Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Memişoğlu sağlık sistemini değerlendirdi
Memişoğlu sağlık sistemini değerlendirdi
Yumaklı gündemdeki konuları değerlendirdi
Yumaklı gündemdeki konuları değerlendirdi
Erdoğan: ‘Akif abidevi bir karakterdir’
Erdoğan: ‘Akif abidevi bir karakterdir’
Sanayi ve Teknoloji il müdürlüğüne Cihantimur atandı
Sanayi ve Teknoloji il müdürlüğüne Cihantimur atandı
Erzurum’da ulaşıma kar engeli
Erzurum’da ulaşıma kar engeli
HABERLER>EĞİTİM
15 Ekim 2014 Çarşamba - 15:30

‘Gönül dilimiz nerede?’

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, son günlerde özellikle yakın coğrafyamızda yaşanan bir takım tatsız olayların, acıların, kanın ve gözyaşının insanların gönül diliyle ilgili bağlantılarının zayıfladığını gösterdiğini belirtti.

‘Gönül dilimiz nerede?’

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, son günlerde özellikle yakın coğrafyamızda yaşanan bir takım tatsız olayların, acıların, kanın ve gözyaşının insanların gönül diliyle ilgili bağlantılarının zayıfladığını gösterdiğini belirtti.
 Prof. Dr. Örs, vahşi kapitalizmin, vahşi materyalizmin medeni insan hayatına egemen oluşunun, mananın ve maneviyatın azalışının izlerini acıyla izlediklerini kaydetti. Başkanlığı ve Sekreteryası Ardahan Üniversitesi (ARÜ) öncülüğünde yürütülen Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin (KÜNİB) insanlık tarihi ve geleceği açısından çok önemli adımlarından birini teşkil eden “1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı”na katılan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, “Dünya’da kaybolmakta olan diller, ölü diller, yaşayan diller, tehlike altındaki diller, bunları çok çeşitli başlıklar altında sınıflandırmamız mümkün. Bu dillerin neden kaybolduğunu, hangi sebeplerle, gerekçelerle yok olduğunu burada konuşacağız, tartışacağız. Bu toplantıda, dünya’daki çeşitli dillerin, toplulukların, hangi siyasi, ekonomik, kültürel gerekçelerle tehlike altında olduğunu, yok olduğunu konuşacağız” dedi.
 Bu arada bir başka tehlike daha var diyen Prof. Dr. Derya Örs, “Günümüzde yaşadığımız 21. Yüzyılın başlarında olduğumuz bu dönemde insanlık gönül dilini işletme bakımından da büyük sıkıntılar yaşıyor. Ve ne yazık ki başta bizim coğrafyamız olmak üzere bütün dünyada bir huzursuzluk havası hakim. Bu havayı dağıtmakta ülkemizin geçmişten bugüne taşıdığı hoş görü medeniyetinin çok önemli yeri ve katkısı olduğuna inanıyoruz. Son günlerde özellikle yakın coğrafyamızda yaşanan bir takım tatsız olayların, acıların, kanın ve gözyaşının insanların gönül diliyle ilgili bağlantılarının da zayıfladığını gösteren vahşi bir kapitalizmin, vahşi bir materyalizmin medeni insan hayatına egemen oluşunun, mananın ve maneviyatın azalışının izlerini acıyla izliyoruz” diye konuştu.
 Bu anlamda burada bir araya gelen yerli yabancı insanların aynı zamanda bu gönül dilini buluşturmaları, bu hususlarda konuşmaları ve birbirlerini iyi anlayarak kendi ülkelerine geri dönmeleri konusunda da bizlere çok önemli vazifeler çıktığını ifade eden Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, şunları kaydetti:
“Bu bakımdan bilhassa batı ülkelerinden, ülkemize teşrif eden değerli bilim insanlarıyla bizim buradaki kıymetli hocalarımızın, kardeşlerimizin, kendimizi doğru ifade etmek anlamında çok iyi anlaşmaları konuşmaları gerektiğine inanıyorum. Eğer insanlık ana dili olan gönül dilini diğer dillerle beraber kaybedecek olursa, yeniden çok acı günlerin, bir 3. Dünya savaşının eşiğine ulaşmış oluruz ki bunu hiç kimse arzu etmez. Bu bakımdan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Türk toplumun bölgesinde şu anda bir barış huzur adası olan ülkemizin, dışarıda yaşanan bütün acıların soldurduğu, içinde yok edildiği, ateşlerin küllendirildiği soğutulduğu ülkemizin kıymetini, cumhuriyetimizin, demokrasimizin mevcut kazanımlarımızın kıymetini çok iyi takdir ederek, bu toplantılarda aynı zamanda elde edeciğimiz ilmi sonuçların yanına dostlukları, kalıcı dostlukları ilave etmenin öneminde işaret etmek istiyorum.”
 

 
Almanya'dan Anadolu'ya bisiklet turu
 
‘Camiler milli bütünlüğümüzü ifade eder’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karakuş’tan İnternet kullanımına bilimsel analiz
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Aktif Akademi tarafından Atatürk Üniversite ...
Dev Proje için son adım
Atatürk üniversitesince hayata geçirilen Doğu Anadolu Gözlemevi projesinin ...
ATAÜNİ:‘Doğu’dan Batı’ya Gelecek Vizyonu’
2014-2015 akademik Yılına adım atan Atatürk üniversitesi 58’inci gurur yılına erişti.
 
ATAÜNİ Almanya Kampüsü’nde nihai adım
Atatürk Üniversitesi ile Almanya’daki Fachhochschule Für Ökonomie und ...
Erzurum KOBİ’lerine KUYAP yaklaşımı
Ülke genelinde 15 ilde uygulanan KUYAP’ın başka bir etabını oluşturan ...
Yakutiye'nin fahri hemşerisi oldular
Atatürk Universty Europe (ATAFOM Üniversitesi) kuruluşu ve gelişimi için ...
 
Yavuz ATAFOM’u anlattı
Yürütülen projeyle ilgili bilgi veren Perfect Timing Holding Yönetim Kurulu ...
Atatürk Üniversitesi’nde iş edinme heyecanı
Atatürk Üniversitesi bünyesinde çalıştırılmak üzere mevsimlik işçi alımı için kura çekimleri yapıldı
Bin öğrenciyi sevindirdiler
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), il merkezindeki ilköğretim okullarında ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri