Başbakan Ahmet Davutoğlu, Güney Akımı’nın yönünün değiştirilerek Türk Akımı haline gelmesi konusunda Rusya’nın getirdiği teklifin ciddiyetle değerlendirildiğini dile getirdi.
Basın toplantısının soru-cevap kısmında kendisine yöneltilen bir soru üzerine Türk-Macar ilişkilerinde birçok işbirliği alanı dışında enerjinin önemli bir işbirliği alanı olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, “Aslında 2009 yılında Nabucco Projesi devreye sokulduğunda Türkiye ile Macaristan, Bulgaristan-Romanya üzerinden Hazar enerji koridoru, yani Azerbaycan-Türkiye-Bulgaristan-Romanya-Macaristan-Avusturya hattında bir projede bir araya gelmişlerdi ve çok da güzel bir inisiyatifti. Ama maalesef bu AB’nin enerji stratejisi, perspektifinin zayıflığı dolayısıyla hayata geçirilemedi, Nabucco Projesi istediğimiz neticeye ulaşamadı” dedi.
Türkiye’nin yükselen ekonomisiyle hem büyük bir enerji tüketicisi hem de aynı zamanda en önemli enerji transit ülkelerinden birisi olduğunu ifade eden Başbakan Davutoğlu, “Hem doğudan Hazar’dan gelen enerji hatları, Bakü-Tiflis-Kars ve Bakü-Tiflis-Erzurum üzerinden TANAP ile Türkiye’nin Hazar’ı Balkanlar’a bağlayan bir kuşak. Ayrıca Irak’tan gelmesi planlanan enerji hatları var ve tabii İran’dan gelen enerji hatları var. Bunun en önemli ayaklarından biri de Rusya’dan gelen enerji, hem Mavi Akım hem Batı Akımı’yla” diyerek, bütün bunlarla birlikte Türkiye’nin en önemli enerji merkezlerinden birini oluşturduğunu vurguladı.
"RUSYA'NIN TEKLİFİNİ CİDDİYETLE DEĞERLENDİRİYORUZ"
Güney Akımı’nın yönünün değiştirilerek Türk Akımı haline gelmesi konusunda Rusya’nın getirdiği teklifin ciddiyetle değerlendirildiğini dile getiren Davutoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçtiğimiz Aralık ayında Türkiye ziyareti sırasında bu konunun ele alındığını ve fizibilite çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. Davutoğlu, “Bunun da gerçekleşmesi durumunda Türkiye’nin bir taraftan Hazar’dan TANAP ile, TAP ile Yunanistan, Adriyatik’e ve İtalya’ya giden bir kuşak, diğer taraftan da Türkiye’nin ihtiyacı karşılandıktan sonra Rusya’dan Türkiye’ye gelip yine Macaristan’a, Orta Avrupa’ya kadar gidebilecek bir kuşak üzerinde bazı düşünceler, egzersizler yürütülüyor. Biz Macaristan’a ve diğer komşu ülkelere enerji arzı, enerji arz güvenliği konusunda verilebilecek her türlü desteğe hazırız. Ancak tabi öncelikle bu projenin detaylarının bilinmesi ve gelecek olan gazın miktarının ve hatlarının belirlenmesi lazım. Ama prensipte Macaristan ile her türlü işbirliğine hazırız. Hem bu alanda hem nükleer alanda hem de iki ülkenin petrol şirketlerinin üçüncü ülkelerde, Rusya’da yürüttüğü çalışmalar var. Diğer ülkelerde, Irak’ta da olabilir. Ortak enerji faaliyetlerine girmesi bağlamında her türlü işbirliğine hazırız” ifadelerinde bulundu.