Birçok alanda yüz yüze satış yapan sektör, internet üzerinden alış-verişin gelişmesiyle zarar gördü. Bu sektörler arasına ikinci el eşya sektörü de dâhil oldu. Ekonomisinin büyük bir kısmını öğrencinin oluşturduğu Erzurum’da, öğrenciler evlerine dönerken ellerindeki eşyaları artık ikinci el eşyacıya satmak yerine internet üzerinden satışa çıkarıyor. Teknolojinin alış-veriş sektörünün ele geçirdiğini söyleyen ikinci el eşya satıcısı Murat Atasever, sektörün ayakta durmasını sağlayanların artık köylüler olduğunu belirtti.
‘HERKES YAPIYOR’
İşe bilmeyeninde bu işi yaptığını ifade eden Atasever, “ artık herkes bu işi yapıyor. Ruhsat falan almadan iş yapıyorlar. Büyükşehir Belediyesi’nden bu duruma el atmasını istiyor. Sektörümüz çok büyük sıkıntılar içinde. Birde her önüne gelen bu işi yapınca biz daha da büyük sıkıntılar içersine düşüyoruz. Vergisiz, maliyesiz çalışıyorlar. Bu durumun önüne geçilmelidir. Ben 38 yaşındayım ve kendimi bildim bileli bu işle uğraşıyoruz. Önceden bu sektör en çok para kazandıran alanlarda yer alırken bu gün en çok acı çeken sektör haline geldi.” dedi.
‘ÇALIŞAN BULAMIYORUZ’
İşçi sıkıntısı yaşadıklarına dikkat çeken Atasever, “Bu sektörde çok fazla elemana ihtiyaç duyuyoruz. Ama ne yazık ki çalışacak eleman bulamıyoruz. Bizim iş, tamamen beden gücüne dayanıyor. Ayrıca fazla kazanamadığımız içinde fazla bir maaş veremiyoruz. Durum böyle olunca eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Uzun süredir eleman arıyorum ama gelen olmuyor. Gelenlerde çok kısa sürede işten ayrılıyor.” diye konuştu.
4’DE 1’İNE EŞYA
Fiyatların piyasadaki fiyatların 4’de 1’ine dek geldiğini vurgulayan Atasever, “ Ürünlerimizi ikinci el olarak alırken sağlam ve yeni görünmesine dikkat ediyoruz. Şuanda buradaki ürünlerimiz sıfır ürünlerle yarışır seviyede. Ayrıca ürünleri aldıktan sonra, satacağımız kesime göre yeniden dizayn ediyoruz. Öğrenci kesimine satılacaksa eğer ürünü kumaş bez gibi kaplarken ailelere verirken ise deri malzemeler kullanıyoruz.” şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİ YOKSA KÖYLÜ VAR
Öğrenci kesimin gitmesiyle satışların bir nebzede durduğunu ifade eden Atasever, “Ürünlerimizin büyük bir kısmını öğrenciye satıyoruz. Ancak bu zamanda birkaç ayla sınırlı. Özellikle şu zamanda genelde köylülere satış yapıyoruz. Köylümüzün malum ekonomik durumu biraz düşük. Gidip 6–7 Bin TL’lik bir takıma para vermektense gelip aynı takımı buradan 600–700 TL’ye alabiliyorlar.”
ATEKNOLOJİ SÖMÜRÜSÜ
Teknolojinin kendilerini mahvettiğini vurgulayan Atasever, “Birçok alanda olduğu gibi internet bizim sektörü de vurdu. İnsanlar özellikle öğrenci kesimi artık eşya alış-verişini internet üzerinden yapıyorlar. Bu durumda doğrudan biz etkiledi. Buna yapacağımız bir şey yok. Yeni alternatifler üretmemiz gerekecek.” diye konuştu.