitimi
Doğu Anadolu PERDER, üye firma çalışanlarının iş kalitesini arttrımak ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri