Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi ile Dermatoloji Polikliniği uzman hekimleri yaptıkları ortak açıklamayla halk arasında kocakarı ilacı olarak bilinen ve bilimsel bir açıklaması olmayan sözde tedavi yöntemlerinin insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğine vurgu yaparak, vatandaşların bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardılar.
Havaların ısınmasıyla birlikte doğada yetişen birçok bitkinin kulaktan duyma yanlış bilgiler doğrultusunda toplanılıp kaynatılarak ilaç olarak kullanılmasına yönelik olayların artışına dikkat çekilen açıklamada bu tür uygulamaların nadiren de olsa ölümcül sonuçlar doğuracağının altı çizildi.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Polikliniği doktorlarından Uz. Dr. Mehmet Melikoğlu yaptığı açıklamada özellikle; nasır, bel fıtığı, kireçleme gibi romatizmal ağrılar çeken vatandaşların doğadan topladıkları kaz ayağı, sarıçiçek, söğüt ağacı kabuğu gibi bitkileri kaynatarak çeşitli kürler yaptıklarını ve bu kürü daha sonra ağrıyan bölgeye sürerek tedavi uygulamaya çalıştıklarına değinerek; “Bilinçsiz ve bilgisizce yapılan bu tür uygulamalar ileride daha vahim sonuçlar doğurabiliyor. Özellikle bazı bitkiler ciltte ağır yanıklara sebebiyet verebiliyor. Bizim, irritan ve alerjik kontakt dermatit olarak tabir ettiğimiz bölgesel veya komple deri deformasyonlarına neden olabiliyor. Ayrıca deride soyulma, cilt bütünlüğünün bozulması, iz kalma gibi sağlık sorunları ortaya çıkabiliyor” dedi.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Tedavi Merkezi uzmanları ise vatandaşların bu tür uygulamalara itibar etmemelerini gerektiğini vurgulayarak, bu tür durumlarda çeşitli yanık derecelerine rastlamanın mümkün olduğunu ifade ettiler. Uzmanlar, yapılan kürlerin baştan sona kadar çok tehlikeli sonuçlar doğurduğuna dikkat çektiler. Bu uygulamalar sonucunda vücudunda yanık oluşması şikayetiyle hastaneye başvuruda bulunan pek çok insan olduğunu söyleyen doktorlar; “Maalesef bu şikayetle bize gelen vatandaşların birçoğunda 2 hatta 3. dereceye varan yanıklar tespit ediyoruz. İnsanlar bilinçsizce uyguladıkları bu yöntem yüzünden büyük acı ve ıstırap çekiyorlar. Tedavi süreci bazen 1-1,5 ayı buluyor. Kaş yapayım derken göz çıkardım diye pişmanlığını dile getiren pek çok hastamız oldu. İnsanların bu konuda daha dikkatli olmalarını ve kulaktan duyma, bilimsel gerçeklikten uzak bu tür uygulamalardan uzak durmalarını öneriyoruz. Bilimsel açıdan denenmemiş ve faydası kesinleştirilmemiş her türlü yöntem insan sağlığına zarar verir.” dediler.
Uzmanlar, hastalıkların tedavisinde bazı bitkisel yöntemlerin modern tıp tarafından kabul edildiği gerçeğini de hatırlatarak, bu yöntemlerin dahi bir doktor tarafından önerilmesi durumunda uygulanması gerektiğinin altını çizdiler.