Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
‘Bayrak Şairi Asya Türk Milletinin gönlünde’
‘Bayrak Şairi Asya Türk Milletinin gönlünde’
Bayraktar: 'Türkiye'yi 3 kat büyüttük'
Bayraktar: 'Türkiye'yi 3 kat büyüttük'
Kacır: 'Emperyalistlerin oyunlarına gelmeyeceğiz'
Kacır: 'Emperyalistlerin oyunlarına gelmeyeceğiz'
'Hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi sürdüreceğiz'
'Hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi sürdüreceğiz'
‘Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız’
‘Terörsüz Türkiye hedefimize ulaşacağız’
HABERLER>EKONOMİ
4 Ocak 2025 Cumartesi - 06:48

Kacır Yerli patent başvuru verilerini paylaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “2024’te yerli patent başvuru sayısında yeni bir rekor kırdık. Yerli patent başvuru sayısı 2024’te 10 bin 186’ya yükseldi" dedi.

Kacır Yerli patent başvuru verilerini paylaştı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “2024’te yerli patent başvuru sayısında yeni bir rekor kırdık. Yerli patent başvuru sayısı 2024’te 10 bin 186’ya yükseldi" dedi.
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Konferans Salonu’nda düzenlenen TÜRKPATENT Akademi Tanıtım Töreni ve Yapay Zeka Destekli Dijital Dönüşüm Projesi İmza Töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Kacır, burada yaptığı konuşmada, son 22 yılda attıkları adımlarla TÜRKPATENT’i yalnızca fikri mülkiyeti tescil eden değil, aynı zamanda fikri mülkiyet portföyünün ve yenilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlayan bir kuruma dönüştürdüklerini belirtti. Nitelikli insan kaynağı ile 2017’den bu yana raporlarının kurum bünyesinde hazırladıklarını söyleyen Kacır, TÜRKPATENT’in Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda, sınai mülkiyet bilincini toplumun tüm kesimlerinde oluşması adına da önemli çalışmalara imza attığını kaydetti.
"Yerli patent başvuru sayısı 2024’te 10 bin 186’ya yükseldi"
Geçerli tescile sahip sınai mülkiyet portföyünü 22 yılda 93 binden 2 milyonun üzerine çıkarıldığını belirten Kacır, yerli patent başvurularında dünyada 12’nci, marka başvurularında 6’ncı, tasarım başvurularında ise 2’nci sırada olunduğunu kaydetti. Kacır, 22 yıl önce Türkiye'de bir senede gerçekleştirilen patent başvuru sayısının yalnızca 414 olduğunu söyleyerek, "Yani bütün Türkiye’de günde ancak 1 tane yerli patent başvurusu gerçekleştiriliyordu. 2024’te ise yerli patent başvuru sayısında yeni bir rekor kırdık. Yerli patent başvuru sayısı 2024’te 10 bin 186’ya yükseldi” ifadelerini kullandı.
“TÜRKPATENT AKADEMİ bünyesinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılarımızın yetkinliklerini dijital rozet ile tescil edeceğiz”
Kacır, ülkenin her köşesinde üniversiteler, ticaret ve sanayi odaları ve kalkınma ajansları bünyesinde yer alan 310 Sınai Mülkiyet Birimi’nde 492 Sınai Mülkiyet Danışmanı’nın bu alanda farkındalık oluşturmak için görev yaptığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
“Dünyanın en fazla ziyaretçi sayısına sahip Uluslararası Buluş Fuarı’nı (ISIF) 2019 yılından bu yana TEKNOFEST bünyesinde düzenliyoruz. Bugün de fikri mülkiyet alanında nitelikli insan kaynağı havuzumuzu genişletme adına yeni ve önemli bir adımı hayata geçiriyoruz. TÜRKPATENT AKADEMİ ile coğrafi engelleri ortadan kaldırarak ülkemizin her köşesinden katılımcılara ulaşacak, zaman ve mekandan bağımsız bir dijital akademiyi devreye alacağız. Patentten markaya, tasarımdan coğrafi işaretlere kadar geniş yelpazedeki bir bilgi külliyatını vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz.”
Halihazırda bin 200 dakikadan fazla içeriğe sahip 56 eğitim modülünü bünyesinde barındıran akademiyi, önümüzdeki dönemde dijital kitaplar ve yayınlarla zenginleştirerek daha kapsamlı bir öğrenme deneyimi sunacaklarını vurgulayan Kacır, “Öğrenmenin yalnızca fiziksel sınıflarla sınırlı kalmadığı dijital çağda, TÜRKPATENT AKADEMİ bünyesinde eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılarımızın yetkinliklerini dijital rozet ile tescil edeceğiz” ifadesini kullandı.
“AB Coğrafi İşaret tescil sayımız bir yılda 18’den 29’a ulaştı”
Bakan Kacır, Türk Patent ve Marka Kurumu’nu, ülkedeki fikri sermayenin yalnızca koruyucusu olmanın ötesinde aynı zamanda gelişiminin de öncüsü haline getireceklerini söyledi. Bu doğrultuda, Türkiye’nin kültürel mirasını ve zenginliğini coğrafi işaretle tescilleyerek hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruma altına almaya devam ettiklerini ifade eden Kacır, şunları kaydetti:
“Bin 680 Yerli coğrafi işaret tescili ile Çin’den sonra dünyada ikinci sıraya yükseldik. Ticarileşme ve uluslararası markalaşma hususunda önemli bir adım olan Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tescil sayımız bir yılda 18’den 29’a ulaştı. Zengin kültürel değerlerimizi, tarihi birikimimizi, bu toprakların bereketini, ürünlerimizin hikayelerini bir araya toplayarak geniş kitlelere taşıyacağımız etkinlikleri 2025'te hep birlikte icra edeceğiz. Türkiye Yüzyılında kurumumuza biçtiğimiz bir diğer kritik rol ise ülkemizin güçlü Ar-Ge ve inovasyon sisteminin çıktısı olan patentlerin ticarileştirilmesi ve ekonomik değere dönüşmesinin önündeki engellerin kaldırılmasıdır. Bu doğrultuda, yenilikçi sanayiye entegre edilmesi, girişimcilere ve yatırımcılara sunulması için etkin mekanizmalar geliştirmeye devam edeceğiz.”
Programın sonunda, TÜRKPATENT Başkanı Muhammed Zeki Durak ile TÜBİTAK Başkanı Orhan Aydın'ın katılımı ile imza töreni düzenlendi.

 
TCMB: 'Gıda dışı enflasyon yavaşlama eğiliminde'
 
Tunç: 'Terörsüz Türkiye'nin şafağındayız'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB: 'Gıda dışı enflasyon yavaşlama eğiliminde'
Merkez Bankası PPK özetinde; yıllık enflasyona katkıların enerji, hizmet ...
Memur-Sen beklentilerini açıkladı
Yalçın, “Mevcut açıklanan rakamlar gerçekten izah edilebilir değil. 2025 ...
Emekli ve memur zammı belli oldu
Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte emekli ve memurların ...
 
Şimşek 2024 yılını değerlendirdi
Şimşek, 2024 yılı ekonomi verilerine ilişkin, "Reel büyüme tahminlerimizin ...
Aralık'ta en çok yumurta pahalandı
Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte fiyatı en çok ...
Ocak ayı kira artış tavanı belli oldu
Ocak ayı için kira artış tavan oranı yüzde 58,51 olarak gerçekleşti.
 
Yıllık enflasyon yüzde 44,38 oldu
Aralık ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 44,38, aylık yüzde 1,03 oldu.
154 kişi başvurdu, 100 kişi iş sahibi oldu
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü (ASH) İl Müdürlüğü İşgücü Uyum Programı ...
Erzurum dış ticaretinde ithalatın payı arttı
**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum’da bu yılın Kasım ayı kapsamında ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri