Ekonomi Bakanlığı tarafından uygulanmakta olan İhracata Yönelik Destek Programlarının tanıtılması ve hedef pazar ülkeleri ile ilgili teknik bilgilerin paylaşılması amacıyla 14-15-16 Mart 2017 tarihlerinde Erzincan’da başlayan dış ticaret bilgilendirme seminerleri; Bingöl ve Elazığ’da devam etti. Dış ticaretle ilgili bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenen seminerlere ilgili Kamu kurumlarının yetkilileri, Sivil Toplum Kuruluşları ve ihracatçı firmaların yoğun katılımı oldu.
3 gün süren seminerler kapsamında Ekonomi Bakanlığı uzmanları tarafından hâlihazırda ihracat yapan ve/veya ihracat yapma potansiyeline sahip firmalara ‘‘İhracata yönelik devlet destekleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesi, İş Dünyası için Ticari Bilgiye Erişim ve Rusya ve İran Pazarı İhraç İmkânlarına’’ yönelik bilgilendirmeler yapıldı.
Rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı günümüz dünyasında işletmelerin başarılı olmaları için “İhracata Yönelik Devlet Yardımları Kararı” kapsamında firmaların pazarlama ve üretim becerilerini geliştirmelerinin önemli olduğunu açıklayan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı İsmail Bozdemir, ‘‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi’’ ile ‘‘Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi’’ konu başlıklarında iki ayrı sunum yaptı.
Akabinde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Oğuzhan Kökosmanlı ‘‘İran ve Rusya Pazarına İhracat İmkanları’’ konulu sunum yaptı. İran'ın Türkiye açısından çok önemli bir pazar olduğuna değinen Kökosmanlı ‘‘Önümüzdeki yıllarda dünyanın
ve Avrupa'nın gözü İran'da olacak, Türk firmalar mutlaka pazara girmeli, ama önce detaylı bir hazırlık yapılmalı, İran ile iş yapan firmalardan, meslek örgütlerinden (Ticaret ve Sanayi Odaları, İhracatçı Birlikleri), Ticaret Müşavirliği'nden, DEİK'ten ve Ekonomi Bakanlığı'ndan
bilgiler alınmalı, ilgili web sayfalarından gerekli araştırmalar yapılmalıdır. İran pazarına girişi uzun vadeli bir proje olarak planlayarak ambargo sonrası İran pazarını avantaja dönüştürmelidir.’’ dedi. İran ve Rusya pazarını hedef seçmiş katılımcılara yol gösteren Kökosmanlı ‘‘Rusya bizim için önemli bir pazar, Rusya ile var olan coğrafi yakınlık, Türkiye-Rusya ticari ve ekonomik ilişkilerin gelişmesinde önemli bir avantaj sağlayacaktır’’ dedi.
Seminerin son bölümünde İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Mustafa YILMAZ ‘‘İş Dünyası için Ticari Bilgiye Erişim’’ konulu sunum yaptı. Günümüz iş dünyasında ticari bilgiye erişimin işletmeler açısından önemli olduğunu açıklayan Yılmaz ‘‘İşletmeler, sahip oldukları ve kullanabildikleri bilgi ölçüsünde rakiplerinden üstün konuma ulaşabilmektedir. İşletmeler gitgide karmaşıklaşan iş süreçleri ile başa çıkabilmek için bilgi sistemlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Güncel ve güvenilir ticari bilgiyi en kısa sürede ve tek noktadan iletmek en önemli amaçtır’’ açıklamasından bulundu.
3 gün süren ve yaklaşık 200 ihracatçı firma temsilcilerinin katıldığı bilgilendirme seminerlerinin faydalı ve doyurucu olduğunu ifade eden katılımcılar ‘‘Bu tür programların ihracata yönelik farklı konularda da yapılması gerektiğini belirterek memnuniyetleri dile getirdiler. Sunumların gerçekleştirilmesinin ardından, program soru ve cevap bölümüyle birlikte son buldu.