Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Çanakkale’de Erzurum’un 122 şehidi var
Çanakkale’de Erzurum’un 122 şehidi var
ETSO’da, ‘Gıda Güvenliği’ gündemi
ETSO’da, ‘Gıda Güvenliği’ gündemi
Konut fiyat endeksi açıklandı
Konut fiyat endeksi açıklandı
Kurtulmuş’tan Aile hassasiyeti vurgusu
Kurtulmuş’tan Aile hassasiyeti vurgusu
Bakan Tekin’den bir ilk
Bakan Tekin’den bir ilk
HABERLER>SİYASET
23 Mayıs 2013 Perşembe - 13:49

Kentsel dönüşüm tarihe odaklandı

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Üç Kümbetler Projesi çerçevesinde Emir Şeyh Camii, Türbesi ve çeşmesini içine alan adanın kamulaştırılarak çevreyi saran kötü yapıların yıkılmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi.

Kentsel dönüşüm tarihe odaklandı

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Üç Kümbetler Projesi çerçevesinde Emir Şeyh Camii, Türbesi ve çeşmesini içine alan adanın kamulaştırılarak çevreyi saran kötü yapıların yıkılmasının kendisini çok mutlu ettiğini söyledi. Korkut, “Burası adeta sarılmıştı. Kimse bu güne kadar görmemiş ve duymamış. Şükür, bizim çalışmalarımız ile Emir Şeyh Camii ve Türbesi halkın görüş alanına girebildi, bitişikteki çeşmenin suyunu insanlar rahatlıkla içebilecekler.” dedi.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Yakutiye Belediyesi’nin Üç Kümbetler Projesi alanı içerisinde yer alan Emir Şeyh Camisi ve Türbe yapılan yıkımlar ile adeta yeniden doğdu. Yıllarca kötü yapılaşma ortasında kalan, halkın ve turistin görmesi için özel çaba gerektiren Emir Şeyh Camii ve Türbesi ile bunlara bitişik yaptırılan çeşme artık özgürleşti. Yapılan yıkımlar ile bir tarihi değerler zincirinin gün yüzüne çıktığını ifade eden Ali Korkut, “Cami Osmanlı, Türbe ise İlhanlı dönemi eseri ve çok kıymetli. Çeşme yine Osmanlı eseridir. Maalesef bu eserler bir ticari işletme tarafından adeta sarılmıştı. Yerlerini kamulaştırdık ve 1.3 milyon dolayında kamulaştırma bedeli ödedik. Artık tarihi eserler insanla kucaklaşabilir konuma geldi. Yerli ve yabancı turistin de rahatlıkla gezebileceği bir alana dahil oldu. Tarihi değerleri kurtardıkça belediye başkanı olarak çok mutlu oluyorum” şeklinde konuştu.
ÜÇ DEĞER, GÜN YÜZÜNE ÇIKTI
Yakutiye Belediyesi tarafından yürütülen proje çerçevesinde adeta yeniden doğan Cami, türbe ve çeşme çıplak gözle rahatlıkla görülebilir konuma geldiler. Ali Korkut’u mutlu eden çalışmaya konu eserler kültür tarihi açısından da önem taşıyor. Eserlerin tarihçesi ve özellikleri de önem arz ediyor. Eserler ve tarihçeleri şöyle;
KİTABESİ:
Hayır ve hasenat sahibi halen Erzurum Valisi, eşi bulunmaz Vezir, Devletli Hacı Abdullah Paşa yaptırmıştır. Allah, dilediği hayrı ona kolay kılsın" Çeşme H.1204/M.1790 yılında yaptırılmıştır.
Erzurum'un tarihi çeşmelerinden biridir. Şehri çevreleyen sur duvarlarının Tebrizkapı'sına yakın bir yerde olan çeşme, güneyinde bulunan Emir Şeyh Türbesi ve Camii ile birlikte tarihi bir doku oluşturur.
Dikdörtgen boyutlarda ve sivri kemerli olarak kesme taştan yapılan çeşme ise, Emir Şeyh Camii'nin kuzey duvarının batı köşesine bitişiktir. Eski Erzurum mahallelerinden birinde yer alan tarihi çeşme, sanki kaldırım tarafından zincire vurulup, iki adım ötesinden geçen insanlara, akıtılmayan suyunu ikram edememenin üzüntüsünü yaşamaktadır.
Emir Şeyh Türbesi: Özellikle Türbe, Erzurum'un Saltuklu dönemine ait mezar anıtlarından biri olması nedeniyle büyük önem arz eder.
Emir Şeyh Türbesi, Çifte Minareli Medrese'nin arka tarafında Emir Şeyh Cami ile iç içe girmiş bir durumdadır. Türbenin giriş kapısı caminin içinde idi. Dolayısıyla türbeyi ziyaret etmek isteyen vatandaşlar, caminin içindeki giriş kapısını kullanmak zordundaydı.
Şimdilerde vatandaşın rahatça ziyaret edebileceği bir yer haline getirilen türbenin, dış yüzeyinde de tadilat yapılarak görünür hale getirildi. Türbe'nin duvar örülerek ev yapılan kısmı yıkılarak, caminin dışından olan giriş kapısı da gün yüzüne çıkartıldı. Ayrıca buraya bayanlar için mescit ve ziyaret etme yeri de düşünülmüş. Duvarları yeniden onarılarak, kaliteli ahşaplarla örülen türbenin, zeminini ve tavan kısımları yeniden tadilat edilip, daha lüks ve ziyaret edilebilir hale getirildi. Türbenin giriş kapısında yazan kabartma seki yazılarda gün yüzüne çıkarılmış.
Döneminin hem valisi hem de büyük âlimlerinden olduğu sanılan Emir Şeyh Hazretleri'nin hayatına ilişkin ise fazla bilgi bulunmuyor. İbrahim Hakkı Konyalı tarafından kaleme alınan Tarihçe-i Erzurum eserinde Emir Şeyh Hazretleri'nin İlhanlı döneminde yaşamış olduğu tahmin ediliyor.
Erzurum'un bazı tarihi abidelerini manzum bir halde ifade eden Erzurumlu mutasavvıf ve şair Ketencizade Rüştü Efendi, bu türbe hakkında mısralarında şunları söylüyor: -Ulu Cami bina oldukça, bu türbe bina olmuş- bu mısralara göre türbenin Ulu Cami'nnin yapıldığı tarihte yapıldığı tahmin ediliyor. Ketencizade Rüştü’nün belirttiğine göre türbe, 575 senesinde, Saltukoğlu Sultan Mehmet Kızılarslan zamanında inşa edilmiştir.
Emir Şeyh Camii; üzerinde kitabe bulunmamaktadır. Camii mimari özelliklerine göre 18. Yüzyılla tarihlendirilmiştir. Emir Şeyh Camii ahşap destekli ve düz tavanlı cami plan tipindedir.

 
İlahiyatçılar kan bağışladı
 
Judoculara malzeme desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altıparmak veda ziyaretlerini sürdürüyor
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, Büyükşehir ...
'Bizi de unutmasaydın keşke...!'
Omay, “Akülü sandalye veren Palandöken Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz, ...
Altıparmak Meclisle vedalaştı
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, İl Genel Meclisi’ne veda ziyaretinde bulundu.
 
Baro Altıparmak'ı uğurladı
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak veda ziyaretlerine İl Özel İdaresi ve ...
Taşkesenligil:'Alakamız yok"
İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Taşkesenligil, “Dumlu AVM önünde yapılan ...
DSP İşbirliği yapmayacak
Demokratik Sol Parti (DSP) Erzincan İl Başkanlığı’nın 9. Olağan İl Kongresi’ne ...
 
İbrahim Hakkı şükranla anıldı
Erzurum Milletvekili Muhyettin Aksak, “Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerini, ...
Öğrenciler sordu, Bulutlar cevapladı
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Başöğretmen İlköğretim Okulu ...
Esmer'den 19 Mayıs Mesajı
Palandöken Kaymakamı Şenol Esmer, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri