Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>EKONOMİ
3 Ocak 2024 Çarşamba - 02:43

DAP Bölgesinde 99 projeye onay

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Demirdöğen, 2024'de desteklenecek 99 projeyi bakanlığın onayladığını söyledi.

DAP Bölgesinde 99 projeye onay

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Demirdöğen, 2024'de desteklenecek 99 projeyi bakanlığın onayladığını söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı DAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından son 10 yıl içerisinde verilen desteklerle ilgili değerlendirme toplantısı yapıldı. DAP BKİ Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, “İdare olarak hedefimiz; Bölgeyi insanların mecbur oldukları için değil memnun oldukları için yaşadıkları bir yer haline getirmek” dedi.

DAP Başkanı Demirdöğen, 2013 yılından bu yana yapılan çalışmalar hakkında basını bilgilendirdi.

Erzurum’daki ulusal, yerel basın temsilcileriyle, başkanlık toplantı salonunda bir araya gelen Demirdöğen’e, Başkan Yardımcıları Mehmet Özdoğan ve Melih Kirişci, kurumun İzleme ve Değerlendirme Koordinatörü Ömer Faruk Karyağdı, Beşeri, Sosyal ve Kurumsal Gelişme Koordinatörü Mevlana Bahşi, Tarım ve Kırsal Kalkınma Koordinatör Vekili Çetin Suci, Yönetim Hizmetleri Koordinatörü Tarık Coşkun Kurt eşlik etti.

Demirdöğen, burada yaptığı konuşmada, amaçlarının, bölgesel kalkınmayı sağlamak olduğunu, bunu gerçekleştirmenin ise bölge insanının yaşam kalitesini artırmakla mümkün olacağını söyledi.

2013- 2023 dönemini kapsayan 10 yılda, DAP İdaresi’nin sorumluluğunda olan 15 ilde, bin 925 projeye 6 milyar 144 milyon 411 bin lira destek verdiklerini ifade eden Demirdöğen, bu desteklerden en büyük payın tarım sektörüne ayrıldığını söyledi.

"BÖLGEYİ MECBUR OLDUĞU İÇİN DEĞİL MEMNUN OLDUĞU İÇİN TERCİH ETMELİ"

Küçük Ölçekli Tarımsal Sulamanın önemine değinen Demirdöğen, şunları kaydetti:

“Özellikle sulama projeleri bölgemizde oldukça önemli. Bizim bütçemizin büyük bir kısmını oluşturuyor. Hayvansal üretim, bitkisel üretim başlıkları altında da yine tarıma destek vermeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar birçok proje yaptık. 10 yılda 6 bin 777 km. sulama kanalı yapmışız. 46 tanesi güneş enerji sistemli, 153 adet hayvan içme suyu göletleri yapmışız. 69 ilçe 352 köy ve mahallede hayvan içme suyu tesisi kurmuşuz. Bu projeler bölgede hayvancılığın gelişmesi için çok önemli projeler. Amacımız bölgesel kalkınmayı sağlamak. Bunu sağlarken de bölgede yaşayanların ihtiyaçlarını karşılamamız gerekiyor. Ve biz kendimize bir slogan belirledik. Bölgede insanlar, mecbur oldukları için değil, memnun oldukları için kalsınlar. Onların memnun olmaları için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İnsanları memnun etmenin yolu onların ihtiyaçlarını karşılamaktan geçer. Eğer bir yaylada, orada üretim yapmaya çalışan kişinin mobil lavabo ihtiyacı varsa onu da yapıyoruz. Hatta geçen yıl itibariyle yaylanın birinde çocuk oyun alanları yaptık. Yaylada yaşamayan, orada bulunmayan kişilerin ‘3 metrelik sıvat ne işe yarıyor?’ diye yorum yapmaları gayet normal. Ama binlerce koyunun 3 km su içmek için gidip tekrar geri dönmesi o hayvanın verimini düşürüyor. Dolayısıyla bu 6 km. lik enerjiyi ete ve süte çevirmiş oluyoruz. Söz konusu olan bu sıvatlardan şu ana kadar yaklaşık 50 bin tane dağıtmışız. Ve en çok talep edilen projelerden biri.”

BÖLGENİN POTANSİYELİ HAYVANCILIK

Bölgede, hayvan pazarı ve kesimhane ihtiyacının karşılandığını belirten Demirdöğen, “Hemen hemen bütün ilçelerimizde -çok küçük ilçeler hariç- hayvan pazarı ve kesimhane ihtiyacını karşılamış durumdayız. 38 adet hayvan pazarı yaptık. Bunların büyük bir çoğunluğunun finansmanı bize ait. Sadece yüzde 25’ini uygulayıcı kuruluşlar eş finansmanla karşılıyor. 43 adet kesimhane projesi yapmışız. 2024-2028 döneminde bizim hedef alanımız hayvancılık olacak. Hayvancılık konusunda, desteklerimizin belki de yüzde 70’ini hayvancılığa vereceğiz. Araştırma ve Uygulama Birimlerinin projeleri var. 3 adet Çiftçi Eğitim Merkezi (Van, Elazığ ve Erzurum) var, bunlar konaklamalı. Çiftçiler burada uzun süreli eğitim yapabiliyorlar. Üniversitelerin bünyesinde oldukları için de eleman sıkıntısı çekilmiyor. Sürdürülebilir olmaları içinde biraz daha desteklenmeleri lazım.” dedi.

“GENÇLERİ TARIMA YÖNLENDİRMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Tarımdaki yaş ortalamasını 50’ye dayandığını, bunun da üretimi olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Demirdöğen, şunları söyledi:

“Çiftçilik zor bir meslek. Gençlerimiz ise kolaylığı seviyor. Gençlerimizin beklentilerini belli bir seviyeye indirip, kapasitelerini de belli bir seviyeye çıkarmamız gerekiyor. Bu anlamda da, mademki teknoloji çağında yaşıyoruz, o zaman gençler de teknolojiye meyilli… Tarımda teknolojiyi teşvik ederek ya da destekleyerek onları bu alana çekebiliriz diye düşündük. Desteklerimizin büyük bir kısmını teknolojik alanlara vermeye başladık. Özellikle tarım makinalarında. Bir pandemi vakası yaşadık ve gördük ki, tarımın yüzyılların mesleği olduğu gerçeğini ortaya çıkardı. Şu anda tarımla uğraşanların büyük bir kısmı son 5 yıldır en fazla kar eden sektör haline geldiler. Eğer geliri artırırsak çiftçiliğin de meslek anlamında itibarını artıracağımızı ve gençlerimizin de bu alana yöneleceğini düşünüyoruz. Şu anda tarımda çalışanların yaş ortalaması maalesef 50 civarında. Eğer gençleri bu alana çekemezsek, kırsal kalkınmada çok büyük zafiyetler yaşayacağımız açık. Onun için tarımsal mekanizasyona 591 makine desteği verdik. Bu sene itibariyle droneleri de  (ilaçlama, gübreleme gibi) alanlara da yaymaya çalışacağız.

Önümüzdeki yıllarda yine tarıma dayalı sanayiye de destek vermeye çalışacağız. Örneğin sadece bal üretimi değil, paketlemesi, gerekirse farklı işlemlerden geçirilmesiyle ilgili tesisler olursa yöresel olarak destek vereceğiz ve bu desteklerimiz de şahsa değil ortak kullanım amacıyla gerçekleşecek. ”

“TARIM LİSELERİNE ÖNEM VERİYORUZ”

“Tarım Liselerine önem vermeye başladık. 1980 öncesinin performansına ulaşmaya çalışıyoruz. O dönemdeki ziraat liselerinin performansının yüksek olduğunu ve mezun olanlar şu anki mühendis seviyesinde ve yaptıklarıyla da daha başarılı olduklarını görüyoruz. Bölgemizde 6 tane tarım lisesi var, hepsini özel olarak destekliyoruz.”

“TASARIM VE BECERİ ATÖLYELERİNİ ‘TEKNOFEST ATÖLYESİ’ ŞEKLİNDE YAPILANDIRACAĞIZ”

“142 adet tasarım ve beceri atölyeleri kurduk. Bu sene formatı değiştirip Teknofest atölyesi şeklinde yapılandıracağız. Böylece gençleri hem tasarım-beceri, hem kodlama hem de teknofestte ürün çıkarabilecek duruma getirmeye çalışacağız. Bu tür laboratuvar ve atölyeler öğrencilerin çok dikkatini çekiyor ve okumaya ilgiyi de artırıyor ve düşünce yapısını daha doğrusu vizyonunu değiştiriyor.”

“SULAMA VE OKUMA KÜLTÜRÜ PROJELERİNİN ETKİ ANALİZİ YAPTIRDIK”

“Bölgede, sulama ve muhtelif kültür projelerinin etki analizini yaptırdık. Yapılan kanalların, hem tarıma açılan alan miktarını artırdığını hem ürün çeşitliliğini artırdığını hem de üretim miktarını artırdığını tespit ettik. Okuma Kültürü kısmında da kurulan kütüphanelerin etkin bir şekilde kullanıldığını, üniversiteye giriş oranlarında başarının arttığını tespit ettik. Bu tür projelerin faydalı olduğunu bir yönüyle de tamamladığımızı söyleyebiliriz. Bundan sonra dijitaline gidip, geliştirmeye çalışacağız.”

Muhtelif Destekler

Demirdöğen, idarenin desteğiyle, şimdiye kadar 10 bin kişiye eğitim verdiğini belirterek, 96 kütüphane kurduklarını söyledi. Yenilenebilir enerji projelerinde destekler verildiğini belirten Demirdöğen, “10 GES kurduk.” dedi. Bölgede, sütün hijyenik olarak soğuk zincirle toplanması için süt sağım makinesi ve soğutma tankları dağıtımına destek sağladıklarını söyledi. Gelen projelerin ancak yüzde 10’unu desteklediklerini söyleyen Demirdöğen, proje sayısının fazlalığını, ihtiyacın fazlalığına bağladı. Demirdöğen, 2024'de desteklenecek 99 projeyi bakanlığın onayladığını söyledi.

 
MEB yeni bir ilke imza attı
 
İletişim Başkanlığından e-Devlet uyarısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum ithalatta 58’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Kasım ayında 9 ...
İthalat Rejimi Kararında Değişiklik
İthalat Rejimi Kararında Değişik Yapılmasına İlişkin Karar, İthalatta ...
Kooperatifler Fuarı’nda Erzurum farkı
Gaziantep’te düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı’nda Erzurum kültürü ...
 
'2024, enflasyonda düşüşün başladığı yıl olacak'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yürüttükleri programın olumlu olduğunu ...
Erzurum’dan 79.6 milyon dolarlık dış ticaret
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Ocak – Kasım ayları ...
Bitkisel üretim artışta
Üretim miktarları, 2023 yılında bir önceki yıla göre tahıllar ve diğer ...
 
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi açıklandı
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık yüzde 77,36, aylık yüzde 0,46 arttı.
SPK uyardı
SPK, Enflasyon Muhasebesi Uygulamasına ilişkin duyuru yaptı. Borsaya kote ...
Yeni KKM hesabı açılamayacak
TL dönüşümlü yeni Kur Korumalı Mevduat hesabı açılamayacak. Mevcut hesaplar ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri