Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EĞİTİM
22 Kasım 2022 Salı - 10:08

Atatürk Üniversitesi Veri Merkezine kavuşuyor

Bilgilerin organize edilmesi, belli aralıklarla yedeklenmesi, depolanması, kullanılması, lisans kiralama, güvenlik çözümleri, sunucu barındırma ve anlık ileti gibi birçok hizmeti bünyesinde barındıracak olan Atatürk Üniversitesi Veri Merkezi inşaatı devam ediyor.

Atatürk Üniversitesi Veri Merkezine kavuşuyor

Bilgilerin organize edilmesi, belli aralıklarla yedeklenmesi, depolanması, kullanılması, lisans kiralama, güvenlik çözümleri, sunucu barındırma ve anlık ileti gibi birçok hizmeti bünyesinde barındıracak olan Atatürk Üniversitesi Veri Merkezinin (Data Center) inşası hızla devam ediyor.

Kurumsal stratejiler, yönetsel süreçler ile operasyonel kararlar için gerekli verileri sağlamak ve işlemek, verilerin tek bir merkezde toplanması ve yönetilmesi için çevrim içi çalışan bir süreç tasarlamak, veriye dayalı kararlar alınabilmesi için konu ve sorun temelli raporlar hazırlamak ve uluslararası sıralama kuruluşlarında görünürlüğü sağlamak amacıyla Atatürk Üniversitesi tarafından 3 yıl önce kurulan Veri Yönetim Ofisinin ardından, yine üniversite bünyesinde kurulacak olan Veri Merkezinin yapım aşaması tüm hızıyla sürüyor.

Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın talimatıyla üniversite kampüsünde yapımına başlanan Veri Merkezi, iç ve dış tehditlere karşı yüksek güvenlikli ve teknolojik imkanlarla dolatılıyor. Yapımı bittiğinde 1000 m2 beyaz alana sahip, yaklaşık 10 bin sunucunun barındırılacağı TIER 4 standardında bir veri merkezi inşa ediliyor.

“Veri Merkezleri Stratejik Bir Önem Taşıyor”

Veri merkezlerinin bulundukları kurumların kalbi olarak da nitelendirilebileceğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, günümüzde bilgiyi üretmek kadar onu korumanın ve kullanmanın da stratejik bir önem taşıdığını, Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesinin de en önemli çıktıları arasında yer alan Veri Merkezinin bu açıdan hayati bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Günümüzde verilere hızlı ve güvenli erişimi sağlamak için devlet kurumları, finans kurumları, telekomünikasyon şirketleri, Google ve Facebook gibi çevrim içi pazarlamacılar da dahil birçok kuruluşun veri merkezine ihtiyaç duyduğunu aktaran Rektör Çomaklı: “Veri Merkezleri; içerisinde yönlendiricileri ve sunucuları olan, bunların işlevlerini gerçekleştirmesinde sorumlu olan, büyük boyutlardaki verilerin toplanması, depolanması ve dağıtılması amacıyla bilgisayar ve ağ donanımlarının bir merkezde toplandığı yerlerdir. Bu merkezler, verilerle bilgisayar sistemlerini birleştiren bir alandır. Bu sebeple veri merkezleri sadece bulundukları kurumlar için değil, hem kullanıcılar hem firmalar hem de ülkeler için kritik bir konumda yer almaktadır” şeklinde konuştu.

“Ülkemizin En Güvenli Veri Merkezlerinden Biri Olacak”

Veri Merkezi tamamlandığında; veri ve uygulamaları depolamak, işlemek ve dağıtmak amacıyla bölgemiz başta olmak üzere ülkemizin bilgi teknolojileri operasyonlarını ve ekipmanlarını merkezileştiren bir tesise sahip olacaklarını belirten Rektör Çomaklı; verilerin, kurumların en kritik ve özel varlıklarını barındırdıkları için veri merkezlerinin günlük operasyonların devamlılığı için hayati öneme sahip olduklarını söyledi.

Prof. Dr. Çomaklı: “Veri merkezimiz ile bölgemize sunucu barındırma, sunucu kiralama, yüksek başarımlı hesaplama, özel bulut, genel bulut, felaket kurtarma merkezi gibi bir yüksek teknoloji hizmetleri yüksek fiziksel ve siber güvenlik sağlanarak sunulacaktır. Yapımı bittiğinde ülkemizin en güvenli veri merkezlerinden biri olacağına inandığımız merkezimiz, bölgemize hem değer hem de stratejik bir önem katacaktır” dedi.

 
‘Yaşasın zalimler için cehennem’
 
OMÜ’de Türk dünyası ozanları buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özer, COP27’de Türkiye’nin eğitim politikalarını anlattı
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, iklim değişikliği konusunda Türkiye'nin ...
Başarılı öğrenciler ödüllendirildi
Erzurum’da bu sene açılan sekiz on iki kurs merkezi ara tatile kadar olan ...
Araştırma Üniversiteleri Doğu’da buluştu
Araştırma Üniversiteleri Toplantısı, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ...
 
Erzurum’da Okul Öncesi Eğitimde rekor
Bakan Özer, "beş yaşta okullaşma oranı Erzurum’da yüzde 38’den yüzde 98’e yükseldi" dedi.
ETÜ’lü Öğrencilere TÜBİTAK’tan AP Desteği
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen ...
YÖK Akademik Hareketlilik Projesi başlıyor
Köklü üniversitelerin yetişmiş akademik kadro ve birikimini 2006 yılından ...
 
MEB aile değerleri için harekete geçti
Milli Eğitim Bakanlığı, aile değerlerini merkeze alan 44 saatlik bir eğitim ...
ETÜ sosyal sorumluluk projeleri üretmeye devam ediyor
Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ile Özel Doğu Akademi Özel Eğitim ve ...
Eczacılık Fakültesi, akreditasyon belgesi aldı
Ulusal Eczacılık Eğitimi Akreditasyon Kurulu tarafından 6 yıl süreyle ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri