Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ulaşım ve haberleşmeye 280 milyar dolarlık yatırım
Ulaşım ve haberleşmeye 280 milyar dolarlık yatırım
Yumaklı: '1.3 milyon üzerinde gıda denetimi yapıyoruz'
Yumaklı: '1.3 milyon üzerinde gıda denetimi yapıyoruz'
Tunç Arabuluculuk verilerini değerlendirdi
Tunç Arabuluculuk verilerini değerlendirdi
Göktaş, Sivil Toplum Vizyon Belgesi’ni paylaştı
Göktaş, Sivil Toplum Vizyon Belgesi’ni paylaştı
Tekin’den öğretmen atamaları açıklaması
Tekin’den öğretmen atamaları açıklaması
HABERLER>EKONOMİ
23 Eylül 2024 Pazartesi - 06:39

Erzurum şirketleşme performansı düşüşte

**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Aylık sayıları içeren verilere göre Erzurum’da Ağustos ayında 32 şirket kurulumu gerçekleşti. Kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 oranında geriledi.

Erzurum şirketleşme performansı düşüşte

TOBB Ağustos ayı Kurulan ve Kapanan Şirket verilerini paylaştı. Aylık sayıları içeren verilere göre Erzurum’da Ağustos ayında 32 şirket kurulumu gerçekleşti. Kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 oranında geriledi. Erzurum’un bölge toplamında kurulan şirket sayısı payı yüzde 12,59 olarak gerçekleşti.

ERZURUM AĞUSTOS 2024

TOBB verilerine göre Erzurum’da ay içinde 32 şirket, 1 kooperatif ve 7 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu gerçekleşti. Dönemde 4 2 şirket tasfiye işlemi gördü, 2 şirket, 2 kooperatif ve 2 gerçek kişi ticari işletmesi ise faaliyetine son verdi.

ERZURUM AĞUSTOS 2023

Erzurum’da 2023 Ağustos ayında 34 şirket, 2 kooperatif, 8 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu gerçekleşmiş, dönemde 5 şirket tasfiye işlemi görmüştü. 2023 Ağustos ayı kaydında 2 şirket, 1 kooperatif ve 4 gerçek kişi ticari işletmesi ise kapanmıştı.

KUDAKA BÖLGESİ

Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan KUDAKA İstatistik Bölgesinde ay içinde 43 şirket, 3 kooperatif ve 14 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyete geçti. Ağustos ayı düzeyinde 9 şirket tasfiye işlemi gördü, 3 şirket, 2 kooperatif ve 11 gerçek kişi ticari işletmesi ekonomi dünyasından çekildi

KUZEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerini kapsayan Kuzeydoğu Anadolu İstatistik Bölgesinde Ağustos ayında 78 şirket, 4 kooperatif ve 24 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu kaydedildi. Ağustos ayı düzeyinde15 şirket, 1 kooperatif tasfiye işlemi gördü, 4 şirket, 2 kooperatif ve 20 gerçek kişi ticari işletmesi kapandı.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

14 ilin yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesinde Ağustos ayında 254 şirket, 9 kooperatif ve 74 gerçek kişi ticari işletmesi kurulumu kaydedildi. Ağustos ayı düzeyinde 53 şirket ve 6 kooperatif tasfiye işlemi gördü, 28 şirket, 4 kooperatif ve 34 gerçek kişi ticari işletmesi faaliyetini sonlandırdı.

ERZURUM’UN KURULAN ŞİRKET SAYISI PAYI

DOSİAD’ın TOBB verileri kaydında yaptığı hesaplamalara göre, Erzurum’un aylık düzeyde kurulan şirket sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 74,41, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 41,02, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 12,59’luk dilim oluşturdu.     

ERZURUM’UN KAPANAN ŞİRKET SAYISI PAYI

DOSİAD’ın TOBB verileri kaydında yaptığı hesaplamalara göre, Erzurum’un aylık düzeyde kapanan şirket sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 66,6, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 50, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 7,14’lük dilim gösterdi.     

BÖLGE İLLERİ KURULAN ŞİRKET SAYISI DAĞILIMI

Erzurum Ağustos ayı düzeyinde Bölgede kurulan şirket sayısı bakımından 4’üncü sırada yer buldu. Bir aylık ölçütte Ağrı’da 21, Bingöl’de 15, Bitlis’te 11, Elazığ’da 38, Erzincan’da 10, Erzurum’da 32, Hakkari’de 8, Kars’ta 3, Malatya’da 51, Muş’ta 5, Van’da 47, Iğdır’da 10, Tunceli’de 2, Ardahan’da 1 şirket kuruldu.

ERZURUM 35’İNCİ SIRADA

Türkiye’de Ağustos ayında en fazla sayıda şirket kurulumunun kaydedildiği iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Gaziantep, Kocaeli, Adana, Konya, Kayseri, Diyarbakır, Hatay, Muğla, Denizli, Ş.Urfa, Tekirdağ, Manisa, Sakarya, K.Maraş, Eskişehir, Samsun, Aydın, Mardin, Afyonkarahisar, Balıkesir, Malatya, Van, Trabzon, Elazığ, Adıyaman, Nevşehir, Şırnak, Düzce, Erzurum olarak açıklandı.

TOBB VERİLERİ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye'de ağustos ayında kurulan şirket sayısının bir önceki aya göre yüzde 4,5, kapanan şirket sayısının da yüzde 37,5 azaldığını açıkladı.TOBB, ağustos ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre 2024’ün ilk 8 ayında, 2023’ün ilk 8 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 14,2, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 28,6, kurulan kooperatif sayısı yüzde 13,2 azaldı. Yine 2024’ün ilk 8 ayında, 2023’ün ilk 8 ayına göre kapanan şirket sayısı yüzde 25,4, kapanan kooperatif sayısı yüzde 5,2 artarken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 36,1 düştü.

Kurulan şirket sayısında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,7 azalış oldu

TOBB’un raporuna göre Ağustos 2024’te, Ağustos 2023’e göre kurulan şirket sayısı yüzde 11,7, kurulan kooperatif sayısı yüzde 38,4, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 5,1 azaldı. Ayrıca Ağustos 2024’te kapanan şirket sayısında 2023 yılının aynı ayına göre yüzde 5,7 oranında artış oldu ve kapanan kooperatif sayısı yüzde 18,7, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 28,6 azaldı.

Ağustos 2024’de kurulan kooperatiflerin sayısında bir önceki aya göre yüzde 21,4 azalış oldu

Raporda bir önceki aya göre kurulan ve kapanan şirket sayılarının oranlarına da yer verildi. Buna göre kurulan şirket sayısı yüzde 4,5, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 0,6, kurulan kooperatif sayısı yüzde 21,4 oranında azaldı. Aynı şekilde bir önceki aya göre kapanan şirket sayısı yüzde 37,5, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 28,7, kapanan kooperatif sayısında yüzde 39 azalış gerçekleşti.

Toplam 9 bin 482 şirket kuruldu

2024 yılı Ağustos ayında kurulan toplam 9 bin 482 şirket ve kooperatifin yüzde 85,9’u limited şirket, yüzde 11,9’u anonim şirket, yüzde 2,2’si ise kooperatif olarak kuruldu. Şirket ve kooperatiflerin yüzde 35,9’u İstanbul, yüzde 11,1’i Ankara, yüzde 7,1’i İzmir’de kuruldu.

 
Gazze'de can kaybı 41 bin 391’e yükseldi
 
Erzurum 20’de kaldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum ülke ortalamasını geçti
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Türkiye illeri doğuşta beklenen yaşam ...
Kartlı ödemeler 1,42 trilyon liraya ulaştı
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile Ağustos ayında ...
Şimşek: 'Yapısal reformlar hızlanacak'
OVP’nin nihai hedefinin sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir ...
 
Erzurum konut satış payı açıklandı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da ay içinde bin 67 konutun ...
Hizmet ihracatı 2023 yılında 56,5 milyar dolar oldu
Hizmet ihracatı 2023 yılında 56,5 milyar dolar, ithalat ise 41,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Yılmaz ekonomideki süreci yorumladı
Yılmaz, “Bugün “belirli bir kesim kazanırken, Anadolu sermayesinin kaybettiği” ...
 
Erzurum Ağustos ayını 4’üncü sırada tamamladı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum vergi tahsilat oranı yüksekliği ...
Erzurum’da ‘Tarımda yeni yaklaşımlar’ gündemi
Erzurum İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü, tarımda üretim planlaması ve yeni ...
Hizmet üretim endeksi yıllık yüzde 0,1 azaldı
Hizmet üretim endeksi 2024 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azaldı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri