Akdağ, “Yıllardır vatandaşa iyi hizmet veremeyen bu hastaneleri özelleştirmeyeceğiz ancak işletmelerini devralabiliriz. Üniversite araştırma yapar, biz işletiriz” dedi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bakan Akdağ, Tam Gün Yasası ile doktorların kamuve özel sektörde birlikte çalışmasının önüne geçtiklerini belirtti.
Muayenehaneler ile devlet hastaneleri arasındaki irtibatı koparmak istediklerini belirten Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki 30 bin uzmandan sadece 200’ünün ayrılarak muayenehane açtığını bildirdi. Akdağ, “29 bin 800 doktorumuz kamuda çalışmayı tercih etti” dedi.
Tedbirin üniversite tarafından alınması gerektiğini belirten Akdağ, “Üniversitelerin kanununda şu var: Herkese dışarıda çalışma izni vermeyebilirler. Neden bunun önlemini alıp halkın yanında durmadılar. Üniversite hastaneleri ticarethane olmaktan çıkmalıdır” dedi.
Geçen yıl üniversite hastanelerine 500 milyon lira hibe verildiğine dikkat çeken Akdağ, Buna rağmen durumunu düzeltemeyen hastaneler olduğuna vurgu yaptı. Üniversite hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmadığını hatırlatan Akdağ,mali açıdan zor durumda olan üniversite hastanelerine yardım edeceklerini ifade etti. Akdağ, Sakarya, Rize, Erzincan’daki üniversitelerin yanı sıra İstanbul’da Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nin işletmesinin Sağlık Bakanlığı’na devredildiğini aktardı.
DEVİR İÇİN KARAR ÇIKTI
Devlet hastanelerindeki yönetim sisteminin bu üniversitelerde başarıyla gerçekleştirildiğini anlatan Akdağ, “İsteyen üniversitelerin işletmelerini de devralabiliriz” dedi. Tam Gün Yasası’na da koydukları bir madde ile üniversite ve bakanlığın birlikte çalışmasının önünü açtıklarını anlatan Akdağ, “Hastaneyi biz yönetiyoruz. Eğitim araştırma işlerini üniversite yapıyor” dedi. Akdağ, hazırladıkları Kanun Hükmünde Kararname (KHK) taslağıyla ilgilide çarpıcı bilgiler verdi. İşte o ifadeler: “Bir üniversite hastanesinin mali durumudüzelemiyorsa YÖK’tende görüş alarak Maliye Bakanlığı bu hastanenin Sağlık Bakanlığı’na devri için Bakanlar Kurulu’na teklif edecek. Bakanlar Kurulu uygun görürse devir işlemi yapılacak. Bunun amacı üniversite hastanelerini Sağlık Bakanlığı’na alalım anlamına gelmiyor. Bu hastaneyi kurtarma operasyonu.”
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
Recep Akdağ, sağlıkta dönüşüm programından önce yılda doktora başvurma oranının ortalama 2,7 olduğunu, bu sayının 2011’de 8’e çıktığını açıkladı. “Şimdi doktora çok daha rahat ulaşabiliyoruz ” diyen Akdağ şu ifadeleri kullandı: “Eskiden diyabetli senede bir kere hastaneye gidiyordu şimdi 6 defa gidiyor. Birhastaya ayrılanortalama süre 4,5 dakikaydı. Şimdi 10 dakikaya yaklaştı. 5 kat verimlilik artışı var. 250 bin vatandaş,sigarayı bırakmak amacıyla sigara bıraktırma polikliniklerinde tedavi görüyor.”
‘Marmara Çapa’yı ikiye katladı’
Akdağ, “Hastaneyi biz yönetiyoruz. Eğitim araştırma işlerini üniversite yapıyor. MarmaraTıp, Pendik’te yeni yapılan hastaneye yerleşti. Önceden günde bin 500 hasta muayene edilebiliyordu, şu anda sayı 4 bine çıktı. Yakında 6 bine çıkacak. Marmara Üniversitesi Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Çapa ve Cerrahpaşa Tıp fakültelerini 2’ye hatta 3’e katladı”dedi.