Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi (KSAM) Uzmanları, Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali ile ilgili kapsamlı bir araştırma yaptı.
Metsamor Nükleer Santrali’nin Kafkasya coğrafyası için büyük bir tehdit oluşturduğunu açıklayan Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanları, Çernobil’den daha tehlikeli olan santralin kapatılması için uluslararası mahkemelere başvuracağını, açıkladı.
Tükiye’nin 16 km yakınında, Kars’ın hemen yanı başında, kuş uçuşu 65 km mesafede bulunan Metsamor Nükleer Santrali’nin Kafkasya coğrafyası için büyük bir tehdit oluşturduğunu açıklayan Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi Uzmanları, bölgede yapılan incelemede ; bitki örtüsünde kurumaların, hayvanlarda artan sakat doğumların, insanlarda kanser, sakat ve ölü doğumların arttığı gözlemlenirken, santralin 1993 yılından itibaren faaliyeti göz önünde bulundurulduğunda, insanlar üzerinde etkisini gösterecek 5 yıl sınırı da çoktan aşılmış bulunmaktır, açıklaması yapıldı.
Çernobil Nükleer Santrali ile aynı teknolojiye sahip olan, 1988 Ermenistan depremi ile teknik ömrünü tamamlayan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) ve Avrupa Birliği (AB)'nin verilerine göre dünyadaki en tehlikeli nükleer santral olarak kabul edilen, Metsamor nükleer santrali için 1999'da Brüksel'de Ermenistan ve AB arasında 2004'de kapatılması yönünde anlaşma imzalandığını, Ermenistan ayrıca, 2001'de Avrupa Konseyi'ne üye olurken de santralin 2004'de kapatılacağını taahhüt etmesine rağmen Ermenistan Hükümeti tarafından bahse konu santralin halen daha kapatılmadığı vurgulayan Kars Stratejik Araştırmalar Merkezi, olası bir deprem, Kafkasya coğrafyasının felaketi olur. Uluslar arası hukuk kurallarına göre, nükleer santraller sınıra ve yerleşim yerlerine en az 90 km uzaklıkta bulunması gerekir. Metsamor Türkiye sınırına yalnızca 16 km. uzaklıktadır ve fay hattı üzerindedir. Olası bir kaza Türkiye, Azerbaycan, İran, Nahçivan, Gürcistan ve Ermenistan halkı için büyük bir felaket olur, uluslararası mahkemelere başvurarak, bu santralin kapatılmasını sağlayacağız, açıklaması yapıldı.