Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Galata Köprüsü'nde Gazze için toplanma çağrısı
Galata Köprüsü'nde Gazze için toplanma çağrısı
Bolat İKAZ’a seslendi
Bolat İKAZ’a seslendi
Kurtulmuş: ‘Farkındayız’
Kurtulmuş: ‘Farkındayız’
Bahçeli: ‘Terör örgütü iki cihan düşmanımızdır’
Bahçeli: ‘Terör örgütü iki cihan düşmanımızdır’
Erdoğan: 'PKK ve uzantıları için yolun sonu görünüyor'
Erdoğan: 'PKK ve uzantıları için yolun sonu görünüyor'
HABERLER>ARAŞTIRMA
5 Ekim 2016 Çarşamba - 15:16

Dabık’ın Türklerle 3. buluşması

Eğilmez, Fırat Kalkanı Operasyonu’nda yeni hedef olan El Bab yolundaki Dabık’ın, DAEŞ için kıyamet alameti olarak kabul edildiğini belirtti

Dabık’ın Türklerle 3. buluşması

Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, Fırat Kalkanı Operasyonu’nda yeni hedef olan El Bab yolundaki Dabık’ın, DAEŞ için kıyamet alameti olarak kabul edildiğini belirterek, “Türkler, bugün ki Suriye topraklarında, özellikle Halep ve Şam çevresinde ilk kez Selçuklu Sultan Alp Arslan döneminde egemenlik kurmuştur. Dabık’ın Türklerle 3. buluşması” dedi.

DABIK BÖLGESİ

 Dabık’ın bulunduğu bölgeyle ilgili tarihi bilgiler veren Savaş Eğilmez, “Selçuklu hanedanından önce Atsız bölgeye hakim oldu. Emir Atsız’ın ölümünden sonra Sultan Melikşah kardeşi Tutuş’u bölgeye gönderdi. 1079 yılında önce Suriye şehirlerini sonra Kudüs’ü fetheden Tutuş Bey, Büyük Selçuklu Devleti’ne bağlı olarak, merkezi Şam olmak üzere, bugün çatışmaların ve savaşın sürdüğü bölgelerde Suriye Selçuklu Devleti’ni kurdu. Ortaçağın amirali Selçuklunun egemenlik döneminin bitmesiyle, Suriye ve çevresindeki Türk hakimiyeti de dağılmıştır. Türkler, Selçuklu hakimiyetinin sona ermesinden yaklaşık 3 asır sonra, bu defa Osmanlı Sultanı Yavuz Selim ile birlikte bölgeye tam anlamıyla yeniden hakim oldular. 24 Ağustos 1516 tarihinde Osmanlı ordusu ile Memlük ordusu arasında Dabık ovasında yapılan savaştan Sultan Selim zafer ile ayrılarak, Suriye’ye hakim oldu. Mercidabık’ta kazanılan zafer, Osmanlı Devleti'ne dini, siyasi, askeri, iktisadi pek çok fayda sağladı. Hilafetin Osmanlı Hanedanına geçme yolu açıldı. Doğuda Osmanlı Devleti'nin son rakibi Memlûk Devleti, ortadan kaldırılma safhasına getirildi. Suriye, Lübnan ve Filistin Osmanlı hâkimiyetine girdi. Türkler için Mısır ve Arabistan Yarımadası yolu açıldı. Güneydoğu Anadolu’nun kati bir şekilde hakimiyet altına alınmasıyla, Anadolu Türk birliği tamamlandı. I. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle Suriye, Türk hakimiyetinden çıktı. Türk Devleti bölgeden çekilmek zorunda kaldı.” diye konuştu.

 TÜRKLERLE YENİDEN YÜZLEŞME

Bu tarihten yaklaşık bir asır sonra Suriye ve Suriye’nin kuzeybatısında ki Dabık’ın, bir kez daha Türklerle yüzleşmeye hazırlandığını ifade eden Eğilmez, “Türklere Suriye’yi, Lübnan’ı, Filistin’i ve halifeliği getiren Dabık, bugün Suriye’nin kuzeybatısında Halep iline bağlı Azez ilçesinde, çoğunlukla Türkmenlerin yaşadığı bir kasabadır. Kasaba 2014 yılının Ağustos ayında terör örgütü Daeş’in kontrolüne geçti. Terör örgütü Dabık’ı kendisi için bir mitolojik sembole dönüştürerek, militanları arasında etkili bir propaganda aletine çevirdi. Bütün unsurlarını Dabık’ta kutsal bir savaşın olacağına ve bundan zaferle ayrılacaklarına inandırmış durumda. Türk Devleti’nin desteği ile ilerleyen Özgür Suriye Ordusu unsurları ise her geçen saat Dabık’a daha da yaklaşıyor.” şeklinde konuştu.

 Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, “Terör örgütü için moral motivasyon açısından büyük öneme sahip olan Dabık’ın, çok yakında Sultan Alp Arslan’ı ve Yavuz Sultan Selim’i karşıladığı gibi onların torunlarını da büyük bir özlem ve tebessümle karşılayacaktır. Tıpkı Selçuklu ve Osmanlı Devletleri dönemlerinde olduğu gibi yeniden barışa ve huzura kavuşacak. Fırat Kalkanı operasyonu ile terörden ve kaostan temizlenen Cerablus-Azez hattının derinliği biraz daha artacak. Bu da siviller için ölümün olmadığı yeni yurtların oluşmasını sağlayacak.” dedi.

 
Başbakan Yıldırım’a teşvik teşekkürü
 
SODES Projelerle umut oluyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Türkçe Aşkı, Vatan Aşkı’
Sanat hayatı boyunca birbirinden özgün sosyal sorumluluk projeleri üreten ...
Erzurum kamu hizmet harcamalarında 17’inci sırada
Erzurum kamu hizmet harcamalarının en yüksek olduğu iller arasında yer aldı
Bin 176 Yozgatlı Erzurum’u tercih etti
Türkiye’nin en fazla göç veren illerinin başında gelen Yozgat’ın bugünkü ...
 
Eğilmez Suriye yaklaşımını değerlendirdi
Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Savaş Eğilmez, ABD ve ...
İstanbul Kapı güçlendirildi
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut'un Erzurum'un tarihi değerlerini ...
Fetö’nün bin yıllık hocaları
Atatürk Üniversitesi, Tarih Bölümü öğretim üyesi Dr. Savaş Eğilmez, Selçuklu ...
 
Erzurum birinci sırada
Erzurum Bölgesi Aylık fiyat artışı düşüklüğü bakımından, 26 istatistik ...
Kanaat Önderinden FETÖ tepkisi
15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından tüm yönleri ve iç içe geçmiş ...
Ilıcalı’dan olası İstanbul depremi değerlendirmesi
Ilıcalı, CNN Türk ekranında yayınlanan “Hakan Çelik ile Hafta Sonu” programına ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri