Kalbinde delik bulunan 2 Yaşındaki M.B’nin kalbi BEAH Çocuk Kardiyoloji Kliniğin de ameliyata gerek duyulmadan anjiyografi yöntemi ile tamir edildi.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk kardiyoloji polikliniğinde muayene edilen M.B isimli çocuğun yapılan detaylı incelemesinde ve kalp ultrason‘unda (patent duktus arteriozus)üfürüm denilen kalpte delik saptandı.
Yapılan tetkik ve incelemelerin ardından hastaya ameliyat etmeden bölgemizde ilk kez kullanılacak olan anjiyografi yöntemi ile kasıktan girerek kapama işlemi yapılmasına karar verildi.
Yaklaşık bir saat süren müdahaleden sonra BEAH Çocuk Kardiyoloji bölümünde M.B’nin (2)kalbinde görülen delik ameliyat edilmeden anjiyografi kapama işlemi ile başarılı bir şekilde onarıldı.
Söz konusu İşlemi gerçekleştiren çocuk kardiyoloğu Doç. Dr. Murat Çiftel bu tür hastalar tedavisiz bırakıldığında nefes darlığı, morarma, akciğer tansiyonu, kalpte enfeksiyon gibi ciddi sonuçları olur. Teşhis konduktan sonra hastaya mutlaka mümkün olan en erken zamanda müdahale edilmesi gerektiğini söyledi
Dr. Çiftel, “Hastamız bize geldiğinde bu tür göstergeler mevcuttu. Detaylı incelemelerden sonra deliğin açık ameliyat yapılmaksızın anjiyografi yöntemiyle kapatılmasına karar verdik. Bunu aile ile paylaştıktan sonra gerekli müdahaleyi yaptık. İşlem 1 saat kadar sürdü ve kasık bölgesinden girilerek açık olan damar (coil) dediğimiz cihaz kullanılarak kapatıldı. Hastanın müdahalesi bittikten sonra yapılan kontrol ultrason’unda deliğin tamamen kapatıldığını, kalp deliği sorunun giderildiğini gördüklerini ve hastayı ertesi gün taburcu ettik.” dedi.