Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Galata Köprüsü'nde Gazze için toplanma çağrısı
Galata Köprüsü'nde Gazze için toplanma çağrısı
Bolat İKAZ’a seslendi
Bolat İKAZ’a seslendi
Kurtulmuş: ‘Farkındayız’
Kurtulmuş: ‘Farkındayız’
Bahçeli: ‘Terör örgütü iki cihan düşmanımızdır’
Bahçeli: ‘Terör örgütü iki cihan düşmanımızdır’
Erdoğan: 'PKK ve uzantıları için yolun sonu görünüyor'
Erdoğan: 'PKK ve uzantıları için yolun sonu görünüyor'
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
18 Nisan 2020 Cumartesi - 11:11

Devlet Arşivlerinde yeni süreç

Ünal, “Özellikle Osmanlı döneminden başlayarak günümüze kadar olan belgelerin önemli bir kısmı dijital ortama alındı. Bir ilahiyatçı, bir sosyolog, başta tarihçiler bütün bilim dallarına hizmet sunulacak. Bu adeta bilim camiası için bir müjdedir” dedi.

Devlet Arşivlerinde yeni süreç

Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, “Özellikle Osmanlı döneminden başlayarak günümüze kadar olan belgelerin önemli bir kısmı dijital ortama alındı. Bir ilahiyatçı, bir sosyolog, başta tarihçiler bütün bilim dallarına hizmet sunulacak. Bu adeta bilim camiası için bir müjdedir” dedi.
Cumhurbaşkanlığına bağlı Devlet Arşivleri, bünyesinde bulunan 30 milyonun üzerindeki belgeyi dijital ortamda araştırmacıların hizmetine sundu. Dünyada eşine az rastlanır bir kaynağı ilgililerin hizmetine sunan Devlet Arşivleri Başkanlığı, yeni tip Korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle işlemlerini hızlandırdı. 1300’lü yıllardan başlayarak günümüze kadar gelen arşivin tamamının ücretsiz olarak kullanıma sunulduğunu açıklayan Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, araştırmacıların belgeyi indirme durumunda ise 50 kuruşluk bir ücret ödemesi yapacağını söyledi. Ankara’da bulunan Devlet Arşivleri Başkanlığının Covid-19 tedbirleri kapsamında uzun bir süredir kapalı olduğuna değinen Prof. Dr. Ünal, “İçerisinde bulunduğumuz salonlar yaklaşık 1 aydır kapalı. Gerek Osmanlı, gerekse Cumhuriyet arşivi bizim için olduğu gibi dünya için de en önemli arşivlerin başında geliyor. Günlük olarak 200-300 araştırmacı bu sokaklara gelerek araştırma yapıyordu. Tabii ki bu süreç içerisinde artık salonlarımıza giriş yasaklandı. Covid-19 salgınının önlenmesi adına devlet arşivleri olarak yıllardır yaptığımız birtakım çalışmalar var. Bu çalışmaların meyvesini topluyoruz. ‘Artık araştırmacılarımız buraya gelemiyorsa biz araştırmacılarımızın bilgisayarında olalım’ dedik ve bugün itibarıyla 30 milyonun üzerindeki belgeyi araştırmacılarımız sistem üzerinden belge tarama sistemine girerek ulaşabilecekler. ‘www.devletarsivleri.gov.tr’ girdiklerinde aradıkları belgeyi görebilecek ve erişebilecek” ifadelerini kullandı.
2001 yılından itibaren dijitalleşme anlamında faaliyetlerin sürdüğünü açıklayan Ünal, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Ünal, “Özellikle son yıllarda arşiv hizmetlerinin sunumu konusunda araştırmacılara sağlanan imkanlarda çok büyük değişiklikler ve yenilikler oldu. Bu açıdan baktığımızda geçtiğimiz yıllarda internet ortamlarındaki belgeleri belli oranlarda, talep ettiklerinde sisteme indiriyorlardı. Şu an itibariyle belgenin tamamını frigramlı bir şekilde görebilecekler ve belgeyi talep ederlerse ücretini ödeyip, bilgisayarlarına indirebilecekler. Buradaki yenilik özellikle daha önceden salonlara gelen araştırmacılarımız, adeta salona gelmiş gibi bu belgeleri görüp üzerlerinde çalışma yapılabilecek. Bu yönüyle çok önemli bir yeniliktir. Tabii ki 2001 yılından bu yana dijitalleştirme çalışmaları var. O tarihten günümüze kadar gelen sürede emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürlerimi iletiyorum” şeklinde konuştu.
Türkiye’de yeni hükümet sistemine geçişle birlikte dijitalleşme sürecinin hızlandığına değinen Ünal, “Yeni hükümet sistemine geçişle birlikte Cumhurbaşkanımızın da talimatlarıyla artık bizler çok daha hızlı, araştırmacı ve vatandaşlarımıza hizmet sunma adına böyle bir olaya imza attık. Tabii ki Covid-19 salgını ve ortaya koyduğu tehdit bu çalışmalarımızı öne almamızı sağladı. Eskiden beri var olan çalışmaların bugün önemli bir zirvesini yaşıyoruz” dedi.
700 yıllık bir arşivi araştırmacıların hizmetine sunduklarına değinen Ünal, durumu bilim camiası için müjde olarak nitelendirdi. Ünal, “Özellikle Osmanlı döneminden başlayarak günümüze kadar olan belgelerin önemli bir kısmı dijital ortama alındı. Dijitalleştirilmiş tüm belgelere erişim imkanı sağlanacak. 1300’lü yıllardan 2000’li yıllara kadar belgeler yer alacak. Burada; ekonomik, sosyal, kültüre ait birçok belge araştırmacılarımızın karşısına çıkacak. Tabii ki tarih tarif edilmez bir alan. Birçok tarihi vesikayı burada görebilecekler. Bir ilahiyatçı, bir sosyolog, başta tarihçiler bütün bilim dallarına hizmet sunulacak. Bu adeta bir müjdedir bilim camiası için” diye konuştu.
Araştırmacılardan üyelik konusunda herhangi bir ücret talep edilmediğini vurgulayan Ünal, ilgili belgeyi indirmek istediklerinde ise dünyada eşine az rastlanır bir ücret ödeneceğinin altını çizdi. Dünyadaki emsallerine göre çok ucuz bir şekilde bilgiye ulaşılacağına değinen Ünal, “Resmi sitemize girdikleri zaman belge tarama sisteminden araştırmalarını yapacaklar. Üyeyseler zaten Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarıyla ve şifreleriyle girebilecekler. Üye değillerse de çok kısa bir sürede üyelik alarak üyelik sağlayabilecekler. Herhangi bir ücret söz konusu değil üyelik için. Zaten bu konuda dünyanın en pratik hizmetlerini sunan ülkelerden birisi Devlet Arşivleri. Araştırmacılar belgeyi bilgisayarlarına indirmek isterse 50 kuruş gibi bir rakamda ödeme yapacak” ifadelerini kullandı.
Covid-19 salgını sebebiyle yaşanan koruyucu tedbirlere dikkat çeken Ünal, araştırmacıların süreci atlatmaları için de birtakım önerilerde bulundu. Ünal, “Özellikle araştırmacılarımıza, ‘Evde Kal’ kampanyası çerçevesinde hepimiz olabildiğince evde kalıyoruz. Ben de bilim insanı, tarihçi olarak, tarihçilerimiz oturup bu fırsatı çok iyi şekilde değerlendirsinler. Belgeleri tarasınlar, akademik makalelerini, çalışmalarını bilim dünyasına kazandırmak açısından ne gerekiyorsa yapsınlar” dedi.

 
Stokçulara darbe
 
Sosyal yardımlarda zirve
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Erzurum’da turizm katma değer üretecek’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Erzurum’da turizmi çok ciddi ...
Atatürk Araştırma Merkezinden yeni eser
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan Atatürk ...
Kültür aktarımında yeni bir fırsat: Karantina günleri
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı ...
 
Bindesen KSK Erzurum İl Temsilciğine atandı
Anadolu Ajansı Bölge Müdürlüğü görevini yıllarca sürdüren Gazeteci Yazar ...
Balkonda konser verdiler
Oltu ilçesinde amca çocuğu olan piyanist şantörler Mustafa ve Erdi Özden, ...
Kültür ve Turizmde Erzurum gündemi
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de ...
 
Türk Dünyası geleneklerine destek
Uluslararası Türk Kültür ve Mirası Vakfı, 6-16 yaş grubu öğrenciler arasında ...
Atatürk Araştırma Merkezinden iki yeni eser
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı, yayınlarına "Türkiye Cumhuriyeti ...
2019 yılında 61 bin 512 kitap yayımlandı
Türkiye’de 2019 yılında 61 bin 512 kitap yayımlandı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri