Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
14 ilde kurban dolandırıcılarına operasyon
14 ilde kurban dolandırıcılarına operasyon
100 dönümlük tarım alanı yandı
100 dönümlük tarım alanı yandı
4 terörist etkisiz hale getirildi
4 terörist etkisiz hale getirildi
AYDEMİR: YÜREĞİMİZ YANDI
AYDEMİR: YÜREĞİMİZ YANDI
DSİ yatırımıyla taşkınlar önlendi
DSİ yatırımıyla taşkınlar önlendi
HABERLER>TÜRKİYE
17 Mayıs 2024 Cuma - 06:04

Kurtulmuş: 'TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir'

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “TBMM anayasa yapma, anayasa çalışma yapmanın yetkisine sahiptir. TBMM’den başka yetkili hiçbir kurum yoktur” dedi.

Kurtulmuş:  TBMM anayasa yapma yetkisine sahiptir

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “TBMM anayasa yapma, anayasa çalışma yapmanın yetkisine sahiptir. TBMM’den başka yetkili hiçbir kurum yoktur” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları öncesi Meclis'te grubu olan partileri ziyaret etmeye devam ediyor. Yeni anayasa turu kapsamında ilk olarak CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i ziyaret eden ve ardından DEM Parti eş genel başkanları Tuncay Bakırhan, Tülay Hatimoğulları Oruç’u, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ziyaret etmişti.
Kurtulmuş, bugün ise AK Parti grubunu ziyaret ederek Grup Başkanı Abdullah Güler ile yaklaşık bir saat süren bir görüşme gerçekleştirdi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ziyaret sonrası AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ile kameralar karşısına geçti.
Kurtulmuş, sürecin zor olduğunu bildiğini söyleyerek, üç konuya değindi. Kurtulmuş, “Süreçte hata yöntemin bile nasıl olacağını karşılıklı mülahazalarla yaparak şeffaf bir şekilde sürecin her aşamasında milletimizin açık bir şekilde bilgilendirilmesini sağlayacak şekilde süreci yürütmeye gayret edeceğiz. Partilerle ortak bulunacak olan yöntemle birlikte herhalde önümüzdeki dönemde Ekim ayından itibaren bu meselenin içeriğine ilişkin görüşmeler başlayabilir. İkinci mesele samimiyettir. Anayasa meselesi hiçbir şekilde siyaset tartışmadan konusu haline getirilmemeli gerekir. Bu anayasanın yapılabilmesi gerçekten bir sorumluluk, bir zorunluluktur. Türkiye’nin iki darbenin izini taşıyan mevcut anayasadan kurtulması ve TBMM üyelerinin üzerine düşen görevi yerine getirmesi her türlü siyasi mülahazanın üzerindedir. Anayasa yapmak gibi oldukça çetrefilli, zor ve milletin tüm kesimlerinin işin içinde olacağı bir sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için diyalog zemininin sağlam şekilde sağlanması lazım” ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, şöyle konuştu: “TBMM anayasa yapma, anayasa çalışma yapmanın yetkisine sahiptir. TBMM’den başka yetkili hiçbir kurum yoktur. Sürecin zaman alacağını, çok büyük tartışma zemininin olacağını biliyorum. Bu tartışmaların Türkiye siyasetine, Türk demokrasisine önemli katkıları olacağını düşüyorum.”
Güler, Türkiye’nin ihtiyacı olan ve diğer siyasi partilerin de bu ihtiyacı açıkça belirttiği gibi yeni anayasa sürecinin olduğunu belirterek, “Ülkemizin 80 darbesinden sonra oluşturulmuş 82 anayasasında mutlaka 28. Yasama döneminde sivil, demokratik, çoğulcu ve katılımcı bir anayasayı mutlaka Meclisin bu dönemde aziz milletimize hediye etmesini arzu ettiğimizi belirtmek isterim. Bu konuda her türlü desteği vereceğimizi ve kendisinin öncülüğünde oluşturulacak her türlü çalışmaya en yüksek düzeyde katkı sağlayacağımızı kendisini ifade ettik. İnşallah ülkemiz Avrupa doğu Asya her gün değişen ve farklılaşan gerek ekonomik gerek siyasi düzlemde bu günümüze uygun olarak yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu ifade etmek istiyorum. Seksenli yılların ekonomik iktisadi şartlarını, toplumsal yapısını, vesayet anlayışının her maddeyi silmiş kurallarını taşıyan 82 yasası mutlaka kurtulmamız lazım. Bazı ceza davaları ile gündeme gelse bile Anayasa Mahkemesinin son günlerde iptal ettiği bazı kanun düzenlemelerine baktığımızda günümüzün şartlarına uygun milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bazı kanuni düzenlemelerimizi Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiğini görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 
Kurtulmuş Yeni Anayasa yaklaşımını açıkladı
 
Türk Astronot Atasever 8 Haziran’da uzaya gidecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan’dan 'Türkiye ortak paydası' vurgusu
Milletin her bir ferdini "Türkiye ortak paydası"nda buluşturmak için büyük ...
Erdoğan, Balkanlarda en çok beğenilen lider oldu
Uluslararası Cumhuriyetçiler Enstitüsü’nün (IRI) 2024 Batı Balkanlar Anketi’ne ...
‘Türkiye Tarımsal GSYH’de Avrupa'da lider’
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yapılan her işin eksiği, fazlası, doğrusu, yanlışı ...
 
Milli coşku doruğa çıkacak
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası, ...
Erdoğan’dan terörle mücadele vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Yunanistan ile terörle mücadele konusunda anlayış ...
‘Gazze’ye en fazla insani yardım yapan ülkeyiz’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya İslam Bilginleri İstişare Zirvesi açılış ...
 
Erdoğan’dan barış ve huzur mesajı
Erdoğan, "Biz, dünyanın takdirle izlediği şekilde hem bölgemizde hem dünyanın ...
‘Ordumuz, ülkemizin güven ve huzur kaynağıdır’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Kimi zaman müttefiklerimizin uyguladığı ...
Erdoğan: ‘Sessiz kalmayacağız’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri