Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>EKONOMİ
26 Ağustos 2015 Çarşamba - 09:42

Akar uyardı..!

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, Kurban Bayramı’nın yaklaştığına dikkat çekerek kurbanlık alım-satımlarıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu.

Akar uyardı..!

Kurban Bayramı’na son bir ay kaldı. Kurbanlar pazarları doldururken doğudan batıya doğruda bir hayvan sevkiyatı başladı. Geçen yıl bazı hastalıklardan dolayı kurbanlıkların sevkiyatlarında büyük sıkıntılar yaşanmıştı. Ancak bu yıl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çalışmaları sayesinde herhangi bir hastalık sorunu ortaya çıkmadı. Aşılar gibi alınan tedbirler sayesinde hayvanlarda tehlikeli bir hastalık sorunun olmadığına dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, “Sorun yaşanmamasına rağmen biz yinede tedbirlerimiz alıyor ve aşılama yapmadan sevk işlemini yapmıyoruz.” dedi.

HAYVAN HAREKETLERİNİN YÜZDE 30’U KURBAN’DA

Kurban Bayramı’nın Erzurum açısından önemine değinen Akar, “Erzurum ili ekonomisinde hayvancılık sektörü, ön planda yer almaktadır. Günümüz itibariyle yaklaşık 1,4 milyon büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ile ülke içinde önemli bir paya sahiptir. Hayvancılık sektörü açısından Kurban Bayramı çok önemli bir zaman dilimidir. Bu süreçte büyük bir ekonomik hareketlilik yaşanmaktadır. Ülke hayvan varlığının önemli bir yüzdesi bu süreçte alım-satıma konu olmakta ve birkaç gün içerisinde kesimi yapılmaktadır. Erzurum çiftçisinin de büyük emek ve maliyetlerle yetiştirdiği hayvanlarını kazanca, nimete, berekete dönüştüreceği ve umutla beklediği bir andır. Kurban Bayramı nedeniyle ülkemiz genelinde hayvan hareketlerinde ve hayvan kesimlerinde yoğun bir artış olmaktadır. Erzurum ili ülkemizdeki önemli hayvan üretim merkezlerinden biri olup, haliyle bu hareketliliğin de en yoğun yansıdığı illerden biridir. İlimizden il dışına, yıllık olarak sevk edilen hayvan varlığının ortalama yüzde 30’u kurban bayramı sürecinde yapılmaktadır. 2015 yılında Döküm Mevsimi ve Kurban Döneminin aynı zaman diliminde kesişmesi nedeniyle daha yoğun bir hayvan hareketliliği yaşanacaktır. Yine yıllık kesilen hayvan varlığının yüzde 20-25’i kurban bayramında kesilmektedir. Bu kadar kısa sürede ve bu yoğunlukta hayvan nakledilmesi ve kesilmesi nedeniyle, şayet gerekli tedbirler alınmazsa, halk sağlığı, çevre sağlığı, hayvan sağlığı, insan ve hayvan güvenliği açısından ciddi sorunlara sebebiyet verilebilmektedir. Bu nedenle, kurban hizmetlerine yönelik sorumlulukları bulunan ilgili kurumların koordinasyonunu sağlanmak üzere il ve ilçelerde Kurban Hizmetleri Komisyonları kurulmaktadır. Bu komisyonlarca her yıl hayvan hareketleri ve hayvan kesimleri konusunda genel uygulamalara ilaveten, illere özgü kuralları da belirlemektedirler. Bu çerçevede, Erzurum ili Kurban Hizmetleri Komisyonu da her yıl, kurbanlık hayvanların alımı, satımı, sevki ve kesim yerleri ile ilgili bir takım kararlar almakta ve ilgili kurumlarca da bu kararlara yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.” dedi.

KURBAN SEVK EDECEKLER DİKKAT!

Kurbanlıklarını satmak için başka illere götüreceklerde uyarılarda bulunan Akar, “Sağlık kontrolünden geçmemiş ve gerekli aşıları yapılmamış hayvanların yurtiçinde nakledilmeleri salgın hayvan hastalıklarının yayılmasında büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle il dışı hayvan sevklerinde sığırlarda şap aşısı ve koyunlarda PPR aşısı başta olmak üzere, hayvanların belirlenen aşılarının yapılmış olması ve Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburidir. Sevk edilecek hayvanların kulak küpesi ve hayvan pasaportu/kimliğinin bulunması gerekmektedir. Trakya Bölgesi Şap Hastalığı Aşılı Arilik Statüsüne sahip olduğundan ve bu bölgeyi hastalıktan koruma amacıyla, Trakya bölgesine hayvan nakillerinde Bakanlığın aşağıda belirlediği bir kısım ilave şartlarında yerine getirilmesi zorunluluğu vardır. Hayvanların sevk günü, klinik muayeneden kesinlikle sağlıklı bulunmuş olmalıdır. Hayvanlar doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır. İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır şap hastalığı görülmemiş olmalıdır. Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve sonuçları negatif olarak bulunmuş olmalıdır. Trakya bölgesine ve Avrupa yakası dâhil İstanbul iline9 Eylül 2015 tarihinden itibaren kurbanlık hayvan sevki yapılabilecektir. Belgesiz sevk durumlarında hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir. Ayrıca kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması hâlinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilmektedir. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde kurban bayramı öncesi sevkler için nöbetçi veteriner hekim ve bayram süresince görevli veteriner hekimler uygulaması yapılmaktadır.” diye konuştu.

KURBAN ALIMLARINDA OLMAZSA OLMAZLAR

Kurban alırken vatandaşın özellikle dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çeken Akar, “Dini ölçülere uygun olması, hayvanların sağlıklı, besili olması, hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunmalıdır. Daha sonra, hayvanların kulaklarında o hayvanı tanımlayan küpelerinin bulunması, büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması, küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması, gebe olmaması, mümkünse kurbanlık hayvanların erkek olanlarının tercih edilmesi, damızlık değeri yüksek dişi hayvan tercih edilmemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 

 
Özlenen işbirliği
 
Erzurum performansını artırdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şirketler Sermaye sıralaması açıklandı
TOBB İllere Göre Kurulan Şirketlerin Aylık ve Birikimli Sermaye dağılımlarını açıkladı
Protestoda yüzde 6.2’lık gerileme
TBB Risk Merkezi Temmuz dönemi protestolu senet verilerini açıkladı.
'Bakkalınıza sahip çıkın'
Bakkallar Odası Başkanı Ağa Güzelsoylar, uzun yıllardır süre gelen market ...
 
Erzurum konutta 35’inci sıraya çıktı
TÜİK 2015 Temmuz dönemi ve 7 aylık konut satış istatistiklerini paylaştı. ...
Bu kez Aziziye öne geçti
Vergi Dairesi Temmuz bülteninde Erzurum İl Geneli Tahakkuk –Tahsilat Oranları ...
Karşılıksız çekte düşüş
Erzurum’da karşılıksız çek sayısı haziran ayına göre yüzde 30, karşılıksız ...
 
Erzurum’un şirketleşme ortalaması açıklandı
TOBB verileri üzerinden DOSİAD araştırma Merkezince gerçekleştirilen analizlere ...
2’inci el piyasasında canlılık
Erzurum’da kurulan 'Bat pazarı' dar gelirli vatandaşlardan ilgi görüyor.
TANAP Projesi, Dünya Projesi
Erzurum’un güzergahında yer alan, yaklaşık 10 milyar dolarlık Trans Anadolu ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri