Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Göktaş: 'Gazilik milli fedakarlığın nişanesidir'
Göktaş: 'Gazilik milli fedakarlığın nişanesidir'
Tekin Milli Eğitim vizyonunu paylaştı
Tekin Milli Eğitim vizyonunu paylaştı
Yerlikaya: 'Asla geçit vermeyeceğiz'
Yerlikaya: 'Asla geçit vermeyeceğiz'
Şimşek:  'Yapısal reformlar hızlanacak'
Şimşek: 'Yapısal reformlar hızlanacak'
Bahçeli: 'Müsaade etmemiz imkansızdır’
Bahçeli: 'Müsaade etmemiz imkansızdır’
HABERLER>EKONOMİ
3 Ağustos 2015 Pazartesi - 10:17

Erzurum Tarımda Yeniden Büyüyor

Erzurum'daki 62 Bin 500 Hektarlık alan modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için 'arazi toplulaştırma' çalışmaları kapsamında birleştiriliyor.

Erzurum Tarımda Yeniden Büyüyor

Tarımda, Doğu Anadolu Bölgesi'nde birinci sırada ve Türkiye'de hatırı sayılır konumda olan Erzurum, hava şartları ve miras gibi yollarla tarımda büyük kayıplar yaşadı. Türkiye'nin tarım alanında yaşadığı bu sorunun daha da büyümemesi ve yeniden canlandırılması için başlattığı 'arazi toplulaştırma' çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Erzurum'da da bir çok sebeple bölünmüş 62 Bin 500 hektarlık alanda bu çalışmalar kapsamında yaklaşık 9 Bin 363 hektarlık alanın çalışmaları tamamlanarak bölünmüş araziler birleştirildi.

Arazi toplulaştırma çalışmaları hakkında bilgi vere Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, "Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir. Arazi Toplulaştırmasının Amacı Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir." dedi.

ARAZİLERİMİZİ KAYBEDİYORUZ

bölünen arazilerinin nedenlerini açıklayan Akar, "Miras ve intikal yoluyla parçalanma,  Hisseli ve bölünerek yapılan satışlar, Sulama, karayolları ve demiryolları gibi tarım, arazilerinden geçen kamu yatırımları,  Sermaye ve işgücü yetersizliğinden dolayı, yapılan kısmi kiracılık ve ortakçılık,  Sel, Taşkın ve heyelan gibi doğal afetler, Tarım kesimindeki yüksek nüfus yoğunluğu, baskısı arazilerin parçalanmasına yol açmaktadır. Bu yollarla parçalanan araziler faydalı bir biçimde işletilemez hale gelir ve bölünme esnalarında da belli bir miktar araziyi kaybederiz. Bu çalışma ile Bir kişinin köy sınırları içerisinde birden fazla arazisi varsa bunlar birleştirilerek mümkün olduğunca tek parça haline getirilmesi sağlanıyor." diye konuştu.

ERZURUM BİRLEŞTİRİLİYOR

Erzurum ilindeki çalışmaları hakkında bilgi veren Akar, "Arazi toplulaştırma çalışmaları kapsamında ilimizde 3083 sayılı kanuna göre 6 ilçede 72 yerleşim birimizde yaklaşık 62 Bin 500 hektarlık alanda Bakanlar Kurulu kararı ile uygulama alanı ilan edilmiştir. Daphan Sulaması, Yakutiye ilçesinde 9, Aziziye ilçesinde 4 yerleşim birimizde 9 Bin 363,4 hektarlık alanda çalışmalar tamamlanmıştır. Salıkesik projesi, Palandöken ilçesinde 8, Aziziye ilçesinde 8 yerleşim birimizde toplam 16 mahallede 11 Bin 738 hektarlık alanda çalışmalar devam etmektedir. Aşkale ve Aziziye ilçelerinin bazı mahallerinde 6 Bin 400 hektarlık alanda DSİ 8. Bölge Müdürlüğünce 5403 sayılı kanunun 17. maddesine göre toplulaştırma amacıyla uygulama alanı ilan edilmiştir. Sahada sulama ve toplulaştırma projelerinin ihalesi yapılmış ve çalışmalara başlanmıştır. Hınıs ilçesinde 27, Karaçoban ilçesinde 6, Aşkale ilçesinde 3 ve Aziziye ilçesinin 2 mahallesinde 35 Bin hektarlık saha uygulama alanı ilan edilmiş olup söz konusu alanda toplulaştırma çalışmaları başlamıştır." şeklinde konuştu.

 
Erzurum’dan 7 ayda 13 milyonluk ihracat
 
Erzurum bankacılık rekorunu koruyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’dan 7 ayda 13 milyonluk ihracat
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz ayı ihracat rakamlarını paylaştı. ...
Erzurum’un kredi performansı açıklandı
DOSİAD analiz merkezi araştırmalarına göre, Erzurum, Taşıt kredisinde ...
Protestolu senette düşüş
Erzurum’da haziran ayında toplam tutarı 5.1 milyon TL olan 502, ocak-haziran ...
 
FİNTÜRK-2 açıklandı
Erzurum’da bankacılık sektörü gelişme kaydetmeyi sürdürüyor. İlde 2014 ...
DES’ten çağrı
Kotanlı, “Toplu sözleşmeler muhtemelen yeni hükümet kurulmadan önce başlayacağa ...
Erzurum'da 'organik' başarı
Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum’un ...
 
En düşük artış Erzurum Bölgesi’nde
TKFE’deki en yüksek yıllık değişimin gerçekleştiği düzeyler yüzde 29,08 ...
Uygulama ‘keşke’ dedirtti..!
Yüksek verimli buğday çeşit ekiminin Erzurum’da yaygınlaştırılması amacı ...
İl ekonomisinde pozitif seyir
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2015 Haziran Dönemi iller Faal ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri