Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
18 Kasım 2022 Cuma - 03:22

Ersoy’dan Erzurum’a festival müjdesi

Ersoy, "Bir Türkiye markası olma yolunda, bizim beklentilerimizi bile aşan bir hızda ilerleyen festivalleri, Gaziantep, Trabzon ve Erzurum'u da dahil ederek 2023 yılında 7 bölgemizdeki 10 ilimizde gerçekleştireceğiz" dedi.

Ersoy’dan Erzurum’a festival müjdesi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “2022 yılı Ocak-Eylül döneminde ise turizm gelirimiz 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 68 artış göstererek 35 milyar doları aşmıştır. Ziyaretçilerin kişi başı gecelik ortalama harcaması da aynı dönem için 81,25 dolardan 90 dolara yükselmiştir” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2023 merkezi Yönetim Bütçe görüşmelerine katıldı ve milletvekillerine sunum yaptı. Bakan Ersoy, 2022 yılında Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (Global Sustainable Tourism Council) ile 3 yıllık iş birliği anlaşmasına imza attıklarını belirterek, “Bu iş birliğinin sonucu olarak, uluslararası standartlara uygun bir şekilde “Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı”nı hazırladık. Program çerçevesinde, konaklama tesisleri için sürdürülebilir turizm kriterleri hazırlanarak, “Global Sustainable Tourism Council”e uluslararası tanınırlık için başvuru gerçekleştirildi. Böylesine geniş bir çalışmayı dünyada yapan ilk ülke olduğumuzu da söylemek isterim. Çok yakında hayata geçecek “Sürdürülebilir Turizm Programı” ile dünyada sürdürülebilir turizm konusunda örnek alınacak bir ülke olacağız. Bu sayede turizm sektörü uzun vadede daha da güçlü bir hale gelecektir” ifadelerini kullandı.

ERSOY’UN SUNUMU

Bakan Ersoy, Cumhuriyet'in 100. yılının kutlanacağı 2023'te, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çizdiği "büyüyen, güçlenen ve her alanda lider Türkiye" vizyonuna, kültür, sanat, turizm, kültürel diplomasi alanlarında katkı sağlamak ve ülkeyi bir marka haline getirmek amacıyla çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansını (TGA) kurarak, Türkiye'yi dünyanın en etkili ve yoğun tanıtım yapan ülkesi haline getirdiklerini ifade eden Ersoy, tanıtım faaliyetlerine yoğun şekilde devam ettiklerini belirtti. Ersoy, dergi, gazete ilanları, televizyon reklamları, tanıtım filmleri, birlikte reklam çalışmaları, sosyal medya uygulamaları, basın mensubu, influencer ve tur operatörleri ağırlamaları gibi hem dijital hem de konvansiyonel iletişim araçlarıyla ülkenin köklü tarihini, doğal güzelliklerini, kültürünü anlatan ve 200 ülkeye ulaşan özel tanıtım kampanyaları yürüttüklerini anlattı.

Ersoy, doğaya saygılı, çevreye duyarlı, israf yerine kanaati esas alan bir anlayışı toplumsal hayata yerleştirmek gerektiğine işaret ederek, bu düşüncenin turizm alanında da karşılık bulması amacıyla 2008'de başlayan kampanyayla çevreye duyarlı konaklama tesislerinin sayısını önemli ölçüde artırdıklarını vurguladı.

Ekim 2022 itibarıyla "Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli" tesis sayısının 446'ya, bu tesislerdeki yatak sayısının ise 289 bin 763'e ulaştığını belirten Ersoy, 2023-2025-2030 yıllarını kapsayan Sürdürülebilir Turizm Programı ile bütün konaklama tesislerinin aşamalı şekilde çevreye duyarlı hale geleceğini bildirdi.

HİZMET KALİTESİ

Türkiye'nin, turizmde sunduğu hizmet kalitesi bakımından bugüne kadar hep fark yarattığını ve yaratmaya devam edeceğini vurgulayan Ersoy, şunları kaydetti:"Yaptığımız yatırımlar, sektörü hep bir adım öteye taşımış ve bunun sonucu olarak ülkemize gelen yabancı ziyaretçi sayısı son 20 yılda 3,4 katına çıkmıştır. 2019'da turizm rekorunu kırarak, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün verileriyle en çok ziyaretçi ağırlayan ülkeler sıralamasında dünya 6. olduk. Kovid-19 pandemisinin etkilerini göstermeye devam ettiği 2021'de tüm zorluklara ve yasaklara rağmen süreci başarıyla yürüttük ve bu rekoru da aşarak dünya 4'üncülüğüne yükseldik. 2022 yılı ocak-eylül döneminde ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 87 artışla 40,25 milyon kişi olmuştur.

Ağırladığımız ziyaretçi sayısında olduğu gibi turizm gelirimizde de önemli bir sıçrama gerçekleştirdik. 2002'de 12,4 milyar dolar olan turizm gelirimizi, 2019'da 37,3 milyar dolara yükselttik. 2022 yılı ocak-eylül döneminde ise turizm gelirimiz 2021'in aynı dönemine göre yüzde 68 artış göstererek 35 milyar doları aşmıştır. Ziyaretçilerin kişi başı gecelik ortalama harcaması da aynı dönem için 81,25 dolardan 90 dolara yükselmiştir."

KONAKLAMA TESİSLERİ

Türkiye'de 2002'de belgeli toplam 9 bin 896 konaklama tesisi bulunduğunu, 2018'de bu sayının 12 bin 429'a, ekim 2022 itibarıyla da 21 bin 83'e ulaştığını bildiren Ersoy, şu bilgileri verdi: "Bu konaklama tesislerindeki yatak kapasitesi 2002'de 804 bin 153 iken 2018'de 1,7 milyona ve ekim 2022 itibarıyla da yaklaşık 1,9 milyona yükselmiştir. 2002-2022 döneminde yatak kapasitemiz yüzde 136 artarken, 2018 yılından bugüne kadar tesislerimizdeki yatak kapasitesini yüzde 11,4 artırmış olduk. Bu yıl itibarıyla konaklama tesislerimizin tamamını Bakanlık Belgeli yaparak nitelikli turizm konusunda çok gerekli bir süreci tamamlamış olduk. Şimdi ise sınıflandırma belgesi almalarını sağlayarak süreci bir basamak daha yukarı taşıyacağız."

ALTYAPI

Ersoy, turizm potansiyelini daha iyi değerlendirebilmek amacıyla turizm potansiyeli arz eden yerlerde altyapı uygulamalarına maddi, teknik ve kontrollük desteği de verdiklerini vurgulayarak, 2002-2022 döneminde turizm amaçlı çevre düzenlemesi, altyapının geliştirilmesi ve sürdürülebilir turizm kapsamında yaklaşık 2,2 milyar lira altyapı desteği sağladıklarını kaydetti.

Ersoy, turizmi sadece dış turizm olarak ele almadıklarına, iç ve dış turizmi birlikte değerlendirdiklerine dikkati çekerek, iç turizmde 2019'da başlatılan Ücretsiz Halk Plajı Projesi kapsamında daha önce yapımı tamamlanan 7 ücretsiz halk plajına ilave olarak bu yıl Kemer'de Çifteçeşmeler, Bahçecik, Muratpaşa'da Güzeloba ücretsiz halk plajlarının açıldığını, 5 yıldız kalitesinde toplam 10 ücretsiz halk plajının, vatandaşların hizmetine sunulduğunu ifade etti.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI

Ersoy, turizm sektöründe çalışanların niteliklerinin artırılması ve kişisel gelişimlerine katkı sağlanması amacıyla bu yıl, ağustos itibarıyla 120 işbaşı eğitim kursu düzenlendiğini, bu eğitimlerdeki katılımcı sayısının yıl sonu itibarıyla 4 bine ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında da seçilen öğrencilerin otel ve işletmelerde yoğunlaştırılmış beceri eğitimlerini almalarını, en az üç yabancı dil konuşarak mezun olmalarını, okurken burs almalarını, mezun olduktan sonra istihdam edilmelerini; öğretmenlerin de yeterliliklerini ve mesleki gelişimlerini artırabilmeyi amaçladıklarını anlatan Ersoy, bu kapsamda 2022 itibarıyla 60 turizm meslek lisesiyle 41 otel grubunun eşleştirildiğini kaydetti.

Ersoy, "Turizm alanında potansiyelimizi geliştirecek geniş bir yelpazeye dağılan politikalarımızı uygulamaya gayretle devam edeceğiz." dedi.Birlikte ele aldıkları turizm ve kültür alanlarının birbirlerinin tamamlayıcısı olduğunu vurgulayan Ersoy, kültür alanındaki çalışmaları da bu anlayışla devam ettirdiklerini söyledi.

Kültür politikalarını belirlerken, Anadolu coğrafyasında hayat bulmuş tüm medeniyetlerin eşsiz eserlerini yüksek sorumluluk bilinciyle açığa çıkarmaya, korumaya, yaşatmaya ve gelecek kuşaklara eksiksiz bir biçimde aktarmaya öncelik verdiklerini belirten Ersoy, bu hassasiyetin tezahürü olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'nde 2002'de 9 olan varlık sayısını 19'a çıkardıklarını, önümüzdeki yıl bu sayının 21 olmasını hedeflediklerini kaydetti.

Ersoy, 2002'de Dünya Miras Geçici Listesi'nde 18 olan varlık sayısının da 84'e ulaştığına işaret ederek, bu yıl yerli, yabancı, kurtarma ve sualtı kazısı, yüzey araştırmaları gibi çeşitli alanlarda ulaşılan 680 arkeolojik kazı ve araştırma sayısıyla dünyada en çok arkeolojik çalışma yürüten ülkelerin başında gelindiğine dikkati çekti.

Arkeolojik kazılarla yılda ortalama 5 bin 500 eserin müzelere kazandırıldığını, bu yılki kazılarda yaklaşık 90 milyon lira kaynak kullanıldığını, 2023'te ise arkeolojik kazı çalışmaları için yaklaşık 200 milyon liralık bir kaynağın planlandığını bildiren Ersoy, bakanlık olarak son 20 yılda kültürel mirasın korunması için müzecilik alanında başarılar elde ettiklerini, kıymetli eserleri, modern müzecilik anlayışıyla sunan yeni müzeler açtıklarını, mevcut müzeleri yenilediklerini anlattı.

MÜZE SAYISI

Ersoy, 2002'de 96 olan müze müdürlüğü sayısının bugün itibarıyla 120'ye, bu müdürlüklere bağlı müze sayısının ise 183'den 211'e yükseldiğini, 2002'de 59 olan özel müze sayısının ise 355'e ulaştığını belirterek, modern müze binaları, yenilikçi sergi biçimleri ve eğitim çalışmalarıyla müzelerin, uluslararası standartlarda hizmet veren kültür kurumları haline dönüştüğünü ve dünya çapında pek çok ödüle layık görüldüğünü dile getirdi.

 

KÜLTÜREL VE TARİHİ DEĞERLER

Kültürel ve tarihi değerlere kolay ve ucuz erişimi sağlamak amacıyla Müzekart uygulamasını 60 liraya sabitlediklerini, bugüne kadar 15,6 milyon vatandaşın Müzekart ile buluştuğunu bildiren Ersoy, 2002'den bugüne kadar 2 bine yakın kültür varlığının proje, restorasyon, teşhir tanzim ve çevre düzenleme çalışmalarını gerçekleştirdiklerini, bunlardan 435'inin 2018'den bugüne kadar tamamlananlar olduğunu, bu yıl sonuna kadar 39 eserin daha restorasyonunun tamamlanacağını kaydetti.

Ersoy, 2002 öncesi 10 yıllık dönemde 46 olan vakıf eseri ihya çalışmalarını 1714'ü 2018-2022'de olmak üzere toplam 5 bin 755'e çıkardıklarını, vakıf eserlerini ihya etmenin yanı sıra ilk-orta ve yüksek öğrenim kapsamındaki ihtiyaç sahibi 27 bin 500 öğrenciye çeşitli tutarlarda burs imkanı sağladıklarını anlattı.

İhtiyaç sahiplerine hızlı ve sıcak yemek ulaştırabilmek için 2 mobil aşevini birisi Eyüp İmaretinde, diğeri de doğal afet halinde afet bölgesinde hizmet vermesi amacıyla temin ettiklerini, mobil araçların her biri tek seferde 350 kişiye sıcak yemek dağıtma kapasitesinde olduğunu söyleyen Ersoy, şöyle konuştu: "2020'de ibadete açtığımız ve halkımızın yoğun ilgisine mazhar olan Ayasofya Camisi'nde Mimar Sinan ve Gaspare Fossati döneminde yapılan bakım ve onarım çalışmalarından sonra gerçekleştirilen en geniş kapsamlı restorasyon çalışması Bakanlığımızca titizlikle devam ettirilmektedir. Sultanahmet'teki Osmanlı döneminin tarihi tapu binasının restorasyonunu ve teşhir tanzimini de çağdaş müzecilik anlayışı ile gerçekleştirerek İstanbul ve Ayasofya'nın eşsiz tarihini ziyaretçilere sunmayı amaçlıyoruz.

İstanbul'un önemli simgelerinden Kız Kulesi'ni, uluslararası restorasyon ilkeleri ve Bilim Kurulu eşliğinde restore ediyoruz. Planladığımız şekilde 2023'ün ilk çeyreği itibarıyla tamamlandığında İstanbul'un güzellikleri Kız Kulesi panoramasından gözlemlenebilecek."

TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIKLARI

Geçen yıl taşınmaz kültür varlıklarının proje, bakım-onarım, teşhir tanzim, restorasyonları ve yeni müze yapımı için yaklaşık 735 milyon lira harcandığını bildiren Ersoy, bu yıl ise bu alanlarda 2 milyar 400 milyon liralık bütçeyle çalışmaların gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Ersoy, mülkiyeti vatandaşlara ait 236 tescilli taşınmaza da kültür varlıklarının korunması kapsamında bakanlık tarafından 28 milyon lira nakdi yardım yapıldığını kaydetti.

Milletvekillerinden seçim bölgelerinde alan başkanlıkları kurulması yönünde talepler aldıklarına değinen Ersoy, "Biz alan başkanlıklarını birden fazla bakanlığın görev alanının çakıştığı bölgelerde kuruyoruz, bunu belirttikten sonra; bu taleplerin alan başkanlığı uygulamalarımızın ne kadar başarılı olduğuna bir kanıt olduğunu düşünüyorum." dedi.

KÜLTÜR MERKEZLERİ

Kültür merkezi sayısının 2002'de 42 iken 2022'de122'ye yükseldiğini, bu kültür merkezlerinden 33'ünün yerel yönetimlere tahsis edildiğini belirten Ersoy, "Bakanlık görevine geldiğimiz 2018'den bugüne kadar büyük önem verdiğimiz kültür merkezleri projelerimiz kapsamında, içlerinde İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nin de yer aldığı, 10 adet kültür merkezimizi yurdumuzun çeşitli bölgelerinde halkımızın hizmetine sunduk." şeklinde bilgi verdi.

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin, bu yıl İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra Çanakkale, Diyarbakır ve Konya olmak üzere 5 ayrı şehirde düzenlendiğini hatırlatan Ersoy, şunları kaydetti:"2022 yılında toplam 7 festival gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Konserlerden edebiyata, opera ve baleden tiyatroya, sergilerden çocuk etkinliklerine kadar 4 binden fazla etkinlikle 20 binden fazla sanatçı aracılığıyla 33 milyon kişiye ulaşılmıştır. Festivaller süresince TV, radyo, açık hava, dijital ve sosyal medya mecralarında etkinliklerle festival tanıtımları yapılmıştır. Festivaller için web sayfaları hayata geçirilmiş, festival kapsamındaki illerde ve çevre illerde 37 ülkeden toplam 175 yabancı basın ve kanaat önderlerine yönelik ağırlamalar gerçekleştirilmiştir."

Festival şehirlerine gelecek yıl nisanda İzmir'in de ekleneceğini, Adana Portakal Çiçeği Karnavalı'nın da Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamına aldığını bildiren Ersoy, "Bir Türkiye markası olma yolunda, bizim beklentilerimizi bile aşan bir hızda ilerleyen festivalleri, Gaziantep, Trabzon ve Erzurum'u da dahil ederek 2023 yılında 7 bölgemizdeki 10 ilimizde gerçekleştireceğiz. Bu festivalleri, her yıl 5 yeni şehir ekleyerek ve her yıl tekrar ederek ülkemizin her köşesine taşımak suretiyle kültür ve sanat hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Ersoy, çağdaş kütüphane anlayışı çerçevesinde nitelikli hizmetler verilebilecek özelliklere sahip yeni kütüphaneleri hizmete açtıklarını, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programı'nda yer alan 18 bina inşaatının, 10 projenin de ihale çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Kamu Eliyle Yapılan Kültür Yatırımlarını Destek Projesi kapsamında destek verilen 43 yerel yönetim projesiyle son 7 yılda 139 kütüphane açtıklarını, bakanlığa bağlı hizmet veren kütüphane sayısının 1257'ye yükseltildiğini vurgulayan Ersoy, halk kütüphanelerinin toplam kullanım alanını 400 bin metrekareye, oturma kapasitesini ise 120 bine yükselttiklerini, halk kütüphanesi üye sayısını ise 5 milyona ulaştırdıklarını kaydetti.

"Dünyadaki Türk-İslam yazmaları rezervinin çok değerli bir kısmına sahip olan Yazma Eserler Kurumumuz için Rami Kışlası'nda oluşturduğumuz kitap şifahanesi ile restorasyon ve konservasyon işlemleri kendi alanında dünya standartlarına kavuşturulacaktır." diyen Ersoy, Rami Kışlası'nın yıl sonunda tamamlayıp açılışa hazır hale getireceklerini ifade etti.

 
Erdoğan’dan milli feraset vurgusu
 
Büyükşehir’den toplu açılış
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk devletlerindeki aile değerleri tanıtılacak
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Azerbaycan Aile, Kadın ve Çocuk ...
Sezai Karakoç'a vefa
Şair ve mütefekkir Sezai Karakoç’un hayatını anlatan “Dünya Sürgünü” belgeseli, ...
Vali Yavuz’dan Dadaşlara: ‘İyi ki varsınız’
Erzurum'un sembolü haline gelen Selçuklu eseri Çifte Minareli Medrese'den ...
 
Şehit Karaman’a vefa
Palandöken Şehitler Parkı'nın ismi Şehit Kubilay Karaman Parkı olarak değiştirildi.
EDT’nin ‘Hiç Kimse’si beğeni topladı
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Erzurum ...
Karataş’tan fuar turizmi çağrısı
MHP Erzurum İl Başkanı Naim Karataş, “Erzurum’da turizmi sadece kar ve ...
 
EDT NEVÜ’de 'Hiç Kimse'yi sahneliyor
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü Erzurum ...
İlk sefer 12 Aralık’ta
Turizmciler 12 Aralık 2022 tarihinde seferlerine başlayacak olan Turistik Doğu Ekspresi’ni bekliyor.
Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke açıklandı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ocak-eylül ayları döneminde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri