Bitlis’te bazı çiftçiler mecburiyetten, bazıları ise yakıt fiyatlarından dolayı gelişen teknolojiye birlikte adeta tarihe karışan kara sabanları toprak sürümünde kullanmayı sürdürüyor.
Bitlis'te, gerek hayat pahalığı, nedeniyle gerekse arazilerin engebeli ve dağlık alanlarda olmasında dolayı yıllar önce tarihe karışan kara sabanlar toprağın sürüldüğü bugünlerde yeniden ilgi görmeye başladı. Tatvan ilçe merkezi ile Küçüksu köyündeki bazı çiftçiler, öküzlerle bağladıkları kara sabanları kullanıyorlar. Mazot fiyatının yüksek olduğunu söyleyen köylüler, tarlaları öküzlerle sürmeye başlarken, ilkel yöntemlerle de ekim yapmayı sürdürüyorlar.
Tatvan’da ikamet eden ve tarlasını karabasanla süren çiftçilerden Veli Aycan, yakıt fiyatları yüzünden değil, arazisinin engebeli ve dağlık olmasından dolayı mecburen bu yöntemi kullanmak zorunda olduğunu dile getirdi. Aycan, “Bitlis arazisi dağlık ve çok engebeli olduğu için hiçbir motorlu taşıt buralarda toprağı işleyemez. Ancak öküzle ya da atla sürebilirsiniz. At ya da öküze kara saban bağlıyoruz. En engebeli ve dağlık arazide bile bu şekilde topraklarımızı rahatlıkla işleyebiliyoruz” diye konuştu.
Küçüksu köyünde yaşayan çiftçilerden Musa Alaca ise akaryakıtın pahalı ve giderlerin çok olması nedeniyle tarlasını öküzlerle çift sürmeye başladıklarını anlattı. Alaca "Mazotun pahalı olması nedeniyle öküzlerle tarlamızı sürüyoruz. Öküzlerle tarla sürmek bize daha kolay geliyor. Traktörcüler çok pahalı sürüyorlar. Mazotun litresi neredeyse 4 Lirayı buldu, traktörcüler ise tarlanın dönümünü 45 liradan sürüyor. Ben de öküzlerimle tarlamı kendime göre ekiyorum. Mazot bir düşüyor bir yükseliyor, ama yükselmesi daha fazla oluyor. Yüksek fiyatlar ve zam yüzünden traktörüm de yok. Dededen kalan kara sabanı öküzlere bağlayıp tarlamı sürüyorum. Bu meslek bize babadan, dededen kalma olduğu için zor gelmiyor” diye konuştu.