Şekerbank 60. kuruluş yılında küçük esnafın iş hacmini artırmak için ‘Açık’ platform ile her ayın 15’ini esnaf günü ilan etti. ‘Kapımız Esnafa Açık’ projesini başlatan banka, uygulamayla özel sektör, kamu, STK ve tüketicileri esnafla buluşturmayı hedefliyor.
Bu platform ile tüketicilerin her ayın 15’inde küçük esnaftan alışveriş yapması teşvik edilirken, küçük esnafın iş hacmini artıracak uygulamalar da hayata geçiriliyor.
‘Açık POS’ uygulamasını da esnafın hizmetine sunan banka, bu yolla küçük esnafın POS cihazından fatura ödemesi yapmasına, kampanyalar uygulamasına ve çeşitli etkinliklere katılmasına imkân sağlayacak. Türkiye genelindeki 82 Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile 3 bin 100 Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nı kapsayan proje, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Kon-federasyonu’nun (TESK) desteğiyle gerçekleştiriliyor.
Platform dahilindeki ‘Her ayın 15’i Esnaf Günü’ne dikkat çekmek amacıyla şubat ayından bu yana farklı Anadolu illerinde düzenlenen etkinlikler ile tüketicileri mahalle esnafından alışveriş yapmaya teşvik eden Şekerbank, bu sayede esnafın iş hacminin artmasını hedefliyor. Kırşehir’de düzenlediği basın toplantısında yapılan çalışmalar ve yapılması planlanalar hakkında bilgi veren Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, “Kapımız Esnafa Açık platformu dahilinde 50 bine yakın esnaf müşterimize ulaştık ve bu alandaki müşteri sayımız yaklaşık 450 bine yükseldi. Bu yıl ise esnaf ve mikro işletme kredilerinde yüzde 40 büyüme hedefliyoruz.” dedi.
“AÇIK platformu ile esnafı yeniliğe, teknolojiye açacağız.” diyen Uluşahin, esnafın her ayın 15’inde Açık POS ile yapacakları alışverişlerde komisyon ödemeyeceğini ve stok takibi yapabileceğini belirtti.
Türkiye’de 700 bin civarında esnafın henüz bankacılık hizmetlerine ulaşamadığını söyleyen Uluşahin, bugüne kadar bankanın yaptığı çalışmalar kapsamında 20 bin esnaf, çiftçi ve mikro işletme ilk kez bankacılıkla tanıştığını ve bu kapsamda kullandırılan kredilerin toplam 122 milyon Euro’ya ulaştığını söyledi.
Yurtdışı kaynağın yüzde 58’i esnafa
Şekerbank’ın esnafa verdiği desteği rakamlar ışığında anlatan Uluşahin, “Uluslararası finans kuruluşları da esnafa, mikro işletmelere odaklanan faaliyetlerimiz için bankamıza bu alanda uzun vadeli kaynak sunuyor.” diyen Uluşahin, “Bugün bilançomuzda bulunan 700 milyon Dolar’a yakın yabancı kaynağın yüzde 58’ini esnaf ve mikro işletmeler için edinmiş bulunuyoruz. Biz de bu kaynağı Türkiye genelindeki sayıları 450 bine yakın esnaf ve mikro işletme müşterimize ulaştırıyoruz.” şeklinde konuştu. Türkiye’deki kadın esnafa da yeni hizmetler sunacaklarını kaydetti.