Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>SAĞLIK & YAŞAM
2 Eylül 2015 Çarşamba - 10:16

Erzurum’da yeni uygulama

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji ve Kardiyoloji Ana Bilim dalı tarafından Erzurum’da yeni uygulanmaya başlanan üstün teknik sayesinde felç hastalığının ilk 4,5 saatinde müdahale edilerek kurtarılabiliyor.

Erzurum’da yeni uygulama

En çok ölümlerin sebebiyetlerinde ikinci sırada ve en çok mağdur eden hastalıkların başında gelen felç hastalığı günümüzün en büyük korkusu haline geldi. Türkiye de sadece birkaç yerde uygulanmaya başlanan bir uygulama ile felç hastalığının ilk 4,5 saatinde müdahale edilerek hasta ayağa kaldırılabiliyor. Araştırma Hastanesi Kalp Merkezi’nde Haziran ayından bu yana uygulanmaya başlanan ve kalp anjiyosuna benzeyen yöntemle 20’ye yakın felç hastası kurtarıldı.

Konuyla ilgili bilgi veren Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Nöroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Gökhan Özdemir, “Günümüzdeki felçli hastaları en büyük nedeni beyne giden damarların tıkanması ve bunun yanı sıra nadirde olsa beyin kanamaları da önemli bir felç nedeni oluşturmaktadır. Beyinde damar tıkanıklı olduğu zaman, beyin bölgesinde sinir hücreleri ölüyorlar. Sinir hücreleri diğer organlar gibi yenilenebilir bir özelliği yok. Geri dönüşümsüz bir yola giriyor. Bizim yapmamız gereken bu geri dönüşümsüz yola girmeden önce bu hücreleri kurtarabilmek. İşte beyin damar tıkanıklığı olan bu hastalarda ilk 4,5 saat içersinde eğer hasta bize ulaştırılabilirse sinir hasarı olmadan biz müdahalelerle beyin damarını açabiliyoruz. 4,5 saatten sonra eğer hasta bize ulaşır ise yapacağımı müdahale ile herhangi bir geri dönüşüm sağlanamaz ve oluşan hasar kalıcı olacaktır. Yaptığımız bu yöntem Türkiye’de sadece birkaç yerde var. Dünyada da bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az uygulanıyor. Doğu Anadolu, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege Bölgelerinde bu tür bir uygulama yok. Bu yöntem en çok İstanbul’da yapılıyor. Şimdi bizde başladık. Haziran ayından beri uygulamaya başladığımız bu yöntem ile 20’ye yakın hastayı kurtardık.” dedi.

AMELİYATSIZ YÖNTEM

Uygulanan yöntemin ameliyatsız olarak yapıldığını belirten Özdemir, “Bu yöntem girişimsel bir sistemdir. Aynı kalp anjusu gibi normal kasıktan giriyoruz, ana aurt damarına oradan da beyin damarlarına müdahale edebiliyoruz. Ameliyatsız yapıyoruz. Damara müdahalemizde ya damarda pıhtılaşan kanı ya dışarı çıkabiliyoruz ya da o pıhtıyı eritecek ilaç koyuyoruz. Biz 112 ile irtibata geçeceğiz. Böyle acil bir durum olunca helikopteri kullanarak da doğrudan bize ulaştırabilecek.” diye konuştu.

BEYİN NAKLİNDEN DAHA DA İYİSİ

Konuyla ilgili bir diğer açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Anabilim Dalı Kardiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Sevimli ise, “Şuanda en çok ölüm sebeplerinin başında kalp krizi gelmektedir. İkinci sırada ise felç hastalığıdır. Özellikle felç hastalığına tutulduktan sonra ilk 6 ayı ölüm olasılığının en yüksek olduğu zamandır. Ancak erişkin mağduriyet konusunda felç hastalığı ilk sırada yer almaktadır. Bu hastalığın yaşı yok ve aynı şekilde bizim tedavimiz içinde bir fark yok. Sadece bize hasta felç vurduktan sonra ki 4,5 saatte ulaştırılması. Bu gün bilindiği gibi beyin nakli yok. Eğer bir gün beyin nakli bulunsa büyük başarı diye konuşulur. Bizim yaptığımız ise beyini yenilemektir. Beyin naklinden daha iyi. Asıl yatırım yapılası gereken, merkezlerin çoğaltılması gereken bir sistemdir.” şeklinde konuştu.

 
Erzurum sıra atladı..
 
Şehit Avcı törenle Erzurum’a uğurlandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
En soğuk Eylül’ü 1987’de yaşadık
Erzurum’da en sıcak Eylül ayı gününün 2006, en soğuk eylül ayı günün ise ...
Erzincankapı’ya çağdaş görünüm
Yaya öncelikli geniş kaldırımların yapılacağı Erzincan Kapı çarşısındaki ...
KKKA kabusu sona eriyor
Bu yıl KKKA şüphesiyle hastaneye götürülen 100’ün üzerindeki vakalarda tedaviler olumlu sonuçlandı.
 
Sağlıkçılar Narmanlıları bilgilendirdi
Stent for Life (SFL)”Hızlı Davran Hayatını Kurtar” projesi kapsamında ...
Horasan’da ev kazası: 1 yaralı
Erzurum’un Horasan ilçesinde üzerine sıcak süt dökülen çocuk yaralandı.
Palandöken'de uygulamalı seminer
Erzurum Palandöken’de Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Dairesi Başkanlığının ...
 
Tahtacılar’da Esnafın dediği oldu
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Yeğenağa İş Merkezi ...
‘Yazık, günah, bu kamunun malı’
Yüklenici firma yetkilisine çıkışan Korkut, "Böyle işçilik olur mu? Gözünüz ...
‘BEAH’ta, öncelik eğitim’
Bölge Eğitim ve Araştırma Hasta¬nesinde yapılan Sağlık Bakanlığı onaylı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri