Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Memişoğlu sağlık sistemini değerlendirdi
Memişoğlu sağlık sistemini değerlendirdi
Yumaklı gündemdeki konuları değerlendirdi
Yumaklı gündemdeki konuları değerlendirdi
Erdoğan: ‘Akif abidevi bir karakterdir’
Erdoğan: ‘Akif abidevi bir karakterdir’
Sanayi ve Teknoloji il müdürlüğüne Cihantimur atandı
Sanayi ve Teknoloji il müdürlüğüne Cihantimur atandı
Erzurum’da ulaşıma kar engeli
Erzurum’da ulaşıma kar engeli
HABERLER>EKONOMİ
10 Aralık 2014 Çarşamba - 09:58

Erzurum BTE ve TANAP’la gündemde

Çavuşoğlu, "Azerbaycan ile birlikte oluşturduğumuz üçlü mekanizma toplantısını Kars’ta gerçekleştireceğiz. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars, TANAP gibi projelerde birlikte çalışıyoruz. “ dedi.

Erzurum BTE ve TANAP’la gündemde

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Güvenlik ve Savunma politikalarındaki uyumun azaldığı iddialarına ilişkin “Sitem etmesi gereken ülke Türkiye’dir. Hem önemli katkı sağlıyor hem de karar mekanizmalarının dışında kalıyor” dedi.

Bakan Çavuşoğlu ile Gürcistan Dışişleri Bakanı Tamar Beruchaşvili baş başa ve heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, Beruchaşvili’nin babasının 30 yıl önce İskenderun demir çelik fabrikasında çalıştığını hatırlatarak, Beriuchaşvili’nin ilk resmi ziyaretini Türkiye’ye yaptığını söyledi. Çavuşoğlu, ikili ve bölgesel konuları baş başa ve heyetler arasında görüşme imkanı olduğunu belirterek "Azerbaycan ile birlikte oluşturduğumuz üçlü mekanizma toplantısını yarın Kars’ta gerçekleştireceğiz. Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Kars, TANAP gibi projelerde birlikte çalışıyoruz. Çok değerli Bakan arkadaşımla yeni bir karar aldık. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi seviyesine çıkarma kararı aldık. Mükemmel olan ilişkilerimizin daha da ileri gitmesi için bu mekanizmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.

AHISKA TÜRKLERİ

Ahıska Türkleri’nin durumunu görüştüklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Gürcistan Hükümetinin aldığı karar ve eylem planı da Gürcistan’a dönmek isteyen veya dönen Türklerin şartlarını iyileştirmek için atılmış adımlardır. Bu adımlardan dolayı Gürcistan hükümetine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Beruchaşvili, Türkiye ve Gürcistan arasında birçok farklı alanda örnek teşkil ettiğini belirtti. İşgal altındaki bölgelerle ilgili olarak Güney Osetya ile ilgili bilgi verdiğini ifade eden Beruchasvili, “Rusya Federasyonu’nun anlaşma olarak ifade edilen stratejik ortaklık ve ittifak anlaşma diye adlandırılan anlaşmayı imzalaması aslında ekonomik, sosyal ve askeri olarak Abhazya’yı işgal ediyor. Burada Gürcistan’ın toprak bütünlüğü ve egemenliği tehdit altına alınıyor ve Gürcistan’ın işgal altına alınan yerlerinde durum devam ediyor” diye konuştu.

‘Eğit-Donat’ konusunda Çavuşoğlu, “Eğit ve donat projelerinin başarılı olabilmesi için aynı tutumu savunuyoruz. Güvenli bölgelerin ve uçuşa yasak bölgelerin mutlaka olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘Eğit-donatın’ temel amacının Suriye ve Irak’taki istikrarın getirilmesi olduğunu vurgulayan Bakan Çavuşoğlu, “Eğittiğiniz ve donattığınız kişilerin başarılı olabilmesi onları destekleyici adımların atılması gerekiyor”şeklinde konuştu.

Rusya’daki Abhazya Anlaşması'na Kırım benzeri duruma yol açıp açıklayamayacağı sorusuna Beruchaşvili, “Anlaşmanın Gürcistan’ın işgal altındaki topraklarına geçişin somut bir göstergesidir. Bu anlaşmanın kapsamlı bileşenleri var. Askeri, güvenlik ekonomik, sosyal yönlere ilişkin hükümleri var. Bu yönlerin amacı da, işgal altındaki Abhazya’nın Rusya Devleti altına girmesine yönelik hareketlerdir. Abhazya’dan emekli olanlara Rusya’dan emekli maaşlarının ödenmesi sözü veriliyor. Rusya askeri güçleri Abhazya’da güvenlik güçleri denilen güçlerin yerine geçecek” diye karşılık verdi.

Rusya’nın ülkeler üzerindeki planlarını uygulamak istediğini söyleyen Beruchaşvili, uluslar arası toplumu ciddi bir tavır takınmasını istediklerini ifade etti.

AB ile Türkiye arasında güvenlik ve dış politika uyumunun daha düşük seviyede olduğuna ilişkin ise Bakan Çavuşoğlu, şunları dedi:

“Görüşmelerimizde bize somut bir öneri gelmedi, herhangi bir şekilde eleştiri gelmedi. Türkiye, Avrupa Birliği’nin Güvenlik ve Savunma politikalarına çok önemli katkı sağlamaktadır. Türkiye, Avrupa Birliği’nin Güvenlik ve Savunma mekanizmalarına dahil edilmemiştir. Bu da Avrupa Birliği’nin çelişkisidir. En son Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen tezkere ile Avrupa Birliği’nin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki güçlerine katkı sağlayacağız. Birçok bölgede Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz var. Avrupa Birliği-NATO ilişkilerinde kilit bir ülkeyiz. Sitem etmesi gereken ülke Türkiye’dir. Hem önemli katkı sağlıyor hem de karar mekanizmalarının dışında kalıyor.”

Yapılan konuşmaların ardından Bakan Çavuşoğlu ve Konuk Bakan Beruchaşvili, Türkiye ve Gürcistan Dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği protokolüne imza attı.

 
Doğu’da 4 ilde özel Mevlana Programı
 
Sporda Dadaş-Gakkoş dayanışması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir milyon eşiğindeyiz..
DHMİ Kasım ayı tahmini verilerini paylaştı.
İşte ilçelerin performansı
Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı 2014 Kasım dönemi Erzurum faal vergi mükellef verilerini paylaştı.
10 ayda 138.6 milyon ödenek
Maliye Bakanlığı Ekim ayı Büyükşehir Belediye paylarını açıkladı.
 
Doğu’nun en büyük tesisine TKDK desteği
Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destek Kurumu (TKDK)Finansman Genel Koordinatörü ...
‘İnşaat sektörü sıkıntılar yaşadı’
Yücelik, Erzurum’daki inşaat sektörünün durumu ve kentsel dönüşümle ilgili ...
MÜSİAD ekonomik beklentileri paylaştı
AK Parti Genel Merkez Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından, “81 İlin Ekonomi ...
 
Artık Erzurum da var..
Erzurum dış ticarette gösterdiği büyümeyle bölgede Malatya, Elazığ, Van ...
KUDAKA, TT WARSAW Turizm Fuarına katıldı
KUDAKA Erzincan-Erzurum-Bayburt illerinin turizm potansiyellerinin ve ...
Yabancı şirket sayısında Erzurum 19'uncu sırada
Türkiye’de yabancı sermayeli firmalar, 57 kent arasında en fazla İstanbul, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri