Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)’nin Erzurum Şubesi tarafından İran’a düzenlenen iş gezisinde Türkiye ile İran arasında yaşanan ticari sorunlar masaya yatırıldı.
MÜSİAD Erzurum Şubesi tarafından İran’a düzenlenen iş gezisinde her iki ülkenin ticari alanda yaşadığı sıkıntılar ele alındı. Yapılan temaslar sonucunda önemli gelişmeler yaşandı. İki gün süren görüşmelerde iş adamlarının yanı sıra Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fahrettin Korkmaz ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Biber’in de heyette yer alması, Türkiye ile İran’ın ticari sorunları ve gümrük problemlerine bilimsel açıdan da yaklaşılıp ele alınmasına neden oldu. Sorunların bilimsel açıdan ele alınıp değerlendirilmesi her iki ülke adına olumlu karşılanırken görüşmelerde; Türkiye ve İran arasındaki ticari problemler ile gümrük sorunlarının bilimsel araştırmalarla incelenmesi kararlaştırıldı.
GÜVENLİ: İPEKYOLU ESKİ CAZİBESİNE KAVUŞMALI
MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkanı Mustafa Güvenli, İpek Yolu güzergahında bulunan İran ve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkilerin istenilen seviyeye ulaşması konusunda sadece üzerlerine düşeni yapmakla kalmayıp ellerinden geleni her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.
Alınacak kararların son derece önemli olduğunu belirten Başkan Güvenli, “Uzun yıllar sosyal, kültürel, ekonomik ve ticari birlikteliklere imza atan İran ve Türkiye’nin, ithalat ve ihracatta istenilen seviyeye ulaşması için MÜSİAD olarak her platform ve zeminde üzerimizi düşeni yapıyoruz. Üniversitelerimizin de destekleriyle ticari sorunlar ve gümrük konusu bilimsel metotlarla incelenecek. Elde edilen veriler ışığında bir yol haritası çıkarılacaktır.
KOLEİNİ: İŞBİRLİĞİMİZİN DEVAMI VE ARTMASINI TEMENNİ EDİYORUZ
MÜSİAD’ın düzenlemiş olduğu iş gezisine Atatürk Üniversitesi’ni temsilen Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Farettin Korkmaz, İbrahim Çeçen Üniversitesi’ni temsilen Prof.Dr. Mehmet Biber, TRT Erzurum Bölge Müdürü Salih Lütfü Şengül ve iş adamları ile birlikte; Türkiye Tebriz Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Ali Özçınar katıldı.
Erzurum heyeti ilk olarak Tebriz Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Başkan Güvenli ve beraberindeki heyet, burada Tebriz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Parviz Koleini, Aras Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sadegh Najafi, sivil toplum ve iş dünyası temsilcileri ile birlikte bir toplantı düzenlediler. Koleini, ziyarete ilişkin yaptığı açıklamada, Erzurum heyetini İran’da görmekten büyük bir mutluluk duyduğunu ifade etti. Koleini, “İşbirliğimizin devamı ve artmasını temenni ediyoruz. Tebriz Ticaret Odası olarak iki şehir arasındaki ticaretin artmasını istiyoruz. MÜSİAD önemli bir adım attı ve uçak seferleri başladı. Bu seferler umarız devam eder. Umarız ki Erzurum ile ticaretimiz daha da iyileşir” dedi.
Aras Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sadegh Najafi de, “Serbest bölgeler dünyanın her bir yanında Türkiye’de de özel kanunlardan oluşturulmuştur. İran’da en büyük serbest bölgesi Aras Serbest Bölgesi’dir. Aras’ta yatırım için müteşebbislerden 20 yıl vergi alınmamaktadır” diye konuştu.
GÜVENLİ: GEÇİCİ OLARAK ASKIYA ALINAN UÇAK SEFERLERİ YENİDEN BAŞLAYABİLİR
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Abdullah Mustafa Güvenli de, Erzurum’un Tebriz’e bakışının çok farklı olduğunu söyledi.
Güvenli, “Yıllardır gelip gidiyoruz. İki şehir arasındaki ilişkiler bir türlü arzu ettiğimiz aşamaya gelmedi. Erzurum-Tebriz uçak seferleri için biz çok yoğun çalışma yaptık. Ulaşım sorunun çözülmesi bizim açımızdan bu işin en önemli altyapılarından biriydi. Ülkenizdeki kriz sürecinin hafiflemesi sonrası biz uçak seferleri için yeniden görüşme yapacağız. Ancak uçak seferlerinin yeniden başlaması zaman alabilir. Ulaşım sorununun çözümü için otobüs seferlerinin de başlaması lazım.” şeklinde konuştu.
Güvenli, İran’da yaşanan ekonomik krizin en kısa sürede sona ermesi temennisinde bulundu.
“İki şehir arasındaki ticaretin gelişmesini arzu ediyoruz” diyen Güvenli, “Tebriz ve Erzurum arasında ticaretin şimdiye kadar arzu edilen noktaya gelmemiş olmamasındaki sebep nedir, bunu araştıracağız. Bu bilimsel çalışma önemli adımların atılmasına vesile olacak. Türkiye İran’ın Batı’ya açılan kapısıdır. MÜSİAD özellikle İslam dünyasının ticaretinde önemli bir köprü vazifesi üstlenmiş durumdadır. İslam dünyasının gelecekteki ticaretinde MÜSİAD etkin olmaya devam edecektir.”dedi.
PROF. DR. KORKMAZ: ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ
Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz da, Türkiye’de Tebriz vilayetiyle güçlü bir ticaret yapılması yönünde arzuların bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Korkmaz, “Türkiye ve Erzurum’da da Tebriz ile ticaret yapmak için güçlü bir arzu var” dedi.
Korkmaz, iş yapma arzusunun bazı sorunlardan ötürü ötelendiğini anımsatarak, “İş yapma isteği bir türlü uygulamaya geçemiyor. Sebeplerini bilmediğimiz bu konuyu netleştirmek için iş dünyasına yarımcı olabilmek için bilimsel araştırma yapmalıyız. Bizim eğitim kurumumuzda 7 İranlı öğrenci var akademik programda. Bunların 4’ü doktora, 3’ü de yüksek lisans öğrencisidir. Bu akademisyen arkadaşlarımızla birlikte Türkiye-İran ticaret hukukunun arzu edilen seviyeye ulaşılabilmesi için bilimsel metodlarla araştıracaklar. Bilimsel bir tablo çıkartıp bize sunacaklar. Halen Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde bin 380 İranlı öğrenci eğitim görmektedir.” diye konuştu.
ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ: EĞİTİMDE İRAN İLE İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Biber de, İran’daki üniversiteler ile Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi arasında eğitim işbirliğinin yapılacağı müjdesini verdi.
Eğitim kurumunun kapılarının İranlı işadamlarına açık olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Biber, “Kurduğumuz merkezi araştırma laboratuvarında gıda, toprak ve petrol ürünleri analizleri yapıyoruz. Bu laboratuvarımızdaki imkanları İranlı işadamları rahatlıkla kullanabilirler. Önümüzdeki yıllarda İran’daki üniversitelerle işbirliği yapıp anlaşmalar imzalayacağız. Bunun için önemli bir seviyede eğitim ve akademik düzeyde anlaşmalar planlıyoruz. İran’dan lisans, master ve doktora düzeyinde öğrenciler alacağız” dedi.
BEİGİ: TÜRKİYE GÜMRÜK SORUNUNU ÇÖZMELİ
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Abdullah Mustafa Güvenli ve beraberindekiler daha sonra Doğu Azerbaycan Valisi Ahmad Ali Reza Beigi’yi makamında ziyaret ettiler.
Ziyaretin hayırlara vesile olmasını dileyen Doğu Azerbaycan Eyalet Valisi Beigi, Erzurum’daki meslektaşı Vali Sebahattin Öztürk’e selam yolladı. Azerbaycan Valisi Beigi, “Allah’tan Erzurum ve Türkiye halkına başarı ve esenlikler dilerim. Yüreklerimiz birbirine çok yakındır. Yürekten yüreğe yol var. İslamiyet uygarlığının daha gelişmesini istiyoruz. Zulümle dolu dünyada birbirimize çok yakın olmamız ve Allah’a tevekkül etmemiz lazım” diye konuştu. Gümrüklerde yaşanan sorunlara dikkati çeken Vali Beigi, “Biz Gümrük’te yaşanan sorunları bertaraf etmeye çok uğraştık. İşadamlarımız, TIR’lar ve arabalarımız çok sıkıntı çekiyor. 4 ve 5 gün TIR ve araçlar gümrükte bekliyorlar. Türkiye Gümrüğü’nün bu işin çözümü için gayret göstermesi lazım. Bizim tarafta bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.
Başkan Güvenli, Erzurum’dan selam getirdiklerini ifade ederek, “Kökten gelen bir bağ var iki ülke arasında. Zayıflayan bağların gelişmesi için çalışıyoruz. Biz bundan sonra İpek Yolu’nun iki önemli kavşağı Tebriz ve Erzurum arasındaki ticari ve sosyal ilişkilerin güçlenmesini istiyoruz. Onun için üniversitemiz bilimsel bir çalışma yapacak. Her iki şehirde ilişkilerin gelişmesini arzu ediyoruz. Tebriz ve Erzurum birbirini seviyor. Temennilerimiz güzel fakat ticari uygulamalar konusunda iyi bir düzeyde değiliz. Ümit ediyoruz ki, gayret ve çabalar sonucu tekrar eski günlerimize kavuşacağız” dedi. Güvenli, Tebriz ve Erzurum arasında otobüs seferlerinin başlatılması gerektiğini belirtti. Güvenli ayrıca, Gümrük kapılarının genişletilerek en az üç turnike gidiş, üç turnike de dönüş olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Güvenli, Vali Biegi’ye günün anısına bir plaket takdim etti.
GÜVENLİ: DOST BİR HEYET OLARAK AĞIRLANDIK
İran’ın Doğu Azerbaycan Vilayeti olan Tebriz’de Türkilere karşı özel bir sevgi oluştuğuna dikkat çeken MÜSİAD Başkanı Mustafa Güvenli, “Bizi bir iş heyetinden ziyade dost bir heyet olarak karşıladılar. Bizi İranlı yetkililer, Tebriz’e 20 kilometre kalarak karşıladı. Dostane bir sevgiyle karşılayan yetkililere teşekkür ederiz. Sıcak ve içten karşılamalarından dolayı İranlı yetkililere en kalbi duygularımızla teşekkür ediyorum. İki Müslüman dost ülke arasındaki ticari ve dostluk ilişkilerinin daha da gelişip artması için biz üzerimize düşen görevi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada yapmaya devam edeceğiz.” şeklinde duygularını dile getirdi.
Öte yandan Türk heyeti, ziyaretin son gününde Tebriz’in en eski pazarlarından biri olan Kapalı Çarşı başta olmak üzere, tarihi ve kültürel yerleri gezdiler.