Prof. Dr. Atılhan Naktiyok’un Eğitim Koordinatörlüğünü yaptığı ve Cumartesi-Pazar Günleri ATASEM dersliklerinde gerçekleşecek olan Arabuluculuk Eğitimi, 23 Aralık’ta başlayacak.
Hukuk Fakültesinden mezun olan veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış hukukçuların katılacağı eğitim programı 48 saat sürecek.
EĞİTİM HAKKINDA
Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde giderek önemi artmakta olan Arabuluculuk, hukuk uyuşmazlıklarının hızlı, ekonomik ve kolay çözümünü temin eden yeni ve çağdaş bir yöntemdir ve yaygınlığı tüm dünyada artmaktadır.
Arabuluculuğa konu olan uyuşmazlık mahkeme önünde veya mahkemeye gitmeden çözüm üretilmesine imkân vermektedir. Arabuluculuk bir uzmanlıktır. Bu uzmanlığı yetkili kurumların akredite ettiği yasa ile belirlenen eğitim süresi ve koşullarını sağlayan kurumlar verebilirler.
Atatürk Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi, Adalet Bakanlığı’nca Arabuluculuk eğitimi vermek üzere yetkilendirilmiştir.
Alternatif uyuşmazlık çözümü olarak arabuluculukta uzmanlaşmış olan kişiler, sistematik tekniklerle, iletişim ve müzakere olanaklarını kullanarak tarafların hukuksal uyuşmazlığı daha uygun koşullarda çözmesini sağlar.
22 Haziran 2012 tarih ve 28331 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 6325 sayılı “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” ile 26 Ocak 2013 tarih ve 28540 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği” kapsamında hukuk fakültesi mezunu ve en az beş yıllık kıdem almış olan hukukçuların yetkili kurum tarafından verilen eğitimi almalarından sonra Adalet Bakanlığının yapacağı sınavda başarılı olmaları ve arabuluculuk siciline kayıt koşulu ile yapılacak bir faaliyettir.
Hukuksal uyuşmazlıklarda Arabuluculuk eğitimi Programı teorik uygulama derslerinden oluşan bütünleşik bir programdır. Aktif katılımın önemli olduğu bu programda uygulama alanları ile ilgili örnekler üzerinde de durulacaktır.