Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Erdoğan’dan Filistin’e destek mesajı
Erdoğan’dan Filistin’e destek mesajı
İşgücü istatistikleri açıklandı
İşgücü istatistikleri açıklandı
Tunç'tan yeni anayasa açıklaması
Tunç'tan yeni anayasa açıklaması
Görgün İHA teknolojisini değerlendirdi
Görgün İHA teknolojisini değerlendirdi
Gazze'de can kaybı 35 bin 303'e yükseldi
Gazze'de can kaybı 35 bin 303'e yükseldi
HABERLER>TÜRKİYE
12 Temmuz 2023 Çarşamba - 03:03

‘Anavatan ve KKTC daha güçlü yarınlara’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş , ‘Kıbrıs barış harekâtının üzerinden 49 yıl geçti. Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğumuzu bir kere daha burada kuvvetli bir şekilde tekrar ediyoruz” dedi.

‘Anavatan ve KKTC daha güçlü yarınlara’

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş , ‘Kıbrıs barış harekâtının üzerinden 49 yıl geçti. Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğumuzu bir kere daha burada kuvvetli bir şekilde tekrar ediyoruz” dedi.

Kurtulmuş, "KKTC bağımsız bir devlet olarak vardır, bağımsız devlet olarak vardır, uluslararası alanda artık tanınmaya hazır bir KKTC vardır. KKTC’yi tanımaya yönelik adımların atılmasıyla KKTC’nin egemenliği konusunda beklediğimiz adımlar da atılacaktır. Türkiye, her ve şart altında egemen ve bağımsız KKTC’nin haklarının savunulması için her alanda her platformda yanındadır" dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ve beraberindeki parlamento heyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir görüşme gerçekleştirdi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, KKTC temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi. Görüşme sonrası Tatar ve Kurtulmuş ortak basın açıklaması yaptı.

KKTC'nin ana vatan Türkiye'nin desteğiyle varlığını ve bekasını sürdürdüğünü belirten Tatar, milli mücadele yürüttüklerine, KKTC halkının geçmişte ödediği bedellere, soykırımlara ve yaşadığı göçlere dikkati çekti.

Tatar, 1960'taki anlaşmanın Türkiye'nin KKTC'nin kurucu ortağı olması yönünde önemini vurgulayarak, Türkiye'nin iki tarafın gayretleriyle garantör ülke olarak tek başına müdahale hakkı bulunduğunu ve bunu 20 Temmuz 1974'te kullandığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl New York'ta KKTC'ye uygulanan izolasyon ve ambargoların kaldırılması ve artık KKTC'nin tanınmasına ilişkin yaptığı konuşmasını anımsatan Tatar, Özbekistan'da düzenlenen zirvede KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) anayasal adıyla gözlemci üye olarak katılmasının ülkesinin gücüne güç kattığını ifade etti.

Tatar, KKTC'nin Doğu Akdeniz'de bir Türk devleti olduğuna dikkati çekerek, "Burada Mavi Vatan'da hakkımızı, hukukumuzu, buradaki birtakım ciddi zenginlikleri gerek doğal kaynaklar gerek hava sahası, gerek Mavi Vatan'daki diğer boyutlarıyla değişen konjonktür, jeostratejik ve jeopolitik gelişmelerle KKTC'nin bu statüsünün daha da yükseldiğini görüyoruz." dedi.

KKTC'deki turizm sektörüne, yükseköğrenimle gelen öğrenci akışına ve sanayi bölgelerine değinen Tatar, asrın projesi olarak adlandırdıkları Anadolu'dan aktarılan suyla tarımsal faaliyetlerde de birtakım gelişmeler yaşandığını, buna bağlı olarak iletişim ve hizmet sektöründeki gelişmelerle yeni bir döneme girdiklerini kaydetti.

Tatar, istikrarın önemini vurgulayarak, kendisinin cumhurbaşkanlığı döneminde Türkiye'nin desteğiyle Kıbrıs'taki egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüye dayalı yeni siyasete dikkati çekti.

Tanınmadan önce geçmişte olduğu gibi hiçbir netice vermeyen federal temelli bir çözüm için tekrar müzakere masasına oturup zaman kaybetmeye gerek olmadığını vurgulayan Tatar, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü zemininde bir teyit gelmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin bir karar alması durumunda müzakerelere devam edilebileceğini söyledi.

Tatar, Rumların hiçbir zaman Türkleri eşit görmediklerini, egemen kabul etmeyeceklerini ve federal çatı altında azınlık durumunda bırakmak istediklerini belirterek, "Türkiye'nin garantörlük haklarının modası geçtiği için AB mekanizmaları, bunların garantörü olacak. Güvenlik mekanizmalarını sürdürebilecek ve Türk askeri adadan çekilecek. Böyle bir durumda sonumuz gelir, Türkiye'yi de bu bölgeden dışlarlar." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Litvanya'nın Vilnius kentinde düzenlenen NATO toplantısına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkiye'nin kolektif anlamda savunma mekanizmalarındaki önemi, değeri, gücü ve bu bölgenin en büyük ve güçlü ülkesi olarak, İskenderun'dan Ege adalarına kadar, 2 bin kilometreden daha uzun sahil şeridi olarak, Kıbrıs adasından 40 mil uzaklıkta, Yunanistan buradan 900 mil uzaklıkta. Dolayısıyla Türkiye'nin kendi güvenlik meseleleri, bölgedeki değişen konjonktür, jeostratejik ve jeopolitik ciddi gelişmelere bağlı olarak, KKTC'nin statüsünün artmasıyla, bu bölgedeki çeşitli mekanizmalarla artık bizim ulusal güvenliğimiz, geleceğimiz, milli çıkarlarımız Türkiye ile birlikte, bu bölgedeki varlığımızı ayrı bir devlet ve egemen bir halk olarak sürdürmekten geçtiğini belirtiyorum."

Kurtulmuş'a ilk yurt dışı ziyaretini KKTC'ye yaptığı için teşekkür eden Tatar, "İlk yüzyılını tamamlamış Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin, ikinci yüzyılında, 'Türkiye Yüzyılı'nda sizlerin başarılarının KKTC'ye yansımasıyla buradaki halkın refahının ve daha müreffeh bir gelecek yakalamak için birlikte yeni projeler ve milli siyaseti, bekamız için sürdürmek fevkalade önemli." dedi.

“HER ZAMAN KIBRIS TÜRK HALKININ YANINDAYIZ”

İlk resmi ziyaretini KKTC’ye yaptığını vurgulayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş “Bu ziyaret ile hem KKTC’nin tezlerinin yanında durduğumuzu hem de bundan sonraki süreçte yanında ve arkasında duracağımızı ifade etmek için ilk ziyaretinize buradan başladık. Kıbrıs barış harekâtının üzerinden 49 yıl geçti. Her zaman Kıbrıs Türk halkının yanında olduğumuzu bir kere daha burada kuvvetli bir şekilde tekrar ediyoruz” dedi.

KKTC’nin varlığını devam ettirmesi sadece Türkiye için değil bölge barışı için de önemli bir mesele olduğuna vurgu yapan Meclis Başkanı Kurtulmuş, sözlerine şöyle devam etti: “Kıbrıs Türkünü yok sayan hiçbir fikrin bölgede kalıcı bir barışı kurması mümkün olmadığı gibi Türkiye’nin kabul edeceği bir sonuç doğurması da mümkün değildir. Başından beri söylediğimiz; gibi iki toplumun eşit ve egemen varlığının korunması ve bu şekilde müzakerelerin yapılabilmesidir. Ne yazık ki hep kabul eden taraf, hep müzakerelerde olumlu yaklaşan taraf KKTC ve Türkiye olmasına rağmen, maalesef uluslararası alanda Güney Rum Kesimi ve Yunanistan hep şımartılmış o hep onların tezlerine destek verilmiş, Kıbrıs sorunu o çerçevede bir çözümsüzlüğe mahkum edilmiştir. Gelinen noktada çözüm bellidir. KKTC bağımsız bir devlet olarak vardır, uluslararası alanda artık tanınmaya hazır bir KKTC vardır. Bu çerçevede yapılan ziyaretler ve uluslararası alanda atılan adımlar ile önümüzdeki süreçte KKTC’yi tanımaya yönelik adımların atılmasıyla KKTC’nin egemenliği konusunda beklediğimiz adımlar da atılacaktır. Türkiye, egemen ve bağımsız KKTC’nin haklarının savunulması için her alanda her platformda yanındadır.  Esas mesele KKTC’nin gelişerek güçlenerek daha da ileriye götürülmesidir. Bu amaçla Türkiye üzerine düşen sorumlulukları azami seviyede yerine getirmeye gayret ediyor. Türkiye ile KKTC arasında ki iş birliği de fevkalade önemlidir. Nasip olursa 20 Temmuz’da Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile Ercan Havaalanı’nın yenilenmiş binası uluslararası kullanıma hazır bir KKTC’nin varlığını da ilan eden bir gösterge olacaktır. Ayrıca KKTC Cumhurbaşkanlığı binası ve meclis binası da yakın bir zamanda tamamlanmış olacak ve kullanıma açılacaktır. Türkiye Cumhuriyeti 100. yılını bu yıl geride bırakıyor. Bu yüzyıl içerisinde bir millet küllerinden yeniden doğmuş güçlü bir Türkiye Cumhuriyeti devleti inşa edilmiştir. 28. dönem parlamentosu Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci asrının ilk parlamentosudur. Sadece bir partinin programı değil bir milli hedef olarak ortaya koyduğumuz ‘sözü güçlü gücü tesirli bir Türkiye’ böyle bir yüzyıl olabilmesi için gayret göstereceğiz. Aynı şekilde Kıbrıs Barış Harekâtı’nın üzerinden 49 yıl geçmiş seneye 50. yılını kutlayacak olan KKTC’nin de üzerinde çok büyük sorumluluklar var. Sayın Cumhurbaşkanı ve Kıbrıs Meclisi’nin de Kıbrıs halkını daha ileriye taşımak için canla başla çalışacakları bir dönem olacak. Doğu Akdeniz başta olmak üzere bu bölgedeki mavi vatan bahçeye hak ve sorumlulukları KKTC inin egemenlikleri mavi vatanda da tescil edilecektir. Böylece Anavatan ve KKTC olarak birlikte daha güçlü yarınlara ilerleyeceğiz.”

 
Yılmaz bütçe performansını değerlendirdi
 
Tekin Türk Eğitim Sistemini yorumladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Biz Türkiye’yiz, Biz bir Çatladıkapı ülkesi değiliz’
Erdoğan, ‘“Vilnius’ta da bu açıklamayı yapmak durumundayım. Çünkü ben ...
Daha fazla eser ve hizmet üreteceğiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gümüşhane’de toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, ...
‘Fırsatçılara müsaade etmeyeceğiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bayburt’da toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada, ...
 
Erdoğan’dan Ordu – Millet vurgusu
Türkiye’nin çok güçlü ve üst düzey askeri eğitim standartlarına sahip ...
‘Zaferlerimizle birlikte tevazumuzu büyüttük’
Sandıktan zaferle çıkmanın sevincini yaşarken, asla zafer sarhoşluğuna ...
Kurtulmuş Filistin Meselesini değerlendirdi
Kurtulmuş, Filistin’de yaşanan son olaylara değinerek, “Bu sorunun çözülebilmesi ...
 
'Karabağ'ın kurtarılması Türk dünyasının zaferi'
Azerbaycan’ın Milli Lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yıl dönümünü ...
Çin zulmüne tepki
Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, ...
‘Ülkemiz, krizlerin çözümünde belirleyici rol oynuyor’
Erdoğan, ‘Ülkemiz, krizlerin çözümünde dengeli, adaletli ve güven veren ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri