DES Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Erzurum İl Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, Ocak ayından beri Kamu Çalışanlarını oyalama taktiği hükümetin baskısı ile ve yetkili büyük konfederasyonunda danışıklı dövüşü neticesinde hüsranla sonuçlandığını belirterek, memurun 2 yılının ipotek altına alındığını söyledi.
Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Erzurum İl Başkanı Mehmet Zülfikar Kotanlı, “9 yıl toplu görüşmeleri toplu gülüşmeye çevirerek memuru aldatanlar toplu sözleşme masasında memura ne kazanım sağladılar bunu Kamu Çalışanlarına açıklamak zorundadırlar. Bayram ikramiyesi mi aldılar? Aile ve çocuk parasında artış mı sağladılar? Ulaşım parası mı aldılar? Toplu sözleşme ikramiyesinde artış mı sağladılar yada doğum ve ölüm yardımımı aldılar ne kazanım sağlandı sözde toplu sözleşmede yine hükümetin dediği oldu yüzdelik zammı hükümet zaten kamu çalışanlarına ocak ayında veriyordu 6 ay gibi bir süre neden memurları oyaladınız.Aba altından sopa göstererek danışıklı dövüşle cılız sözde eylemlerle kendinizi meydanlarda gösterip sonrada boykot edeceğiniz Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna neden katıldınız? Hakem Heyetine toplu sözleşmeye katılan sendikalar yüzde 3,5 yüzde 4 lük zam için mi başvurdu? Hangi sosyal haklarda ve hangi ikramiyelerde anlaşma sağladınız veya Kamu Çalışanlarının taban aylıklarında ve mükteseplerinde anlaşma sağladınız mı ki yüzdelik zam için hakem heyetine koştunuz?” dedi.
HAKEM KURULU KARARI KESİN
4688 sayılı yasanın 34. maddesine göre, Hakem Kurulu kararlarının kesin ve toplu sözleşme hükmünde olduğunu ifade eden Kotanlı, “Kurul kararları taraflara üç gün içerisinde yazılı olarak bildirilir ve Resmî Gazetede yayımlanır ve yürürlüğe girer denilmektedir. Yine 34. maddeye göre, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, Başkan dahil en az sekiz üyenin katılımı ile toplanır denildiği halde toplam 11 üyeli kurulda memur konfederasyonlarının karar alarak masadan çekilmesi halinde Kurulun üye sayısı 6'ya düşecek ve Kurul karar alamayacaktı. Bu halde, Bakanlar Kurulu devreye girecek ve Bakanlar Kurulunun devreye girmesi ile gayri resmi anlamda bir müzakere daha sağlanması mümkün olacaktı. Bu konudaki sorumluluğu tümüyle siyasi organların üzerine bırakmak en uygun davranış olacaktı. Oysa yetkili Konfederasyon son anda Hakem Kuruluna katılma kararı alması ile Kamu Çalışanları ve Emeklileri ile birlikte 20 milyonluk bir kitlenin 2 yılını resmen ipotek altına almış Hakem Kurulu ile danışıklı dövüş yaparak anlaşmaya varmış Kamu Çalışanlarının umutlarını yine bir başka bahara bırakmışlardır” diye konuştu.