Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>EKONOMİ
7 Eylül 2022 Çarşamba - 04:21

Besicilik alanında Türkiye’de bir ilk

"Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" ile hayata geçirilen sözleşmeli besicilik ile üreticilere pazar ve fiyat garantisi sağlayacak.

Besicilik alanında Türkiye’de bir ilk

"Sözleşmeli Besiciliğin Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı" ile hayata geçirilen sözleşmeli besicilik ile üreticilere pazar ve fiyat garantisi sağlayacak.
Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanı Kararı ile sözleşmeli besicilik desteklemeleri çerçevesinde, üreticilere karkas ağırlığına göre yapılacak destek ödemeleri ve şartları belirlendi.
Sözleşmeli besicilik sistemi ile besi işletmelerinin atıl kapasitelerinin üretime kazandırılması, kırmızı et üretiminin sürdürülebilirliğinin sağlanması, güçlü tedarik zinciri oluşturulması, verim ve kırsalda istihdamın artırılması, üreticinin girdi tedarikinin önceden planlanması ve sektör için örnek bir model teşkil ettirilmesi amaçlandı.
Uygulamayla getirilen verimlilik teşvik primi ile canlı stok yönetimine ve hayvancılığın sürdürülebilirliğine katkı sağlanacak.
Buna göre Et ve Süt Kurumu ile 5 yıllık sözleşme yapan yetiştiricilere karkas ağırlığı 201 ila 250 kilo olanlara kilo başına 2,5 lira, 251 ila 300 kilo olanlara kilo başına 3,5 lira, 301 kilo ve üzeri olanlara ise kilo başına 5 lira destekleme ödemesi yapılacak.
MALİYETE GÖRE FİYAT POLİTİKASI
Oluşturulacak komisyonlar tarafından aylık maliyetler hesaplanacak. Belirlenen maliyete göre çiftçi refahı gözetilerek alım fiyatları güncellenecek. Alım ve fiyat garantisi verilen üreticiler, 5 yıllık üretim planlaması yapabilecek. Böylelikle besiciler kazancını teminat altına alacak.
CANLI STOK YÖNETİMİ
ET VE SÜT KURUMU TARAFINDAN alım garantisi verilen üreticiler, Kurumla imzaladığı besicilik sözleşmesinden herhangi bir hak kaybı yaşamadan tek taraflı çekilebilecek. Kırmızı et piyasasının arz talep durumuna göre, üreticilere erken ya da geç kesim primleri verilebilecek.
ÜRETİCİLERE ÇİFTLİK EĞİTİM DESTEĞİ
Sözleşmeli besicilik modeli ile hayvan sağlığı, refahı ve beslenmesi konularında üreticilere çiftliklerinde eğitim verilecek. Kayıt sistemleri oluşturularak hayvanın besi süreçleri, alım ve kesim takvimleri sistem üzerinden izlenecek. Sürdürülebilir, hijyenik, sağlıklı ve kaliteli kırmızı et üretimi ile hem üretici, hem tüketici korunacak. Uygulama çerçevesinde yapılacak ödemeler için gerekli kaynak Tarım ve Orman Bakanlığının tarımsal destekleme bütçesinden sağlanacak.
"Örnek bir üretim modeli"
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, kırsalın yeniden ayağa kaldırılmasının, kırsalda üretimin canlandırılmasının ve artırılmasının yegane yolunun kırsal kalkınmadan geçtiğini belirtti.
Bunu bir vizyon olarak ortaya koyduklarını vurgulayan Kirişci, birtakım destekler yoluyla bu tür sözleşmeli üretim modellerini cazip hale getirmeyi arzuladıklarını ifade etti.
Sözleşmeli üretim modelinin, ülkenin ihtiyacı olan ürünlerin, ihtiyaç miktarı kadar üretilmesine imkan sağlayacağını aktaran Kirişci, "Üretim kaynaklarımızdan en üst seviyede faydalanma irademizi, sürdürülebilirlik ilkesinden taviz vermeden ortaya koymuş durumdayız. Besicilik gibi stratejik önceliği haiz sektörlerimizde gıda güvenliği milli bir meseledir. Gıda güvenliğinin ise tedarik ve ekonomik erişim olmak üzere iki temel ayağı bulunmaktadır" dedi.
Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile sürdürülebilir besicilik için üreticinin emeğine sahip çıkmak adına sözleşmeli besicilik modelini başlattıklarına dikkati çeken Bakan Kirişci, "Sözleşmeli besicilik örnek bir üretim modelidir. Bu, yerli ve milli üretim ilkesi ile hayata geçirildi. Planlı üretim ile hem besicimiz hem de Türkiye'miz kazanacak" değerlendirmesinde bulundu.

 
Bilgin’den sözleşmeli personele müjde
 
DAİB’de Nahcivan gündemi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bilgin’den sözleşmeli personele müjde
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Kamudaki sözleşmeli personelle ...
Orta Vadeli Program yayımlandı
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Resmi Gazete’de yayımlanan 2023-2025 ...
TİM Erzurum Ağustos ayı verilerini açıkladı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Ağustos ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ...
 
Yanık Kadın Kooperatiflerini değerlendirdi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Biz kadın kooperatiflerinin ...
Enerji abidesi ekonomiye 1.9 milyar katkı sağlayacak
Tamamlandığında 275 metrelik gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, ...
Hububat alım süresi 21 Eylül’e uzatıldı
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 1 Eylül olarak belirlediği hububat alım ...
 
Erzurum 1. OSB’de istihdam gündemi
Makine Mühendisleri Odası Erzurum Temsilcisi Kasım Güneş, 1'inci Organize ...
Varank: 'TEKNOFEST başarı hikayesidir'
TEKNOFEST KARADENİZ, Samsun-Çarşamba Havalimanı’nda düzenlenen görkemli törenle açıldı.
Nebati’den istihdam odaklı büyüme vurgusu
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri