Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Ulusal Vefa Programı bütçesi 2.8 milyara yükseldi
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Işıkhan iyileştirme çalışmalarını paylaştı
Şimşek’ten OVP açıklaması
Şimşek’ten OVP açıklaması
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
Yılmaz'dan ekonomi mesajı
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
‘Dimdik, en güçlü hâlimizle, elhamdülillah, ayaktayız’
HABERLER>BÖLGE
31 Ocak 2023 Salı - 07:49

Kar yollara dayandı

Doğu Anadolu Bölgesi illerinde kar yağışı bölge tarım sektörünü sevince boğarken, yoğun kar yağışı kırsal alanda ulaşımı olumsuz etkiliyor. Bölge illeri Belediye ve Özel İdareleri kar temizliğine yoğunlaşıyor.

Kar yollara dayandı

Doğu Anadolu Bölgesi illerinde kar yağışı bölge tarım sektörünü sevince boğarken, yoğun kar yağışı kırsal alanda ulaşımı olumsuz etkiliyor. Bölge illeri Belediye ve Özel İdareleri kar temizliğine yoğunlaşıyor

BİTLİS'TE 48 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Bitlis'te iki gündür devam eden kar yağışı nedeniyle il genelinde 48 köy yolu ulaşıma kapandı.

Etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilerken, kar kalınlığı merkezde 30, yüksek kesimlerde ise yaklaşık 50 santimetreye ulaştı.

İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürü Ümit Kurtkan, kapanan köy yollarının açılması için ekiplerin çalışmaya başladıklarını söyledi. Kurtkan, kapalı köy yolları için 10 ayrı şantiyede bulunan 60 iş makinesi ve 80 personelle çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini ifade etti.

Bitlis Belediyesi ise şehir merkezindeki mahalle yollarında ve merdivenlerde mesai yaparak, yolları açık tutmak için çalışıyor. 55 iş makinesi ve 80 personelle çalışmalarını yürüten belediye ekipleri, vatandaşların sıkıntı yaşamaması için karla mücadeleye devam ediyor.

BİNGÖL'DE 47 KÖY YOLUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Bingöl'de kar nedeniyle yolu kapanan 47 köyde, ekiplerin çalışmaları sürüyor.

Bingöl'de kar yağışı nedeniyle birçok köy yolu ulaşıma kapandı. Kapanan köy yollarında çalışma başlatan İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, yoğun bir mesai harcayarak yolları tekrar ulaşıma açmaya çalışıyor.

Merkeze bağlı 11, Adaklı 9, Genç 11, Karlıova 7 ve Solhan'da 9 olmak üzere toplamda 47 köy yolunda 110 personelle çalışmalar aralıksız sürüyor.

ERZİNCAN'DA KAR VE TİPİDEN 150 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Kar ve tipinin etkili olduğu Erzincan'da 150 köy yolu ulaşıma kapandı.

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü'nün kar yağışı uyarısında bulunduğu Erzincan'da hafta sonu aralıklı yağan kar, yüksek kesimlerde hayatı olumsuz etkiledi. Kar ve tipi nedeniyle Erzincan'da 150 köy yolunun ilçe merkezi ile bağlantısı kesildi. Geceleri de buzlanma ve don uyarısında bulunan yetkililer, kar yağışının aralıklarla devam edeceğini belirterek, sürücülerden dikkatli olmalarını istedi.

Karayolları ve İl Özel İdaresi'ne bağlı karla mücadele ekipleri, köy yollarını yeniden açmak için büyük çaba sarf ediyor. Yüksekliği 2 metreye varan karlı yolları rotatif, dozer ve kepçelerle açmaya çalışan ekipler, zaman zaman fırtına nedeniyle çalışmalara ara vermek zorunda kalıyor.

Kar ve tipi dolayısıyla; İliç'te 30, Kemah'ta 20, Kemaliye'de 35, Refahiye'de 40, Tercan'da 25 olmak üzere kapanan toplam 150 köy yolunun yeniden ulaşıma açılması için 68 ekiple çalışmalar sürdürülüyor.

ELAZIĞ'DA 193 KÖY YOLU ULAŞIMA AÇILDI

Elazığ'da etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan 193 köy yolu ulaşıma açıldı.

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğünün uyarılarının ardından il genelinde kar yağışı etkisini gösterdi. Yoğun kar yağışı nedeniyle 547 köy yolundan 198'i ulaşıma kapandı. Valilik koordinesinde İl Özel İdare Genel Sekreterliğine bağlı karla mücadele ekipleri, 96 personel ve 57 araçla kapalı durumda bulunan yollarda çalışma yaptı. Çalışma sonrasında 193 köy yolu açılırken 5'inde ise çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

HAKKARİ'DE 39 YERLEŞİM YERİNİN YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Hakkari'de etkili olan kar yağışı nedeniyle 39 yerleşim yolu yerinin yolu ulaşıma kapandı.

Hakkari İl Özel İdaresi yetkilileri, il genelinde devam eden kar yağışı nedeniyle merkezde 1 köy ve 1 mezra, Şemdinli'de 3 köy ve 24 mezra ile Yüksekova ilçesinde 2 köy ve 8 mezra yolu olmak üzere toplam 39 yerleşim yeri yolunun kapandığını bildirdi.

Kapalı köy ve mezra yollarının yeniden ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiği belirtildi.

SİBİRYA SOĞUKLARI YERİNİ KAR YAĞIŞINA BIRAKTI

Ardahan'a etkili olan Sibirya soğukları yerini kar yağışına bıraktı. Şehir kısa sürede beyaza büründü.

Ardahan'da kar yağışının ardından kar kalınlığı 10 santimetreye kadar ulaştı. Lapa lapa yağan kar nedeniyle çok sayıda aracın camları karla kaplanıp buz tuttu. Vatandaşlar uzun uğraşların ardından araçlarının camlarını kazıyarak ve fırçalarla temizlemeye çalıştı.

Kar yağışına hazırlıksız yakalanan vatandaşlar ise zor anlar yaşadı. Gizli buzlanmanın da görüldüğü bazı yerlerde araçlar ilerlemekte zorlandı. Zaman zaman etkisini artırarak devam eden kar yağışı yaşamı olumsuz yönde etkiliyor. Kar ve buz tutan araçlarını temizleyen vatandaşlar, camları temizlerken oldukça zorlandıklarını söyledi. Son bir haftadır havaların çok soğuk olduğunu dile getiren Zafer Kaya, kar yağışı ile birlikte havaların yumuşayacağını belirtti.

Karın bereket olduğunu vurgulayan Kaya, kar yağışı nedeniyle mutlu olduklarını ifade etti.

IĞDIR'DA KAR ALTINDA DÜĞÜN

Iğdır’da hafta sonu yapılan bir düğünde aniden bastıran kar yağışı, halay çekenlere engel olamadı.

Türkiye’nin beklediği kar yağışı hafta sonu başlarken, kar yağışı ile beraber birçok ilden farklı görüntüler geldi. Kar yağışı ile birlikte gelen en ilginç görüntülerden biri de Iğdır’da yaşandı. Iğdır'da hafta sonu mahalle arasında yapılan bir düğünde, düğün devam ederken aniden kar bastırdı. Kar yağışı ile birlikte düğün sahibi hemen takı merasimine geçerken, sonrasında gelin ve damat kar yağışı altında dans etti, misket oynadı. Düğünü bitirmeye niyetleri olmayan gençler yağan kar altında halay çekmeye devam etti. Gelin ve damadın ömürleri boyunca unutamayacakları karlı ve eğlenceli düğün, kamera tarafından kayıt altına alındı.

MUŞ'TA KAR KAPLANLARI SAHAYA İNDİ

Muş İl Özel İdaresi ekipleri, etkili olan kar yağışıyla birlikte sahaya inerek 7/24 saat esasına göre karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Muş'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle kapanan köy yollarını açmak için sahaya inen kar kaplanları, çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan 225 köy yolunda kar temizleme mesaisine başlayan ekipler, yoğun sis ve tipi ile de mücadele ediyor. Ekipler çalışmalar çerçevesinde 225 köy yolundan 209'unu ulaşıma açtı. Karla mücadele ekipleri, kapalı 16 köy yolunu ulaşıma açmak için çalışmalarına devam ediyor.

Bostankent grup köy yolundaki karla mücadele çalışmalarını yerinde takip eden İl Özel İdaresi Ekip Şefi Tolga Akaydın, ?Muş'ta ekili olan kar yağışından dolayı grupta bulunan 12 köy ile 3 mezraya ulaşımın sağlandığı Bostankent grup köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi ekipleri olarak 7/24 saat esasına göre yürüttüğümüz çalışmalar çerçevesinde, karla mücadele mesaimiz yoğun bir şekilde devam etmektedir. En kısa sürede köylerimizin yolunu açmayı hedefliyoruz" dedi.

Gündoğan köyü sakinlerinde Maşallah Tanrıkulu ise ?Şimdiye kadar kar yoktu. Yeni yılın ilk kar yağışı oldu. İl Özel İdaresi ekipleri, devletimiz sağ olsun gelip yollarımızı açtı. Bizler de kürek yardımıyla kapımızın önünü açıyoruz. Araçlarımızı çıkarabilmek için kar temizliği yapıyoruz. Bu yıl kar yoktu, karın yağmasıyla sevindik. Kar berekettir, her zaman bizlere lazım oluyor" dedi.

MALATYA’DA KARDAN KAPALI KIRSAL MAHALLE YOLLARI AÇILDI

Malatya’da kardan kapalı 130 kırsal mahalle yolu yapılan çalışmalarla ulaşıma açıldı.

Büyükşehir Belediyesi, özellikle yağışların yoğun olarak görüldüğü kırsal mahalleler ile rakımı yüksek olan ilçelerde karla mücadele çalışmalarına aralıksız bir şekilde devam ediyor.

Kar yağışının etkili olduğu bölgelerde kar küreme ve tuzlama çalışması yapan ekipler, Arapgir ilçesinde bir ve Hekimhan ilçelerinde 9 olmak üzere kapalı olan yollar açılarak vatandaşların mağduriyetleri giderildi. Malatya’da geçtiğimiz Pazar günü öğlen saatlerinde kardan kapalı 130 kırsal mahalle yolu yapılan çalışmalarla ulaşıma açıldı.

Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, 30 Ocak Pazartesi günü itibariyle ekiplerin yoğun ve gayretli çalışmaları sonucunda Malatya genelinde kapalı mahalle yolu bulunmadığı kaydedildi.

TUNCELİ'DE KAPALI KÖY YOLLARININ BÜYÜK BÖLÜMÜ ULAŞIMA AÇILDI

Tunceli'de hafta sonu etkili olan kar yağışının ardından kapanan köy yollarının büyük bölümü ulaşıma açılırken, ulaşıma kapalı bulunan 30 köy yolunda çalışmalar devam ediyor.

Tunceli'de hafta sonu etkili olan kar yağışı nedeniyle il genelinde 169 köy yolu ulaşıma kapanmıştı. Valilik koordinesinde İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine bağlı ekiplerin yoğun çabası sonucu yolların büyük bölümü yeniden ulaşıma açıldı. Merkez, Hozat, Mazgirt, Nazımiye, Ovacık ve Pülümür'de kapalı bulunan 30 köy yolunu ulaşıma açma çalışmalarına ise devam edildiği belirtildi.

VAN'DA KARLI YOLLAR AÇILARAK HASTALARA ULAŞILDI

Van Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri, Muradiye ilçesi Ovapınar Mahallesi'nde rahatsızlanan 18 yaşındaki Onur Çalıkan'ı iki saatlik çalışmanın sonucunda sağlık ekiplerini ulaştırdı.

Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığına bağlı karla mücadele ekipleri, bir yandan kapalı mahalle yollarını açma çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da hasta vatandaşların imdadına koşuyor. Gece saat 03.00'da rahatsızlanan kanser hastası 18 yaşındaki Onur Çalıkan'ın yakınları 112 sağlık ekiplerini aradı. Muradiye ilçe merkezine yaklaşık 17 kilometre uzaklıkta bulunan mahalleye ulaşamayan sağlık ekipleri, büyükşehir belediyesi karla mücadele ekiplerinden yardım istedi. Hemen harekete geçen ekipler, 2 saatlik zorlu bir çalışma ile sağlık ekiplerini mahalleye ulaştırdı. İlk müdahalesi evde yapılan genç, daha sonra ambulansla Muradiye Devlet Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.

18 yaşındaki Onur Çalıkan'ın kanser hastası olduğu ve tedavi gördüğü öğrenildi.

Ayrıca Muradiye ilçesi Gültepe Mahallesi'nde de bir hastayı aldıktan sonra dönüşe geçen ambulans kara saplandı. Sağlık görevlilerinin yardım talebi üzerine bölgeye giden Van Büyükşehir Belediyesi karla mücadele ekipleri, zincir bağladıkları ambulansı, iş makinesinin yardımıyla kurtardı.

Öte yandan, Özalp ilçesine bağlı Seydibey Mahallesi'nde gece saatlerinde rahatsızlanan doğum hastası için yola çıkan ambulans, yolun kapalı olması nedeniyle mahalleye ulaşamadı. Durumun karla mücadele ekiplerine bildirilmesiyle sağlık ekiplerinin kısa sürede mahalleye ulaşması sağlandı.

 
Çoruh Vadisi Enerji Abidesinde su yükseliyor
 
Kar çiftçinin umudunu yeşertti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çoruh Vadisi Enerji Abidesinde su yükseliyor
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Türkiye'nin en yüksek, ...
Kazım Karabekir Paşa dualarla anıldı
Kars’ın kurtarıcısı Doğu Cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa, ölümünün ...
Doğu’da kar yok, soğuk var
Son yılların en kurak kış mevsimini geçiren Doğu Anadolu Bölgesinde kar ...
 
Oltu Belediye Merkez Camisi yenilendi
Oltu Merkez Camiinde ramazan ayı öncesi halıları yenilenerek ibadete açıldı.
Oltu OSB'de fabrikalar tamamlanıyor
Oltu Organize Sanayi Bölgesinde açılacak olan 500 kişi istihdam edecek ...
Çıraklık eğitiminde uluslararası yaklaşım
Oltu çıraklık eğitim Merkezi öğretmenleri yarıyıl tatilinde iki haftalık ...
 
Zigana’da yaşanan çığ felaketi 14. yılında
Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarındaki Zigana Dağında 14 yıl önce yaşanan ...
Oltu Kış mevsiminde baharı yaşıyor
Oltu ilçesi karakışta adeta bahar havası yaşıyor. Çocuklar parklarda kaydıraklardan ...
Sekmen: Erzurum’u güzelleştiriyoruz’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Uzundere Toplu Açılış Töreni’nde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri