Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
BM: 'Gazze’nin yeniden inşası 80 yıl sürebilir'
BM: 'Gazze’nin yeniden inşası 80 yıl sürebilir'
Yılmaz'dan politik netlik vurgusu
Yılmaz'dan politik netlik vurgusu
Göktaş: 'Takip ediyoruz'
Göktaş: 'Takip ediyoruz'
YİK’te Türkiye Yüzyılı gündemi
YİK’te Türkiye Yüzyılı gündemi
Erdoğan: ‘Kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmeliyiz’
Erdoğan: ‘Kucaklayıcı bir anlayışla hareket etmeliyiz’
HABERLER>EKONOMİ
23 Nisan 2020 Perşembe - 03:31

Erzurum ekonomisinde ‘marka’ gündemi

DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın mart ayında 29, 2020 yılının ocak – mart dönemi toplamında ise 76 marka başvurusu gerçekleştirildi. İl marka başvuru sayısı bakamından Bölgede 3’üncü, Türkiye illeri sıralamasında ise 38 sıraya yükseldi.

Erzurum ekonomisinde ‘marka’ gündemi

Erzurum’da bu yılın mart ayında 29, 2020 yılının ocak – mart dönemi toplamında ise 76 marka başvurusu gerçekleştirildi. İl marka başvuru sayısı bakamından Bölgede 3’üncü, Türkiye illeri sıralamasında ise 38 sıraya yükseldi. Erzurum’un 3 aylık marka başvuru sayısının bölge toplamındaki payı ise yüzde 14,53 oldu.

DOSİAD ANALİZİ

TÜRKPATENT verilerine göre Erzurum’dan ocak ayında 28, şubat ayında 19, mart ayında ise 29 marka başvurusu yapıldı. Veriler üzerinden DOSİAD tarafından kaydedilen analizlere göre bu yılın ilk 3 ayında KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 98, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 150, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 523 marka başvurusu kaydedildi.

ERZURUM’UN BÖLGESEL PAYLARI

Verilere göre, 2020 yılının ocak – mart ayları bütününde Erzurum’dan gerçekleştirilen marka başvurusu sayısı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde, 77,55 Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 50,66 ve Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 14,53’lük oran gösterdi.

ERZURUM BÖLGEDE 4’ÜNCÜ

Erzurum bölgede marka başvuru sayısıyla 3’üncü sırada yer aldı. Bu yılın ilk üç ayında Bölge illeri olan Malatya’dan 155, Elazığ’dan 112, Van’dan 68, Erzurum’dan 76, Ağrı’dan 24, Erzincan ilinden 18, Bingöl’den 10, Kars’tan 13, Muş’tan 10, Iğdır’dan 8, Bitlis’ten 9, Ardahan’dan 7, Hakkari’den 7, Tunceli ilinden ise 6 marka başvurusu gerçekleştirildi.

ERZURUM 38’İNCİ SIRAYA YÜKSELDİ

Erzurum bu yılın ilk 3 ayında marka başvuru sayısı yüksekliği bakımından ülke illeri sıralamasında 38’inci sırayı aldı. Marka başvuru sayısının en yüksek olduğu ilk 40 il; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Konya, Kocaeli, Adana, Mersin, Kayseri, Denizli, Muğla, Hatay, Balıkesir, Eskişehir, Manisa, Samsun, Sakarya, Tekirdağ, Aydın, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Afyonkarahisar, Malatya, Şanlıurfa, Trabzon, Mardin, Elazığ, Isparta, Çanakkale, Nevşehir, Batman, Zonguldak, Bolu, Kütahya, Düzce, Erzurum, Uşak, Aksaray olarak açıklandı.

TÜRKPATENT'E YILIN İLK ÇEYREĞİNDE YAKLAŞIK 37 BİN MARKA BAŞVURUSU YAPILDI

 Türk Patent ve Marka Kurumuna (TÜRKPATENT) mart sonu itibarıyla 32 bin 877'si yerli olmak üzere toplam 36 bin 838 marka başvurusu yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı TÜRKPATENT'e yapılan patent başvuru sayısı yılın 3 ayında 1454'ü yerli, 2 bin 572'si yabancı olmak üzere 4 bin 26 oldu.

Söz konusu dönemde kuruma 32 bin 877'si yerli, 3 bin 961'i yabancı olmak üzere toplam 36 bin 838 marka başvurusunda bulunulurken, yerli marka başvuru oranı yüzde 89 olarak kayıtlara geçti.

Yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yerli marka başvuruları yüzde 16,8, toplam marka başvuruları yüzde 14 ve yerli patent başvuruları yüzde 20,7 artış gösterdi.

Bu dönemde 832'si yerli olmak üzere 848 faydalı model başvurusu yapıldı. Yerli faydalı model başvuru oranı da yüzde 98 olarak belirlendi.

Mart sonu itibarıyla tescil sayıları markada 17 bin 623'ü yerli olmak üzere toplam 18 bin 689, patentte 306'sı yerli kategoride toplam 3 bin 194, faydalı modelde 214'ü yerli olmak üzere 221, tasarımda 10 bin 910'u yerli toplam 12 bin 453 olarak kaydedildi.

Yılın 3 ayında TÜRKPATENT'e 92 yeni coğrafi işaret başvurusu yapıldı.

Söz konusu dönemde 11 bin 214'ü yerli, 195'i yabancı, 1262'si Lahey Sistemi üzerinden uluslararası başvuru olmak üzere, toplam 12 bin 671 tasarım başvurusu gerçekleştirildi. Yerli tasarım başvurusu oranı yüzde 89 olarak kayıtlara geçti.

- Türkiye uluslararası alanda patentten sonra markada da atakta

TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, yılın 3 ayında kuruma yapılan başvurularda görülen artışların, Türkiye'de sınai mülkiyet alanında farkındalık oluştuğunu gösterdiğini söyledi.

Ülkede bu alanda yapılan çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını belirten Asan, yenilikçi fikirlerin daha çok rağbet gördüğünü bildirdi.

ASAN, Türkiye'nin uluslararası başvurularda da ön saflarda olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) geçen yılki patent başvuru verilerini paylaştı. Türkiye geçen yıl 2018'e göre uluslararası patent başvurularında yüzde 46,7 ile en fazla artış oranını sağlayan ülke oldu. Bu alanda artış oranı olarak dünya birincisiyiz ve 22'ncilikten 13'üncü sıraya geldik."

Patentin ardından uluslararası marka başvurularında da Türkiye'nin geçen yıl yüzde 37,8 ile en fazla artış gösteren ülke olduğunu vurgulayan Asan, Türkiye'yi, Rusya, ABD ve İsviçre'nin takip ettiği bilgisini verdi. 

Asan, bu alanda yapılan atakla Türkiye'nin uluslararası marka başvurularında dünyada ilk 10'a girdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:"Yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) etkisiyle hizmetlerini uzaktan erişimle sunan TÜRKPATENT teknolojik altyapısı sayesinde tüm çalışmalarını aksatmadan sürdürüyor. Kurumumuzun bu süreçte normal çalışma koşullarına göre performansında artış oldu. Diğer taraftan TÜRKPATENT, daha önce yüz yüze yapılan, Patent Randevu Sistemi, KOBİ'lere yönelik Hezarfen Projesi gibi pek çok uygulamasını dijitalleştirdi. Kurumumuz bu süreçte dijitalleşerek çalışmalarına devam ediyor."

 
Sağlık Bakanlığından 184 Whatsapp danışma hattı
 
Ceylan: ‘TBMM demokrasimizin beşiği’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Oral Erzurum Ekonomi zirvesini değerlendirdi
Erzurum için yapılabilecek konuların görüşüldüğü telekonferansa Vali, ...
Pakdemirli tarım gündemini paylaştı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Ürününüz tarlada serada, etiniz ...
Kalkınma Kütüphanesi hizmette
Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’ne bağlı 26 kalkınma ajansının kuruluşundan ...
 
Telekonferansla Erzurum Ekonomi Zirvesi
Toplum sağlığı ve ekonomik açıdan bütün dünyada etkisini sürdüren Kovit-19 ...
Balcı Ramazan pidesi fiyatlarını açıkladı
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Kocaeli’de ...
Erdoğan beklentilerini paylaştı
Erdoğan, Korona virüs tedbirleri kapsamında, İçişleri Bakanlığı’nın daha ...
 
Erzurum kamuda ilk 20 il arasında
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın ilk 3 ayında kişi başına düşen kamu ...
ETB’den yerel gıda üreticilerine destek
Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığının girişimleri ile Erzurum’da gıda ...
Albayrak’tan gençlere müjde
Albayrak, “1 Milyon Yazılımcı projesi, sektördeki nitelikli eleman ihtiyacını ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri