Erzurum'un Uzundere İlçesi'nde 30 yıllık elektronikçi 46 yaşındaki Mustafa Karasungur, çiftçilerin korkulu rüyası olan yabani hayvanların bahçe ve tarlalara girmesini önlemek için yaptığı 'ayısavar' robotuna patent aldı.
Uzundere İlçesi'ne bağlı GölbaşıKöyü'nde oturan Mustafa Karasungur, çiftçilerden gelen talepüzerine robot yapmaya karar verdi. Karasungur, özellikle kimsenin bulunmadığı, geceleri yabani hayvanların bahçe ya da tarlaya girerek zarar vermesini önlemek için 'korkuluk robot'ta güneş enerjisinden yararlandı. Mucit Karasungur, yaklaşık 7 bin TL'ye mal ederek 1500 parça kullandığı robotuna 'ayısavar' adını verdi. Çevre dostu olduğunu söylediği robotunda her özelliğin olduğunu ve yüzde 80'ini ahşap malzemeden imal ettiğini söyleyen Karasungur, şöyle dedi:
"Ayısavar' üzerinde 5 yıl boyunca çalıştım. Robot, güneş enerjisiyle çalışıyor. Hatta rüzgar ve herhangi bir ışıktan aldığı enerjiyle de çalışabililiyor. Bir gün aldığı enerjiyi 10 gün kullanıyor. Ayısavar, tarlanın ortasına konuluyor ve genelde gece çalışıyor. Arazide herhangi bir canlı hissettiği anda ileri geri hareket ediyor. Daha sonra kafası sağa sola dönüyor ve gözlerinin içindeki lambalar yanıyor. Elindeki tabancadan da sesler çıkıyor. Böylece canlı korkup kaçıyor. Eğer tehlikeli bir canlıysa ve hala gitmemişse elindeki zincirden 25 bin volt elektirik vererek şokluyor. Öldürmüyor, şokluyor burası çok önemli. Robot oturup kalkıyor, tekerlekler sayesinde yürüyor. Robotun boyu 218 santimetre. Ülkemize çok faydalı bir icat. Ancak el yapımı olduğu için masraflı ve yorucu oluyor. Fabrikada seri üretim yapılırsa maliyetli düşer ve daha modern bir cihaz olur. Ayısavarda GPS (Global Yer Belirleme Sistemi) sistemi bile var. Arıcılar ve yaylacılar için bulunmaz bir icat."
'Ayısavar' robottaki enerjinin de kullanıldığına işaret eden Mustafa Karasungur, fişle bağlandığı zaman televizyon, tıraş makinesi gibi aletlerin çalıştığını söyledi. Amerika ve Japonya'da harika robotlar yapıldığına anımsatan Karasungur, olanak verilmesi halinde havasız insansız uçak bile yapabileceğini ileri sürdü. Ayısavara çok yetenekli bir robot olduğu için patent aldığını anlatan Mustafa Karasungur, otomobilini de 10 yıldan bu yana Lpg'ye su katarak çalıştırıyor. Su kattığı için 100 kilometrede 15 liralıkLpg kullanan Karasungur'un, üzerine 'H2O, Küresel ısınmaya son' yazdığı 1992 model otomobilinin egzoz kontrolünde emisyon değeri 'sıfıra yakın' çıkmıştı.