Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
'Türkiye ekonomisine çok güçlü bir güven var'
Koca’dan istihdam müjdesi
Koca’dan istihdam müjdesi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Gazze’de can kaybı 34 bin 356’ya yükseldi
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
Kurtulmuş: 'Bundan sonra eylem zamanıdır'
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
‘Filistin’in yanında olmaya devam edeceğiz’
HABERLER>BÖLGE
27 Mart 2024 Çarşamba - 01:23

Kar, Doğu’yu mesken tuttu

Doğu Anadolu Bölgesi illerine kara kış geri döndü. Erzurum başta olarak bölge illerinde etkili olan kar yağışı sebebiyle Bitlis’te eğitime 1 gün ara verildi.

Kar, Doğu’yu mesken tuttu

Doğu Anadolu Bölgesi illerine kara kış geri döndü. Erzurum başta olarak bölge illerinde etkili olan kar yağışı sebebiyle Bitlis’te eğitime 1 gün ara verildi.  Erzurum’da buzlanma sebebiyle kent içi ulaşımda zaman zaman güçlükler yaşanırken, Çaldıran-Doğubayazıt Kara Yolu ulaşıma kapandı.

KAR YAĞIŞI AŞKALE’Yİ ESİR ALDI

Aşkale ilçesinde etkili olan yoğun kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Sabah erken saatlerden itibaren ilçe genelinde etkili olan kar yağışı ile bazı köylerde kar kalınlığı bir metreye kadar ulaştı. Karla mücadele ekipleri kapalı olan köy yollarını ulaşıma açmak için seferber olurken, vatandaşlar Mart ayında yoğun kar yağışı karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadılar.

İlçeye bağlı Yumruveren, Tepsicik, Dağyurdu, Düzyurt, Kavurmaçukur, Tozluca ve Turaç köylerinde evleri karla kapanan vatandaşlar yollarını kürekle açmaya çalıştılar.

ERZURUM'DA KAR YAĞIŞI SONRASI KARTPOSTALLIK MANZARALAR

Erzurum'da yoğun bir şekilde yağan kar sonrası kent merkezi adeta beyaz bir örtüye büründü, soğuklar geri geliyor.

Özellikle tarihi eserler ve çevresi kar yağışı ile birlikte seyiri tatminsiz manzaraları de beraberinde getirdi. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü tahminlerine göre kar yağışı salı günü itibariyle bölgeyi terk ediyor. Bölgede yağmur ve sağanak yağıştan dolayı meydana gelebilecek sel, su baskını, kuvvetli rüzgar, kar yağışı beklenen yerlerde tipi ile ulaşımda aksamalar olabileceğini ifade eden meteoroloji uzmanları, buzlanma, don olayı ve çığ riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini vurguladılar. Erzurum'da kar yağışı sonrası gece saatlerinde sıcaklığın -15 derecelere kadar düşmesi bekleniyor. Özellikle önümüzdeki 2 gün Erzurum ve ilçelerinde sıcaklar eksilerde seyredecek.

 

ÇALDIRAN-DOĞUBAYAZIT KARA YOLU ULAŞIMA KAPATILDI

Van’ın Çaldıran ile Ağrı’nın Doğubayazıt kara yolu, olumsuz hava şartları nedeniyle trafiğe kapatıldı.

Bölgede etkili olan kar yağışı ve tipi, hayatı olumsuz etkiliyor. Çaldıran-Doğubayazıt yolu da, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle sabah saatlerinden itibaren ulaşıma kapatıldı. Yolda kalan sürücüler ise Karayolları 11. Van Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından kurtarıldı.

AĞRI’DA KAR FIRTINASI ETKİLİ OLDU

Ağrı’da etkili olan şiddetli fırtına ve kar hayatı olumsuz etkiledi.

Meteoroloji’nin dün şiddetli rüzgar ve fırtınanın olacağı yönünde olan uyarısının ardından Ağrı’da bugün şiddetli rüzgarın yanı sıra kar yağışı da etkili oldu. Kar fırtınası nedeniyle araçlar güçlükle ilerlerken, vatandaşlar da yürümekte zorluk çekti. Çıkan fırtınanın etkisiyle ağaç dalları kırılırken, bazı evlerin çatıları uçtu. Baharı beklerken yeniden karın etkisi altına girdiklerini söyleyen vatandaşlar ise baharın gelmesini temenni ettiklerini dile getirdi.

KAR, TEK KATLI EVLERİ KARA GÖMDÜ

Bingöl’ün Karlıova ilçesinde günlerdir etkili olan yağış ve çatılardan düşen karlar nedeniyle, tek katlı evler kısmi olarak kara gömüldü.

Mart ayının sonlarında etkisini gösteren kar, Karlıova ilçesinde hayatı olumsuz etkiledi. İlçe merkezinde yer yer 1 metre, kırsal alanlarda ise 2 metreyi bulan kar nedeniyle ilçede bahar yerine kış ayları yaşandı. Özellikle son birkaç gündür etkisini hissettiren yağış ve çatılardan düşen karlar nedeniyle, tek katlı evler ile ahırlar neredeyse kara gömüldü. Vatandaşlar, evlerin ve ahırların etrafını açmak için yoğun bir çaba sarf ediyor.

BİTLİS’TE 75 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI, OKULLAR 1 GÜN TATİL EDİLDİ

Bitlis’te etkili olan kar yağışı nedeniyle 75 köy yolu ulaşıma kapanırken, okullar ise 1 gün süreyle tatil edildi.

Bitlis’te gece başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkiledi. Son yağan kar kalınlığının merkezde 15, yüksek kesimlerde ise 35 santimetreye ulaştığı bildirilirken, 75 köy yolu ise ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürü Ümit Kurktan, kapanan 75 köy yolunun açılması için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Okulların 1 gün tatil edildiği kentte, belediye ve karayolları ekipleri de şehir merkezinde karla mücadele çalışması başlattı.

ERZİNCAN’IN YÜKSEK KESİMLER BEYAZA BÜRÜNDÜ

Erzincan’ın yüksek kesimleri mart ayının sonuna doğru etkili olan kar yağışına teslim oldu.

Meteorolojiden Erzincan kent merkezi için yağmur yağışı uyarısında bulunurken yüksek kesimlerde kar yağışı etkisini gösterdi. Hava sıcaklığının eksi dereceye düştüğü yüksek kesimlerde yağan karla birlikte bitki örtüsü yeniden karla kaplandı. Karayolları ekipleri herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için yollarda karla mücadele çalışması sürdürüyor.

“Çığ uyarısı”

Meteorolojiden uyarıda bulunularak, “Yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.” denildi.

KARS’TA KAR GEÇİT VERMİYOR. 29 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Kars’ta kar ve tipiden 29 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapalı köy yolları için çalışma başlatıldı.

Kars’ta kış etkisini sürdürüyor. Kentte etkili olan kar yağışı ve tipi ulaşıma geçit vermiyor. Kar ve tipiden 29 köy yolu ulaşıma kapanırken, İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri ise köy yollarının yeniden ulaşıma açılması için seferber oldu.

Kars’ta kar ve tipiden Digor’da 5, Kağızman’da 2, Sarıkamış’ta 18, Selim’de 3 ve Susuz’da 1 olmak üzere toplam 29 köyle Kars’ın bağlantısı kesildi.

Kars İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri aynı anda birçok noktada karla mücadele çalışması başlattı. Ekipler kapalı köy yolları açmak için yoğu çaba sarf ediyor kapalı köy yollarının kısa sürede açılması bekleniyor.

KARS’TA BEYAZ ESARET

Kars’ta beyaz esaret, 8 ayı kış olan kentte kış tüm şiddetiyle sürüyor. Kar kalınlığının 2 metreyi geçtiği Gölbaşı köyünde evler kar altında kaldı. Kapalı bulunan köy yolu Özel İdare ekiplerince açıldı.

Kars’ta, “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır” deyimi bir kez daha doğruladı. Özellikle yüksek kesimlerde etkili olan kar yağışı hayatı durma noktasına getirdi. Kar ve tipi köy yollarını ulaşıma kapatırken, vatandaşlar ise bahar ayında yağan kar ile birlikte kışı yeninden yaşıyor.

“Nisan’a kadar kar kalkmaz”

Kars’ın Susuz ilçesine bağlı 2 bin 200 rakımda bulunan Gölbaşı köyünde kış hükmünü sürmeye devam ediyor. Son yağan kar ile birlikte Nisan ayına kadar karın kalkmasının mümkün olmadığını ifade eden Tolga Bayşu, “Baharı beklerken tekrardan kış geldi. Yollar kapalı sürekli uğraşıyoruz. Manzara şu şekilde, böyle giderse kış Nisan’ın 10 kadar devam eder. Hava bayağı soğuk , hava durumuna baktığın zamanda zaten kar gösteriyor. Şu an Özel İdare ekipleri yollarımızı açıyor. Bizlerde garajımızın önünü temizliyoruz. Yaklaşık 2 metre kar var. Karla mücadelemiz devam ediyor” dedi.

Öte yandan kar ve tipinin etkili olduğu Kars’ta İl Özel İdaresi’ne bağlı ekipler, kapalı köy yollarını tek tek ulaşıma açıyor. Ekiplerin yol açma çalışmalarını bölgede etkili olan tipi olumsuz etkiliyor.

Kars’ta yüksek kesimlerde kış tüm şiddetiyle devam ederken, bahar hazırlıkları yapan vatandaşlar ise son yağan kar ile birlikte kışı yeniden yaşamaya başladı. Bölgede hava sıcaklığı eksi 7 dereceyi görürken, yüksek kesimlerde kar yağışı aralıklarla devam ediyor.

ARDAHAN BEYAZA BÜRÜNDÜ

Ardahan'da ‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’ atasözü gerçek oldu. Şehir güne beyaz örtüyle uyandı.

Hava sıcaklığının düştüğü Ardahan'da dün gece kar yağışı etkili oldu. İlerleyen saatlerde etkisini arttıran kar yağışı kenti beyaza bürüdü. Sabah dışarı çıkan vatandaşlar beyaz örtüyle karşılaşınca şaşkınlık yaşadı. Hamdi Akçay adlı vatandaş, ‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’ atasözünün bugün gerçekleştiğini söyleyerek kar yağışının devam ettiğini ifade etti. Kentte kar kalınlığı 10 santimetre olarak ölçüldü.

GÜMÜŞHANE KARA KIŞI MARTTA YAŞIYOR

Gümüşhane kent merkezine kış mevsiminde yağmayan kar mart ayında yağdı. Son günlerde aralıklı olarak gerçekleşen kar yağışlarından nasibini alan Gümüşhane bugün sabah yeniden beyaz örtüye büründü.

Karasal iklimin hüküm sürmesi nedeniyle Mart ayını bir sıcak bir soğuk geçiren Gümüşhane’de termometreler dün hava sıcaklığını 12 derece olarak ölçerken, bugün sabaha karşı başlayan kar yağışıyla birlikte sıcaklık sıfırın altına düştü. Mart ayının son günlerinde yeniden beyaz gelinliğini giyen Gümüşhane’de ani hava değişimi ve kar yağışı vatandaşlar arasında şaşkınlığa sebep oldu.

“Karasal iklimde bu normal bir durum”

Vatandaşlardan Emrah Talip Muş, bu zamana kadar yağan kar birikir ama Mart’tan sonra yağan karın çok kalıcı olmayacağını belirterek, “Yarın güneş vurunca erir gider. Sonuçta Gümüşhane karasal iklimin hüküm sürdüğü bir yer ve bu normal bir durum. Benim gençliğimde köylere Mayıs ayının sonlarında 50 santimetre kar yağdığını hatırlarım” dedi.

“Dün yazdan kalma bir hava vardı, bugün sabah kar”

Yaşar Cansız ise iklimler değiştiğini dile getirerek, “Zamanında yağmayan kar geç tarihlere, yaza kalıyor. Eskiden köylerde bir metreyi aşan karlar görürdük. Bu yıl Gümüşhane’de kar geç tarihe kaldı. Dün yazdan kalma bir hava vardı. Bugün sabah kalktık ki kar. Bu memleketimiz için bereket” ifadelerini kullandı. Sabah 2 santimetre olarak ölçülen kar kalınlığı öğlen saatlerinde doğru güneşin yüzünü göstermesiyle birlikte eridi.

VEDAŞ’TAN ZORLU KIŞ MESAİSİ

Vangölü Elektrik Dağıtım A.Ş. (VEDAŞ) Bitlis İl Müdürlüğü ekipleri, kar kış demeden arızayı gidermek için gerektiğinde elektrik direğini sırtlarında bile taşıyor.

Kar ve tipiye rağmen araçların gidemediği bölgelere saatlerce sırtlarında elektrik direği ile yürüyen ekipler coşkun akan dere engelini ise halatla direği çekerek aştı. Bitlis'te elektrik arıza ekipleri, kar ve tipi nedeniyle il merkezi ve kırsalda yaşanan elektrik arızalarını gidermek için yoğun mesai harcıyor.

Devrilen direklerin yerlerine yenilerini dikmek için karla kaplı arazide sırtlarına elektrik direklerini taşıyan ekipler, kopan iletken hatlarını da yenileyerek yerleşim yerlerine enerji veriyor.

VEDAŞ saha personeli Mehmet Sezgin Özışık, olumsuz hava şartları nedeniyle kar, tipi ve fırtınaya rağmen VEDAŞ olarak vatandaşların Ramazan ayında mağdur olmaması için sahalarda olduklarını belirtti.

BAYBURT'TA YÜKSEK KESİMLER BEYAZA BÜRÜNDÜ

Bayburt'un yüksek kesimleri mart ayının sonuna doğru etkili olan kar yağışına teslim oldu.

Meteorolojiden Bayburt kent merkezi için yağmur yağışı uyarısında bulunurken yüksek kesimlerde kar yağışı etkisini gösterdi. Hava sıcaklığının eksi dereceye düştüğü yüksek kesimlerde yağan karla birlikte bitki örtüsü yeniden karla kaplandı. Karayolları ekipleri herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için yollarda karla mücadele çalışması sürdürüyor.

“Çığ uyarısı”

Meteorolojiden uyarıda bulunularak, “Yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ tehlikesi bulunduğundan yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.” denildi.

 
İlki Dadaşlara, ikincisi gakkoşlara
 
Tekin eğitim gündemini paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kar 196 Mahalle yolunu kapattı
Erzurum’da dün geceden itibaren başlayan kar yağışı yoğun bir şekilde devam ediyor.
Karaçoban’da Ramazan coşkusu
Erzurum Müftülüğü Ramazan Ayı’nda ilçelere yönelik programlarına devam ediyor.
Erzurum - Artvin karayolunda heyelan
Erzurum-Artvin karayolunda yaşanan heyelan, sürücüler için tehlike oluşturdu.
 
Güler’i down sendromlu çocuklar karşıladı
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler memleketi Bayburt’a geldi. Bakan Güler’i ...
Muş - Erzurum karayolunda heyelan
Muş-Erzurum karayolunda aşırı yağışlardan dolayı heyelan meydana geldi.
Sunar, şehit aileleriyle iftarda buluştu
Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, şehit ailelerini iftar sofrasında ağırladı.
 
Tavlaşoğlu’ndan ‘5 Yılda 40 Vizyon Projesi’
Cumhur İttifakı Aziziye Belediye Başkan Adayı Eyüp Tavlaşoğlu, seçim çalışmalarını ...
Karayazı Kaymakamlığı'ndan yardım açıklaması
Karayazı Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile alakalı ...
Doğu Ekspresi’nde Ramazan sakinliği
Doğu Ekspresi ile masalsı yolculuk devam ederken, Ramazan Ayı dolayısıyla ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri