Kars’ta 1823 yılında yapılan ve halk arasında “Kanlı Tabya” olarak bilinen Büyük Tabya, yapılan restorasyonun ardından bölgenin ilk ‘Harp Tarihi Müzesi’ olarak kapılarını ziyaretçilerine açacak.
Bakım-onarım ve restorasyonuna 2011 yılında başlanan ve yapımı tamamlanmak üzere olan Kanlı Tabya, Kars’ın önemli kültür ve turizm merkezlerinden birisi olacak.
Kanlı Tabya’da yapılan çalışmalarda sona gelindiğini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Serhat şehri Kars’ta 46 savaş tabyası bulunduğunu, bu tabyaların en büyüklerinden birinin de Büyük Tabya olduğunu söyledi. Doğanay, “Malumunuz Kars şehrimiz tabyalarıyla ünlü şehrimiz. 46 tabya ile Türkiye’de birinci sıradayız. Tabi tabyalarımız şehrimiz Serhad ili olması münasebetiyle doğudan Ruslar, güneyden İran akınlarına karşı şehri savunmak amacıyla yapılan askeri sütreler. Askeri sığınma yerleri diğer anlamıyla, Biz 46 tabya ile Türkiye’de birinci sıradayız. O tabyalardan birisi Büyük Tabya. Asıl adı Büyük Tabya, fakat yapılan kanlı savaşlar ve süngü süngüye yapılan savaşlar neticesiyle duvarında oluşan kanlarla adı halk arasında Kanlı Tabya olarak kalmıştır. O gün bugündür de Büyük Tabya’nın adı Kanlı Tabya olarak anılmaktadır” dedi.
Kars Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ‘Kars Harp Tarihi Müzesi’ olarak burası restore edilmeye başlandı. Öyle planlandı, projelendi ve restore edilmeye başlandı. 2011 burası yine Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından İl Özel İdaresi bünyesinde ihale edildi. Ve ihaleye verildi. Bölgenin tek Harp Tarihi Müzesi hizmet edecektir. Biz üstüne basa basa söylüyoruz. Kars’taki tarihi, Kars’taki kültürü, Kars’taki harp tarihini, Kars’taki medeniyeti ve Kars’ın serhat ili olmasının kolay olmadığını bu müze ile gün yüzüne çıkaracağız inşallah. Ve Kars’taki konaklama sayısınında yine bu müze ile birlikte biraz daha artıracağız” diye konuştu.
Bölge’nin ilk Harp Tarihi Müzesi olacak Kanlı Tabya’da süngü süngüye savaşlar yapılmış. Bu yakın temas savaşlar sırasında Büyük Tabya’nın duvarlarına kanlar sıçramış. Bu kanlardan dolayı bu tabyaya halk arasında Kanlı Tabya deniliyor. 11 gözlü Kanlı Tabya, 5 bin 342 metrekare alan üzerinde kurulu bulunuyor.