Erzurum da bu yıl uzun süren kışın ardından kahvehanelerde yaşanan çay sohbetleri, havaların ısınmasıyla beraber parkalara ve çay bahçelerine taşındı. Günümüzde ise artık Herfene sohbetlerine pek rastlanmıyor. Erzurum Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Lütfi Sezen, Erzurum da geçmişte yaşatılan herfene ve çay sohbetleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
‘’Erzurum da, herkesin masrafına ortaklaşa katıldığı ziyafete herfene denir’’ diyen Sezen, ‘’eskiden daha çok köylerde, kara kış gelince birbirine yakın dostlar bir araya gelerek herfene tertip ederlerdi. Herfenenin kadınlar arasında yapılanına da ‘’sıra gezmesi’’ denildiğini söyledi.
Erkekler arası herfenenin daha canlı olduğunu kaydeden Sezen; ‘’yemek yenildikten sonra sohbete başlanır, bilmeceler sorulur, türküler söylenir, masallar anlatılır, tel helvası çekilirdi’’ dedi.
Eskiden Erzurum da gençlerinde herfene düzenlediğini ve yiyilip içildikten sonra sazlar çalınıp, oynandığını da hatırlatan Sezen, ‘’herfene ziyaretlerinin daha çok konak odaların da yapılır, konak müdavimlerinin ortaklaşa katkısı ile bir koyun yada keçi alınır ve parçalandıktan sonra konak odasında bulunan ocakta kızartılırdı’’ dedi.
Erzurum da ki çay içme geleneğine de değinen Sezen; ‘’Erzurumluların kışın zencefil çayı, havlıcan çayı, tarçın çayı, ıhlamur ve adaçayı yaptıkları da olurdu. Bu çaylar daha çok soğuk algınlığına karşı korunmak için yapılırdı’’ dedi.
Erzurum halkının genellikle açık çay içtiğine dikkat çeken Sezen, ‘’kahvaltı dışında kıtlama çayı içilir, Erzurumlu hanımların birçoğu da akide şekeri ve kuru üzümle çay içmeyi alışkanlık haline getirmişlerdir’’ dedi.
Sezen ayrıca limonlu çay içme alışkanlığının da hanımlar arsında oldukça yaygın olduğunu kaydetti.