Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Bayraktar enerji gündemini paylaştı
Bayraktar enerji gündemini paylaştı
Kurtulmuş: ‘Türkiye müsaade etmeyecektir’
Kurtulmuş: ‘Türkiye müsaade etmeyecektir’
Erdoğan: 'Katledilen tüm insanlıktır'
Erdoğan: 'Katledilen tüm insanlıktır'
Oltu’da Filistin’e destek yürüyüşü
Oltu’da Filistin’e destek yürüyüşü
Gazze’de 41 bin 909 can kaybı
Gazze’de 41 bin 909 can kaybı
HABERLER>EKONOMİ
8 Ekim 2024 Salı - 02:36

Erzurum ekonomisinde ticaret sektörü sinerjisi

**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum ticaret sektöründe büyüme devam ediyor. Ekonomide enflasyondan kaynaklanan durgunluk ve kırılganlığa rağmen ilde faal vergi mükellefi sayısı düzenli ve periyodik bir artış süreci gösteriyor.

Erzurum ekonomisinde ticaret sektörü sinerjisi

Erzurum ticaret sektöründe büyüme devam ediyor. Ekonomide enflasyondan kaynaklanan durgunluk ve kırılganlığa rağmen ilde faal vergi mükellefi sayısı düzenli ve periyodik bir artış süreci gösteriyor. İlde bu kapsamda en ilgi çekici gelişme emlak sektörünü ifade eden Gayrimenkul Sermaye İradı mükellefi sayısındaki artışla kaydediliyor.

EYLÜL AYI VERİLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2024 yılı Eylül dönemi faal vergi mükellefi verilerini paylaştı. Erzurum’da 13 bin 150 Gelir Vergisi, 8 bin 413 Basit usulde Gelir Vergisi, 3 bin 996 Kurumlar Vergisi, 19 bin 293 Gelir Stopaj vergisi, 9 bin 133 Gayrimenkul Sermaye İradı ve 16 bin 830 Katma Değer Vergisi (KDV) faal mükellefi bulunduğu bildirildi.

ARALIK 2023’YE GÖRE DEĞİŞİM

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2024 yılı Eylül döneminde, 2023 yılı Aralık göre Gelir Vergisi mükellefi sayısı 12 bin 368’den 13 bin 150, gelir stopaj vergisi faal mükellef sayısı 18 bin 296’dan 19 bin 293, Kurumlar Vergisi faal mükellef sayısı 3 bin 845’den 3 bin 996, GMSİ mükellef sayısı 6 bin 935’den 9 bin 133, KDV mükellefi sayısı 15 bin 970’den 16 bin 830’a yükseldi.

2023 ARALIK AYINA GÖRE DEĞİŞİM ORANLARI

Hazine ve Maliye Bakanlığı verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan hesaplamalara göre; 2023 Aralık ayına göre faal mükellef sayısı, Gelir vergisinde yüzde 6,3, kurumlar vergisinde yüzde 3,53, Gelir Stopaj vergisinde yüzde 5,44, GMSİ’de yüzde 31,69, KDV’de yüzde 5,38 oranında artış kaydetti.

KURUMLAR VERGİSİ

Ekonomide kurumsallaşmayı ifade eden Kurumlar vergisi mükellef sayısı ile şirketleşme olgusu Erzurum’da güç kazanmayı sürdürdü. Ocak ayında 3 bin 860 olan mükellef sayısı Şubatta 3 bin 872, Mart ayında 3 bin 888, Nisanda 3 bin 901, Mayısta 3 bin 915, Haziranda 3 bin 924, Temmuz’da 3 bin 938, Ağustosta 3 bin 969, eylül ayında 3 bin 996’ya yükseldi.

2023 ARALIK AYI ERZURUM VERİLERİ

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre Erzurum’da 2023 Aralık ayında 12 bin 368 Gelir Vergisi, 8 bin 542 Basit usulde Vergilendirilen Gelir Vergisi, 3 bin 845 Kurumlar Vergisi, 18 bin 296 Gelir Stopaj Vergisi, 6 bin 935 Gayrimenkul Sermaye iradı Vergisi ve 15 bin 970 Katma Değer Vergisi faal mükellefi bulunuyordu.

"TEMEL HEDEFİMİZ, KAZANIMLARIMIZI KALICI HALE GETİRMEK"

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) yapılan açıklamada temel hedeflerinin, reform adımlarını hızla hayata geçirerek ekonomideki kazanımlarını kalıcı hale getirmek ve daha ileriye taşımak olduğu belirtildi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, 2024 yılı sekizinci toplantısını bugün gerçekleştirildi aktarıldı. Geçen yıl uygulamaya konulan ekonomi programının kararlılıkla sürdürüldüğü ve olumlu sonuçlar elde edilmeye devam ettiği vurgulandı.

Haziranda başlayan dezenflasyon süreci devam ettiğini ifade edilen açıklamada, "Büyüme daha dengeli bir komposizyon sergilerken istihdam artmakta işsizlik oranı tek haneli seviyelerini korumaktadır. Dış ticaret dengesindeki iyileşmenin de etkisiyle cari işlemler açığı önemli ölçüde gerilemeye ve rezervlerimiz artmaya devam etmektedir. Kredi risk priminin düşmesi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının devam eden not artırımları, makrofinansal istikrarın güçlendiğini göstermektedir" ifadeleri kullanıldı.

"Programımız kapsamında uygulanan para ve maliye politikalarını destekleyen yapısal reformlar bir takvim çerçevesinde hızla hayata geçirilmektedir"

Program kapsamında uygulanan para ve maliye politikalarını destekleyen yapısal reformlar bir takvim çerçevesinde hızla hayata geçirildiği vurgulanan açıklamada, "Bir önceki Programın devamı niteliğinde olan Eylül ayında açıkladığımız Orta Vadeli Program (2025-2027)’ın temel amacı, sürdürülebilir dengeli büyümenin sağlanması, enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi ve yapısal reformlarla verimliliğe dayalı üretimin, ihracatın ve istihdamın artırılmasıdır. Rekabet gücümüzü artıracak katma değerli üretimi temin etmek üzere sanayide dönüşüm gerçekleştirilecektir. Değişen ihtiyaçlara uyumlu olacak şekilde işgücü becerilerini ve Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirecek politikalar uygulanacak, yeşil ve dijital dönüşüm çalışmaları hızlandırılacaktır. İş ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik politikalara devam edilecektir" ifadelerine yer verildi.

Bugün gerçekleştirilen EKK toplantısında yapısal reformlara ilişkin tedbirler kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirten açıklamada, "2024-2026 dönemini kapsayan OVP’de de yer alan 42 adet reform tedbirine ilave olarak güncellenen OVP’de yer alan 37 tedbirle birlikte 79 adet eylem görüşülmüştür. Söz konusu eylemlerin 31’i büyüme ve ticaret, 13’ü beşeri sermaye ve istihdam, 6’sı fiyat istikrarı ve finansal istikrar, 19’u kamu maliyesi, 10’u iş ve yatırım ortamı başlıkları altında yer almaktadır. Temel hedefimiz, reform adımlarını hızla hayata geçirerek ekonomideki kazanımlarımızı kalıcı hale getirmek ve daha ileriye taşımaktır. Takvimlendirilen yapısal reformlar ve ilerleme durumları önümüzdeki dönemde yapılacak EKK toplantılarında gündeme alınarak yakından takip edilecektir" denildi.

 
ATAUNİ’den istihdam garantili iş birliği protokolü
 
Erzurum esnafı 8 ayda 20 milyarlık çek ödedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
OSB’lerde yeni süreç
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “OSB’ler daha şeffaf yönetilecek, ...
Bayraktar enerji gündemini paylaştı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "2026 yılında Karadeniz'deki ...
Erzurum’dan Eylülde 23, 9 ayda 52 ülkeye ihracat
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Eylül ayında ...
 
Işıkhan: 'Türkiye istikrarla büyüyen bir ülke'
Işıkhan, “Türkiye Yüzyıl'ının parolası olarak gördüğümüz yatırım, istihdam, ...
Erzurum’da 13 sektör vizyon büyüttü
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’dan bu yılın Eylül ayında ...
İşverenlerin engelli projelerine destek
Işıkhan, işverenlere çalıştırdıkları her bir engelli için asgari ücret ...
 
Şimşek: 'Vergide adaleti sağlamakta kararlıyız'
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir kuyumcunun beyan ettiği aylık ...
Şimşek Eylül TÜFE’sini değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, haziranda başlayan dezenflasyon ...
Daş DASAD vizyonunu paylaştı
Daş, “ülkemizde sigortacılık sektörünün en büyük dağıtım kanalı olan sigorta ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri