Kış turizmine olan ilgi her geçen gün artıyor. Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'ne 2010'da 765 bin 82 turist gelirken, bu sayı 2011'de yüzde 8 artarak 826 bin 176 oldu. Bu artışta 2011 Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunları çerçevesinde yapılan yatırımların, 'karlandırma sistemi' ve 'kayak hastanesi' gibi birtakım yeniliklerin etkili olduğu belirtildi.
Erzurum Palandöken'de bu sezon hizmet vermeye başlayan Xanadu Snow White yetkilileri, kayak merkezine getirdikleri yenilik ve çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü için bir toplantı düzenleyen Otel Genel Müdürü Ertaç Bozkurt, otelin kendine ait "karlandırma sistemi" ile kayak sezonunu 150 güne kadar uzattığını söyledi.
Xanadu, Belek ve Bodrum'dan sonra üçüncü oteliyle Erzurum Palandöken'de hizmet vermeye başladı. Türkiye'nin kış turizmi potansiyelini kullanmaya başlamasıyla turizmcilerin de yatırım yapmak için yeni arayışlar içine girdiğini ifade eden Otel Genel Müdürü Ertaç Bozkurt, "Erzurum kış turizmi yatırımları için ideal bir şehir konumunda" ifadelerini kullandı. Bozkurt, Xanadu Snow White'ın Erzurum Havaalanı'na sadece 17 kilometre, şehir merkezine ise 8 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi.
GECE KAYAĞI KEYFİ
Türkiye'nin kış turizminde önemli destinasyon merkezlerinden biri olan Erzurum Palandöken'de bir ilk Xanadu Snow White ile başlıyor. Xanadu Snow White, gün boyu kayak keyfini geceye de taşıyor. Her biri 2 bin vatlık ömrü 7 yıl olan 16 adet özel aydınlatma lambaları ile Xanadu'nun pistlerinde gece kayağı geç saatlere kadar yapılabiliyor.
Erzurumluların ve Türkiye'nin dört bir yanından gelen kayak tutkunlarının büyük bir heyecanla gece kayağı yaptığını belirten Xanadu Snow White Genel Müdürü Ertaç Bozkurt, "Kış turizmi adına sektöre büyük bir artı değer yaratacağımıza inanıyoruz. Gelen misafirlerimiz de gece kayak yapmaktan büyük bir zevk aldıklarını bizlere belirtiyorlar. Gece kayağının, Avrupa'nın belli başlı kayak merkezlerinde ancak yapılabiliyor. Dolayısıyla Türkiye bu anlamda Avrupa ile yarışabilecek ve tercih edilebilecek diye düşünüyoruz." şeklinde konuşuyor.
Gece kayağı, liftler, karlanma için özel olarak oluşturulan gölet, pistler ve aydınlatma için 2 milyon euro yatırım yaptıklarını belirten Bozkurt, ayrıca karlandırma sistemi ile de kayak sezonunu 15 Nisan'a kadar uzattıklarını ve kayak tutkunlarına kesintisiz kayak garantisi verdiklerini sözlerine ekledi.
KAYAK HASTANESİ BÜTÜN TÜRKİYEYE HİZMET VEREBİLECEK
Xanadu, 'Kayak Ayar ve Bakım Ünitesi' ile kayak ekip ve malzemelerine dönük her türlü bakım ve hizmeti uluslararası standartlarda sunuyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Bozkurt, şunları söyledi: "3 kişilik uzman bir ekiple hizmet veren Kayak Hastanesi, otel açıldığından bu yana 150'ye yakın kayağın bakım ve tamirini sağladı. Hastaneye bırakılan kayaklar, en fazla bir saat içinde ilk alındıkları gibi yepyeni bir şekilde sahiplerine teslim ediliyor. Xanadu Snow White, bu hizmeti sadece Palandöken için değil talep olması halinde, Türkiye'nin bütün kayak merkezleri için yapabilecek."
Avrupalı turistlerin kış turizmi için neden Türkiye'yi tercih etmediği konusuna da değinen Bozkurt, Avrupa'da yaşanan ekonomik krizlerden sonra Avusturya ve İsveç'teki kayak merkezlerinin ciddi indirimler yaparak, turistlerin hedefi haline geldiğini söyledi.
Öte yandan hükümet politikası olarak yürütülen çalışmalar kapsamında Türkiye'deki 17 kayak merkezi sayısının 25'e çıkarılması planlanıyor. Önemli bir problem olan konaklama için ise 2023 hedefleri belirlendi. Buna göre tüm Türkiye'de 7 bin 764 olan yatak kapasitesi 65 bin 890'e çıkarılacak.