Uluslararası Ekoturizm Konferansı ve Doğu Karadeniz Ekoturizm Çalıştayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Trabzon’da bir otelde düzenlenen konferans ve çalıştayın açılışında konuşan Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin turizm açısından son derece cazip bir bölge olduğunu hatırlattı. Özellikle doğal güzellikleri, kendine has değerleri, tarihi ve tarihsel yapılarıyla müthiş bir coğrafyaya sahip bölgenin geleceğinin turizmde olduğunu kaydeden Kaldırım “Bugüne kadar yapılan çalışmalarda bölge için öne çıkan sektör turizm sektörü olmuştur. Bize düşen doğru hedef ve strateji belirleyerek bunları bir bir hayata geçirmektir” dedi.
Turizm alanında bölgede öne çıkan sorunları da sıralayan Kaldırım “Öne plana çıkan sorunlar; bölgede turizm algısı yetersiz, özellikle özel sektör ayağı yetersiz, hizmet sektörü, konaklama kapasitesi sayısı yetersiz, tanıtım eksik ve bölgede bir bütünlük arz etmiyor. Temel hedefimiz turizmde alternatif turizmi geliştirme ve bölgemize uygun bir turizm modeli geliştirmektir. Eko turizm dünyada önemli bir trend. Bölgemizde ise yeni yeni dile getirilmeye başlandı. Doğayı, özgün kültürü, yaşam biçimi, gelenekleri korumayı amaçlıyor. Uzmanlarımız 5 gün bölgeyi gezdiler. Tespitlerini gerçekleştirdiler” diye konuştu.
Kaldırım, çok güzel çalışmalar yaptıklarını da kaydederek “Master Planı yapıldı. Bir çok proje geliştirdik. 1,5 yılda 304 projeye destek verdik. Hükümet bölgemize çok önem veriyor. Her ay bir bakan bölgemize geliyor ve incelemeler yapıyor. Son derece güzel projeler yürüyor. Temel hedefimiz turizmde temel bir felsefe oturtmaktı. Kırsal alana hitap edecek turizm modelleriyle çevreyi ve var olan çok değerli kültürümüzü bozmadan, yeniden canlandırarak koruma ve gelecek nesillere aktarma felsefesi anlayışı ile hareket ettik. Kırsalda yeni katma değer oluşturarak aile işletmeleri ortaya çıkaracak anlayışın da çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bölgemizin eko turizm yapanlar doğayı özgün kültürü, yaşam biçimini gelenek görenekleri talep ediyor, doğru bir konsept olduğunu tahmin ediyorum. Önce potansiyeli görsünler sonra değerlendirmeyi yapsınlar. Az turist, çevreyi, kültürümüzü koruyan anlayış, yüksek getiri bizim her zaman kullandığımız slogan” şeklinde konuştu.
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise belediyeler olarak daha yaşanılabilir ve hayat standardı yükseltilmiş kentler için gayret gösterdiklerini ifade ederek bölgenin Trabzon’un yanı sıra Ordu, Giresun, Gümüşhane, Rize, Artviniyle hatta hemen sınırın ötesine geçerek Batum’u Gürcistan’ı ile gidilip gelinebilen ortak turizm destinasyonlarının geliştirildiği bir bölge konumunda olduğunu kaydetti.
"DOĞU KARADENİZ’DE HELVANIN BÜTÜN MALZEMELERİ VAR; GELİN BU HELVAYI BIRLİKTE YİYELİM”
DOKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Giresun Valisi Dursun Ali Şahin ise Türkiye’nin turizmde önemli mesafeler aldığını ifade ederek “Turizm ülkemizde bugün bir başarı öyküsü haline geldi. Türkiye 2009 yılından bu yana dünya ortalamasının üzerinde seyreden bir büyüme trendi yaşadı. Hedefimiz 2023 yılında turizmde lider, dünyanın 5 ülkesinden biri olmak, ekonomide 10 ülkeden biri olmak. Turizm artık sahilde, deniz kıyılarında, yorulan terleyen insanlardan elini ayağını çekiyor, artık doğaya, yaylalara yayılıyor. Doğu Karadeniz’de helvanın bütün malzemeleri var gelin bu helvayi birlikte yiyeyim beraberce Allah’a bu mutluluktan dolayı şükredelim.
Doğu Karadeniz Bölgesi sahip olduğu doğal ve kültürel kaynaklarını eko turizm anlayışı içinde sunmak için öğrenme sürecine girmiştir. Uzaklar gerçekten yakın olacaktır. Çünkü ekonomimizin ekoturizmimizin asıl sahibi bölge insanımızın kendisidir” şeklinde konuştu.
“Ekoturizm kırsalda yaşayan insanlarımıza kendi kültürleriyle kendi topraklarında konuklarını ağırlama ve bu şekilde gelir temin etme şansı tanımaktadır” diyen Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gelecekte bölemizde ağırlık taşıyacak ekoturizmin katkısı yerel girişimcilerin başarısıyla ölçülecektir. Doğu Karadeniz Bölgesi doğal ve kültürel kaynaklar bakımından Türkiye’nin ekoturizm bölgesi olmaya adaydır. Bölgemiz şaşırtıcı zenginlikleri, doğası, yeşillikleri, gölleri, yaylaları, sakin ve doğal plajları, tarihi ve kültürel güzellikleriyle turizm açısından ülkemizin en güzel alanlarını barındırmaktadır. Bugün burada yapılan çalışmalar ses getirmeli yoksa bir Çin Atasözü’nde dediği gibi ‘Geldiler oturdular konuştular, konuştular sonra kalkıp gittiler’ olmamalı, burada konuşulanlar aktivite kazanmalı. “
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise Türkiye’nin turizmde en fazla turist çektiği ve gelir elde ettiği alanın daha çok güneş veya beach turizmi dediğimiz herşey dahil sistemi olduğunu hatırlatarak “Biz bir bakıma işin hamallık kısmını yaparak gelir elde etmeye çalışıyoruz. Oysa güneş turizminin ötesinde bugün toplantımızın da ana temasının konusunu teşkil eden ve alternatif turizm diye nitelendirdiğimiz doğal güzellikleri ve tarih, kültürel derinlik ve zenginliklerin de insanlık ile paylaşılabildiği ve getirisinin ilkine oranla kat be kat daha fazla olduğu bu alana daha fazla ülke olarak eğilmemiz gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır. Bu anlamda en avantajlı bölge Doğu Karadeniz Bölgesi olarak bizleriz. Sanayimizin olmaması belki bir anlamda dezavantaj olarak kalkınma sürecinde değerlendirilebilir ama o dezavantajı avantaja çevirebilecek alternatifleri üretmek biz yöneticiler olarak görevimizdir. En güçlü olduğumuz alan olarak gördüğümüz doğal güzelliklerimiz, kültürel çeşitliliğimiz ve tabiki 4 bin yıllık tarihimizle tarihi derinliğimiz idi. Bu güçlü olduğumuz yanı ‘stratejik yaklaşım ile nasıl hangi sektörde kullanabiliriz?’ diye baktığımızda bunun turizm sektörü olduğunu turizm sektöründe de ekoturizmin doğasıyla, gelenekleriyle ki, insanların var olan farklı olabilme duygusunu tatmasına imkan sağlayacak bir çalışmanın içerisine girdik. Bu çalışmamızda asla il bazlı düşünmedik. DOKA marifetiyle 6 vilayetimizi ama Doğu Karadeniz Turizm Master Planı ile Samsun ve Bayburt illerimizi de hatta Batum’u da bu stratejinin kapsamına alarak bölgenin bir bütün olarak alternative turizm özelde de ekoturizm kapsamına alınmasını sağladık. Bu yönde gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayabilmek için de altyapı ve üst yapı eksikliklerimizi gidermeye başladık. Özellikle ekoturizm dendiğinde yöremizin bu doğal güzellikleri yöresel ürünleri yanında gastronomomizin de fevkalade önemli olduğunu düşünüyorum. Gastronomi anlamında da çok ciddi avantajlarımız var. En az bozulmuş bu alandaki ürünlerimizile de ekoturizmi gerçekleştirmede ciddi avantajlarımız var. Eminim ki bu çalıştay sonucunda dostlarımızın, uzmanların görüşleri, engin tecrübeleriyle bölgemizin bu alandaki stratejisini de daha spesifik daha özel olarak netleştirip Doğu Karadeniz Bölgemizi sadece ülkemizin değil dünyada ekoturizm anlamında parmakla gösterilen bir bölge haline getirme yönünde öneml bir adımı da bir kere daha kat etmiş olacağız” dedi.
“HANGİ İŞİ İYİ BİLİYORSANIZ ONUNLA ORTAYA ÇIKMANIZ LAZIM”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım’ın konuşmasına dikkat çekerek “DOKA’nın seçmiş olduğu konu gerçekten önemlidir. Sayın Genel Sekreter’in çok zeki ve akıllı biri olduğunu seçtiği kelimelerden anlıyorum. Konu da çok önemli. 6 ilimiz her birinin kendi özelinde çok ciddi öne çıkan hususları var ama bölgesel olarak bu bölgeyi bir defada 3 günde bir kez seyahat etmekle anlamak mümkün değil. Bölgenin çok derin tarihinin yanında çok derin coğrafi, yöresel ve iklimsel özellikleri var. Bir büyük özelliği tüm dünyayı kavrayan İpekyolu-Çin yolu üzerinde bir merkez olması. Bütün dünyanın her tarafından gelip Çanakkale ve İstanbul Boğazları’ndan gelen gemilerle Trabzon’dan, İran üzerinden Orta Asya’ya, Uzakdoğu’ya giden yolun merkezi. Dünyanın başka yerlerinde bu kadar anlamlı bir izi bulmak kolay değil. Yayla turizmini inşallah geliştireceğiz. Bu da DOKA’nın önemli işlevlerinden bir tanesi. Biz de bakanlık olarak yönetmelik planlama olarak her anlamda ciddi destek sağlayacağız. Turizm bakımından Doğu Karadeniz tam keşfedilmiş değil. Ortadoğu ülkeleri, Arap ülkeleri bölgeyi yeni yeni keşfetmeye başladılar. Trabzon’da iki tane beş yıldızlı otel olacak. Yeni atraksyonlarımız var. Karayolundan Gümüşhane-Erzurum, Erzincan aksından güneye açılmak için çok ciddi çalışmalarımız var, tren yolu için çalışmalarımız var. Trabzon‘u turizm ve kültür merkezi yapmak için, yurt dışından gelen misafirlerimizin daha dikkatini çekmek için buradan ayrılırken unutamayacakları hatıralar yaşamaları için ne gerekiyorsa yapacağız. Hangi işi en iyi biliyorsanız onunla ortaya çıkmanız lazım. Sadece günü birlik değil de daha uzun sureli bir inceleme tarzında. Burada 1 ay kalma tarzında turizmi daha cazip hale getirmek için elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.
Çalıştaya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, DOKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, ABD, Kanada, Japonya, Çin ve Gürcistan’dan gelen uzmanlar ile turizmciler katıldı.