Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>BÖLGE
11 Ocak 2024 Perşembe - 15:36

Doğu’dan beyaz haberler

Doğu Anadolu Bölgesinde en yüksek kar kalınlığı 210 santimetre ile Bahçesaray’da kaydedilirken , 139 santimetre ile Sarıkamış, 132 santimetre ile Palandöken üçüncü sırayı aldı.

Doğu’dan beyaz haberler

Doğu Anadolu Bölgesinde henüz beklenen kar yağışı gözlenmezken, bölgenin bazı illerinde kar yağışı ulaşım ve günlük yaşamı olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Doğu Anadolu Bölgesinde en yüksek kar kalınlığı 210 santimetre ile Bahçesaray’da kaydedilirken , 139 santimetre ile Sarıkamış, 132 santimetre ile Palandöken üçüncü sırayı aldı. Hakkari’de kar kalınlığı 126 santimetreye ulaştı, Erzurum Konaklı’da ise kar kalınlığı 115 santimetreyi buldu.

KAR KALINLIĞI 4 METREYE ULAŞTI, KEPÇE KAR İÇİNDE NEREDEYSE KAYBOLDU

Bingöl'de Kartal Tepesi'nde kar kalınlığı 4 metreyi aştı, kepçe karların içinde neredeyse kayboldu.

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde etkisini devam ettiren kar, hayatını zaman zaman zorlaştırmaya devam ediyor. Karlıova ilçesindeki 2 bin 500 rakımlı Kartal Tepesi’nde kar kalınlığı 4 metreye ulaştı. İş makinesinin karla mücadelesi cep telefonu kamerasına yansırken, kepçenin kar içinde neredeyse kaybolduğu görüldü. Bölgede gece gündüz karla mücadelenin devam ettiği öğrenildi.

KARDA MAHSUR KALAN ARICILAR 24 SAAT SONRA KURTARILDI

Bitlis’te yoğun kar ve tipi nedeniyle mahsur kalan arıcılar, özel idaresi ekipleri tarafından uzun uğraşlar sonucu kurtarıldı.

Bitlis merkeze bağlı Sarpkaya köyü mevkiinde arılarını almaya giden arıcılar, kar ve tipi nedeniyle kapanan yolda mahsur kaldı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye giden Bitlis İl Özel İdaresi ekipleri, mahsur kalan arıcıları 24 saat sonra kurtardı.

Özel İdare Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, mahsur kalan arıcıların kendilerine ulaştıklarını, bunun üzerine ekipleri bölgeye sevk ettiklerini belirtti. Kurtkan, “Bölgeye giden ekiplerimiz arıcıların araçlarının kardan ve tipiden dolayı mahsur kaldıklarını görünce hemen iş makinesi ile yolu açmaya çalıştı. Kar kalınlığının 2 metreyi bulduğu bölgede 24 saat sonra yolu açan ekiplerimiz, arıcıları ve arılarını kurtardı” dedi.

ARPET ŞELALESİ KISMEN DONDU

Bitlis’te hava sıcaklığının sıfırın altında 12 dereceye kadar düşmesiyle Arpet Şelalesi kısmen dondu.

Bitlis’te bir süredir etkili olan dondurucu hava, şelalelerin ve göletlerin buz tutmasına neden oldu. Kent merkezinden 20 kilometre uzaklıktaki Arpet Şelalesi de soğuk havadan dolayı kısmen buz tuttu. Buz sarkıtları ve şelale havadan görüntülenirken, ortaya çıkan kartpostallık görüntüler ise izleyenleri adeta mest ediyor.

Şelale tamamen donmadan fotoğraf çektiklerini söyleyen Enes Tarlan, “Tatvan-Hizan arasında bulunan Arpet Şelalesi’ndeyiz. Şelale, gördüğümüz kadarıyla kısmen donmuş durumda. Şelale muhtemelen Bitlis’in soğuğuna dayanamayıp tamamen donacak. Ziyaret amaçlı arkadaşlarımla gelmiştik ve fotoğraf çektik. Güzel kareler yakaladık ve bunları sosyal medyada paylaşacağız” dedi.

BEYAZA BÜRÜNEN DUMANLI TABİAT PARKI

Erzincan’ın Refahiye ilçesine 7 kilometre uzaklıktaki, etrafı çam ormanlarla çevrili Dumanlı Tabiat Parkı, yaz aylarında olduğu gibi kışın da doğal güzelliğini koruyor. Kar kalınlığının 45 santimetreyi bulduğu tabiat parkı havadan drone ile görüntülendi.

Erzincan kent merkezine 70 kilometre uzaklıktaki Refahiye ilçesine bağlı Dumanlı Tabiat Parkı, yağan karla birlikte muhteşem bir güzelliğe kavuştu. Deniz seviyesinden yüksekliği 2 bin metre olan ve yeşilin birçok tonunu barındıran tabiat parkı yaz aylarında yerli ve yabancı birçok turistin akınına uğrarken, kışın da kar yağışı nedeniyle beyaz ve yeşile bürünerek güzel bir görüntü ortaya çıktı.

Soğuk hava nedeniyle zaman zaman buzlanmanın meydana geldiği tabiat parkına giden yolda, Erzincan İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele ekipleri kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı.

‘Kışın ayrı bir güzelliğe sahip’

2017 yılında Türkiye’nin 219. tabiat parkı ilan edilen 2 bin 200 rakımlı Dumanlı Yaylasını adeta halı gibi örten kar, kartpostallık görüntüler oluşturdu. Geneli ormanlık olan ve hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü Dumanı Yaylasında, ağaçların ve gölün yüzeyi buzla kaplandı. Vatandaşlar Dumanlı Yaylası tabiat parkına gelerek hatıra fotoğrafları çektirdi.

Refahiye Belediye Başkanı Çakmak Paçacı, “Dumanlı karlı kışlı bir ortamda bütün insanlığa bir şölen sunuyor. Biz Refahiye’yi Anadolu’nun yeşil cenneti olarak tanımların Dumanlı’dan dolayı. Yeşil cennet tanımlamamıza bir de beyaz cennet ekleyebiliriz. Burası kışın bir başka oluyor. Yazın bir başka oluyor. Benim şöyle bir sözümde var. Dumanlı ile ilgili. Dumanlıya çıkarken dumanlıysa başın, Dumanlıya çıkarsın biter telaşın. Biraz önce çıkarken yorgunduk. Belki ama şimdi 2 bin 200 rakıma çıktık. Dumanlı da şuan da telaşımız bitti.” dedi.

YÜKSEKOVA-ŞEMDİNLİ KARA YOLUNDA ÇOK SAYIDA ARAÇ MAHSUR KALDI

Hakkari’nin Yüksekova-Şemdinli kara yolunda yoğun tipiden dolayı çok sayıda araç mahsur kalırken ekiplerin yol açma çalışmaları aralıksız devam ediyor.

Meteorolojinin yaptığı uyarılardan sonra bölgede etkili olmaya başlayan kar yağışı, olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Sabah saatlerinde başlayan kar yağışı ilçeyi beyaza bürürken, Yüksekova-Şemdinli kara yolunda da sürücülerin mahsur kalmasına neden oldu. Kara yolunda seyir halinde olan çok sayıda araç yaşanan kar yaşı ve tipiden dolayı mahsur kaldı. Yaşanan olay üzerine Karayolları 117. Şube Şefliği ekipleri yolda çalışma başlattı.

Öte yandan, Yüksekova’da kar yağışı aralıklı devam ederken, yetkililer ise yaşanan yoğun sisten dolayı sürücülerin daha dikkatli olması için uyarıda bulundu.

VAN’DA 86 YERLEŞİM YERİNİN YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Van’da etkili olan kar yağışı nedeniyle 86 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapanırken yüksek kesimlerde sis etkili oldu.

Van’da dünden beri etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Kar yağışı ve tipi nedeniyle Bahçesaray’da 1, Başkale’de 10, Erciş’te 29, Gürpınar’da 27, Muradiye’de 7 ve Saray ilçesinde ise 12 olmak üzere toplam 86 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. Van Büyükşehir Belediyesi ekipleri, kapalı yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Öte yandan Van-Hakkari karayolu üzerinde bulunan 2 bin 225 rakımlı Kurubaş Geçidi ile aynı güzergahtaki 2 bin 730 rakımlı Güzeldere Geçidi'nde sis sürücülere zor anlar yaşattı. Sürücüler araçlarının sis lambalarını yakarak seyretti.

KAR VE TİPİ POSOF’U ESİR ALDI

Ardahan’ın Posof ilçesinde etkili olan yoğun kar yağışı ve tipi hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Son bir haftadır sürekli etkili şekilde devam eden kar yağışı ve tipi çok sayıda köy yolunun da ulaşıma kapanmasına neden oldu. Yolların kapanması nedeniyle taşımalı eğitime ara verildi. Karla mücadele ekipleri ilçeye bağlı köy yollarını ulaşıma açmak için seferber oldu.

KARAYOLLARI EKİPLERİ MUTKİ-HASKÖY YOLUNDA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMASI BAŞLATTI

Bitlis’in Mutki ve Muş’un Hasköy ilçelerinin bağlantı yolunda etkili olan kar nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanmaması için karayolları ekipleri çalışma başlattı.

Kentte akşam saatlerinde başlayan kar, yüksek kesimlerde etkisini artırırken, Mutki-Hasköy bağlantı yolunda yoğun kar yağışından dolayı karayolları ekipleri çalışma başlattı. Sürücülerin olumsuz durumla karşılaşmaması için araç sahiplerinin dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunuldu.

VEDAŞ EKİBİ KARDA YOĞUN MESAİ HARCIYOR

Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) ekipleri, karda yoğun mesai harcıyor.

Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Anadere köyündeki arızayı girmek için yola çıkan ekip, karlı yolları aşarak arızayı giderdi. Konuyla ilgili açıklama yapan VEDAŞ Bitlis İl Müdürü Bahadır Demir, Türkiye’nin en soğuk ve zorlu coğrafi bölgesinde elektrik dağıtım hizmeti vermeye çalıştıklarını söyledi. Demir, “40 kilometre uzaklıkta olan Anadere köyü yolu ulaşıma kapalıydı. VEDAŞ ekipleri arızaları en kısa sürede gidermek için yoğun çaba harcıyor. Kar kalınlığının hızla arttığı kırsal alanlarda arızaya müdahale etmeye çalışan VEDAŞ ekipleri, araçların ulaşamadığı yerlere 3 kilometre yol yürüyerek arızalara müdahale ediyor. Türkiye’nin en soğuk ve zor coğrafik bölgesinde elektrik dağıtım hizmetini vermeye çalışıyoruz. Ekiplerimiz, tipinin etkili olduğu zamanlarda bile vatandaşların mağdur olmamaları için kara ve soğuğa aldırış etmeden arızalara en kısa sürede müdahale ediyor. Özverili ekiplerimiz, 3 kilometreyi aşarak yürüyüp iletken arızalarını çözerek, köylere enerji sağlıyor. Abonelerimize sunduğumuz hizmeti en üst seviyede tutabilmek adına, her geçen gün daha da güçlenen bir ekip olarak kaliteli ve kesintisiz enerji arzını sağlamak adına çalışmalarımızı sürdürüyor” diye konuştu.

 
Erzurum’da enerji verimliliği gündemi
 
Doğu’da atlı kızak günleri başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aziziye Kaymakamı Tugay’a ödül
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aziziye Kaymakamı Muhammet Tugay’a ödülünü verdi.
Ecdat yadigarlarına vefa
Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunan dünyanın en büyük Türk-İslam mezarlığı ...
Enerji abidesiyle gelen dönüşüm
Artvin’de yapımı tamamlanan Yusufeli Barajı ve HES nedeniyle değişen kara ...
 
Hacı Mahallesi sakinleri sorunlarına çözüm bekliyor
Oltu ilçesine bağlı Ayvalı Köyü Hacı Mahallesi sakinleri, daha önce 3 ...
Köy yoluna çığ düştü
Sarıkamış’ta köy yoluna düşen çığ, ekiplerin yoğun çabası ile 2 saatte temizlendi.
Erzurum Kayak Merkezleri diğer illere fark attı
Erzurum’un 2 kayak Merkezi Palandöken ve Konaklı kar kalınlığı yüksekliği ...
 
Çimen ailesi yasta
Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen’in dün vefat eden annesi Fatma ...
Erzurum’da Bölge Müftüleri zirvesi
Bölgedeki 7 ilin müftüsü Erzurum’da bir araya geldi.
Oltu’da sağlık bilgilendirme gündemi
Oltu İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce 77. Verem (Tüberküloz) Farkındalık Haftası ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri