Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Savunma Sanayisinde tarihi süreç
Aliyev’den teşekkür
Aliyev’den teşekkür
Bakanlık bin 331 personel alacak
Bakanlık bin 331 personel alacak
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
Tekin’den öğrenci ve öğretmenlere sürpriz ziyaret
14 Üniversiteye Rektör ataması
14 Üniversiteye Rektör ataması
HABERLER>SİYASET
2 Aralık 2023 Cumartesi - 02:42

Kurtulmuş: ‘Yeni bir medeniyet iklimini oluşturacağız’

Hiçbir insanın diğerinden üstün olmadığı gibi devletlerin de birbirinden üstün olamayacağına dikkati çeken Kurtulmuş, "Bu anlayış içerisinde hem yerkürede yeni bir anlayışı yeni bir medeniyet iklimini oluşturacağız. ‘ dedi

Kurtulmuş: ‘Yeni bir medeniyet iklimini oluşturacağız’

Hiçbir insanın diğerinden üstün olmadığı gibi devletlerin de birbirinden üstün olamayacağına dikkati çeken Kurtulmuş, "Bu anlayış içerisinde hem yerkürede yeni bir anlayışı yeni bir medeniyet iklimini oluşturacağız. ‘ dedi

Kurtulmuş, ‘Hem de başta Orta Doğu olmak üzere bu bölgede, bu coğrafyada barışı, esenliği, selameti sağlamak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Siyasi görüşlerimiz farklı olur, hayat tarzlarımız farklı olur. İstikametlerimiz farklı olur. Ama hepimizin istikameti güçlü büyük Türkiye istikameti olmalıdır.” diye konuştu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına yeniden başlamasına ilişkin, “Geçici de olsa bir ateşkes sağlanmıştır derken yine maalesef önce ABD’den ‘Biz kalıcı ateşkese karşıyız’ mesajının gelmesi, arkasından da bugün yeniden İsrail'in saldırılarına başlamış olması utanç vericidir.” dedi.

Kurtulmuş, Alev Ofluoğlu Konferans Salonu'nda düzenlenen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, üniversitenin öğretim üyelerine ve öğrencilerine akademik yıl boyunca verimli, bereketli çalışmalar temennisini dile getirdi.

Dünyanın zor bir süreçten geçtiğini dile getiren Kurtulmuş, “Sadece son zamanlarda İsrail'in Filistin'e karşı yaptığı saldırılar değil, ondan önceki dönemden itibaren başlayan ama bu saldırılarla birlikte önümüze yeni bir sayfa olarak açılan dünyanın içinden geçtiği bu sürecin, herhalde yakın tarihimizin en büyük türbülanslarına sahip olan dönemlerinden biri olduğu aşikardır.” diye konuştu.

Filistin topraklarını, Batı Şeria ve Gazze diye bölenlerin, sadece fiziki bir bölünmeyi değil, aynı zamanda kolay lokma haline getirilen bölge ülkelerinin en dirençli halkı olan Filistinlilerin de siyasi iradesini bölmeyi amaçladığını ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti: “Önce Filistin'de ‘serbest seçimler’ adı altında seçimler yapıldı, sonra seçimlerde istedikleri sonuç alınamayınca Filistin’i ikiye bölmeleri sadece siyasi bir planın parçası değil, hiç şüphesiz askeri bir planın parçasıydı. Dolayısıyla bugüne geldiğimiz noktada bir-iki günün meselesi ya da Hamas'ın saldırısı sonucu ortaya çıkmış bir mesele olarak görmeyin. Bugün Hamas’tan bahsedenler 30 sene evvel el-Fetih’ten bahsederlerdi. Bu meselenin Filistin davasının, Filistin meselesinin çözümsüz bırakılmasının doğal bir sonucu olduğunu en azından bu işi yapanların, planlayanların çok iyi bildiğini hepimiz biliyoruz. Onun için meseleye kapsamlı, kalıcı çözümler üretilmesi için gayretle çalışmamız gerekiyor.”

TÜRKİYE’NİN DURUŞU

Türkiye’nin, Filistin meselesinin çözümünde büyük bir sorumluluğunun bulunduğunun farkında olduklarını ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, her birimiz canla, başla önce kalıcı ateşkes ve Filistin topraklarında siyasi çözümün bulunması için gayret sarf ediyoruz. Tabiri caizse tam bir diplomasi atağı içerisinde dört koldan faaliyet gösteriyoruz. Herhalde Cumhurbaşkanımız yüzlerce görüşme gerçekleştirmiştir. Ben kendi adıma söyleyeyim. 7 Ekim'den bu yana 22 ülkeden 41 bir farklı düzeyde; cumhurbaşkanı, başbakan, meclis başkanları çoğunlukta olmak üzere müzakere etme imkanı buldum. Beş uluslararası toplantıda Filistin meselesini gündeme getirme fırsatını buldum.

Ama üzülerek ifade edeyim ki, yaptığımız bu görüşmelerin çoğunda, özellikle Batılı ülkelerin önemli bir kısmının ‘İsrail'den daha fazla İsrailci’ olduklarını görmek insana üzüntü veriyor. Hatta öyle ki bazılarının kendi resmi dairelerinin çalışma ofislerinin kapılarına kendi ülke bayraklarının yanında İsrail bayraklarını astıklarını da gördüm. Dolayısıyla bugün geldiğimiz nokta aslında sadece Filistin-İsrail arasında bir mesele değil, dünya siyasetinin önümüzdeki on yıllarını etkileyecek fevkalade önemli bir gelişmedir.”

Türkiye'nin hem hakkı hukuku savunmak hem bölge barışını, dünyada esenliği ve adaleti savunmak için çok güçlü olmaktan başka bir seçeneğinin bulunmadığına dikkati çeken Kurtulmuş, her alanda ayakları yere sağlam basan bir Türkiye'nin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kurtulmuş, Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın en sakin, en mutedil dönemlerde dahi fevkalade zor, jeostratejik ve jeopolitik riskleri barındırdığını anımsatarak, “Eğitimde, kültürde, sanayide, yüksek teknolojilerde, özellikle savunma sanayiinde ve toplumsal yapımızda aile bütünlüğümüz bakımından, her bakımdan güçlü bir Türkiye, demokrasisi sağlam ve tahkim edilmiş bir Türkiye olmak mecburiyetindeyiz. Aksi takdirde bölgede çok sert esen rüzgarlar, zaman zaman daha da kuvvetlenerek devam edeceği anlaşılan bu rüzgarlar Türkiye'yi de etkisi altında bırakır.” değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki emperyal projeler ve ileride karşılaşılabilecek başka projelerin önlenmesi için Türkiye’ye büyük iş düştüğünü belirten Kurtulmuş, “Biz bize yeter hale gelmek, biz birbirimizle kenetlenmek ve ülkemizi her alanda çok güçlü hale getirmek mecburiyetindeyiz.” dedi.

 

 “BİR İNSANİ KORİDOR AÇILSIN ÇABALARIMIZA BAZILARININ DUVAR GİBİ SET ÇEKTİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

Türkiye’nin Filistin için yürüttüğü diplomasiye işaret eden Kurtulmuş, şunları kaydetti: “7 Ekim’den bu yana neredeyse harp ediyoruz. ‘Bu yaşanan bir katliamdır, bu bir insanlık suçudur, şunu kınayın, acil bir ateşkes ilan edilsin, bir insani koridor açılsın’ çabalarımıza bazılarının duvar gibi set çektiğini görüyoruz. Hatta, geçici de olsa bir ateşkes sağlanmıştır derken yine maalesef önce ABD’den ‘Biz kalıcı ateşkese karşıyız’ mesajının gelmesi, arkasından da bugün yeniden İsrail'in saldırılarına başlamış olması utanç vericidir. Bu çerçevede Türkiye olarak pozisyonumuzu hiçbir şekilde değiştirmeden, hem kalıcı ateşkesin temin edilmesi hem de nihayetinde Filistin davasının tam manasıyla çözüme kavuşturulması için öyle görünüyor ki önümüzdeki uzun bir süre verilecek olan diplomatik mücadeleye de hazır bir şekilde yolumuza devam edeceğimizi bir kere daha ifade etmek istiyorum. Filistin'de inşallah bu ateşkes kalıcı hale gelir. Dünyada insaf sahibi insanların, kitlelerin baskılarının da sonuç vereceğini ümit ediyorum.”

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti kurulması, Yahudi işgalcilerin gasp ettikleri evlerden, köylerden çıkartılarak oraların asli sahiplerine verilmesi, Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal mekanların masuniyetinin korunması şartları sağlanmadan Orta Doğu’da barışın temin edilemeyeceğini vurguladı.

Dünyada barış ve esenlik için Orta Doğu'da barışın tesis edilmesi gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, “Türkiye olarak bu perspektifimizden hiç vazgeçmeden, hiç kimseye eyvallah etmeden, hem mazlum Filistin halkının sözcüsü, onların bu anlamdaki siyasi taleplerinin takipçisi olacağız hem de dünya barışının tesis edilmesi için Orta Doğu'da sulhun, selametin tesis edilmesi için gayret sarf edeceğiz.” diye konuştu.

"NEREDE İNSAN HAKLARI?"

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmanın tek kutuplu dünya sisteminin bütünüyle çöktüğünün alenen ilanı olduğunu ifade eden Kurtulmuş, bundan sonra başta Orta Doğu olmak üzere Avrupa, Uzak Doğu Asya ve dünyanın her yerinde çok kutuplu dengelerin mücadelesinin var olduğu bir döneme girildiğini bildirdi.

Kurtulmuş, bugün dünyadaki temel, modern değerler olarak ifade edilen ve modern uluslararası sistemin kurucu değerleri olarak kabul edilen hemen hemen bütün değerlerin de çöktüğünü söyledi.

İki hafta sonra İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabul edilişinin 75. yıl dönümüne girileceğini hatırlatarak "Nerede insan hakları?" diye soran Kurtulmuş, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin artık kuru bir sözden ibaret olduğunu, başta bu beyannameyi yazdıran ve ilan edenler olmak üzere kimsenin söz konusu beyannameye itibar etmediğini söyledi.

Bunu bir iftira olarak söylemediğinin altını çizen Kurtulmuş, şöyle devam etti: "İşte Elon Musk'ın bile zorla Siyonizmin o propaganda mekanizmasının içerisine nasıl dahil edildiğini biliyorsunuz. Dünyada alenen, 'Biz Filistin'e yapılan zulmün karşısındayız' diyen futbolcuların, sanatçıların nasıl bir baskı altında tutulduğunu hep beraber izliyoruz. Ama insanın ağırına giden, modern eleştirel düşüncenin üstatlarından birisi sayılan Habermas'ın, Zizek'in İsrail yanlısı Siyonist politikalara destek veren sözleri, aslında modern bilimsel düşüncesinin de çöktüğünün ilan edilmesi demektir."

"OTOKRASİ VE DEMOKRASİ ARASINDAKİ MÜCADELENİN ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE VERİLECEĞİ YERLERDEN BİRİSİ AVRUPA'DIR"

Kurtulmuş, üçüncü temel küresel gelişmenin ise demokrasilerle otokrasiler arasında yaşanan büyük mücadeleyle ortaya çıktığını söyledi.

Bu anlamda da meselenin sadece İsrail'den, Netanyahu ve Likud cephesinin meselesinden ibaret olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, Avrupa'da demokratik olduğunu iddia eden ülkelerin bu yönetime verdiği desteğin ise düşündürücü olduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Kendilerini demokrasinin en ileri ülkesi olarak ilan eden ülkelerde bile 'camiler kapatılmalıdır' diyecek kadar gözü dönmüş, insanlık düşmanı, İslam düşmanı siyasetçilerin ortaya çıkıp hem de hatırı sayılır oy aldıklarına şahit oluyoruz. Öncelikle otokrasi ve demokrasi arasındaki bu mücadele dünyanın her yerinde verilecek ama bu mücadelenin önümüzdeki dönemde verileceği en önemli yerlerden birisi Avrupa'dır, Batı Avrupa'dır. Bu anlamda dünya böylesine bir mücadeleye de şahit olacak."

Filistin ve İsrail arasındaki mücadelenin dünyada yeni bir siyasal sistemin kurulması mecburiyetini de ortaya çıkardığına dikkati çeken Kurtulmuş, "Bu dünya, kim isterse istesin, böyle devam etmez. Birleşmiş Milletler'e gidiyorsunuz, 130 ülke İsrail karşıtı karar veriyor ama Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde karar alamıyorsunuz. Çünkü adamın arkasında dayısı var. O ne isterse o oluyor. Bu sistem mutlaka ama mutlaka değişecektir." ifadelerini kullandı.

Dünya şu anda İkinci Dünya Savaşı öncesindeki duruma benzer bir durumun yaşandığını belirten Kurtulmuş, dünya barışının sağlanmaması durumunda dünyanın çok uzun süren bölgesel ve küresel çatışmaların içine gireceği görüşünü paylaştı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye olarak kendi hedeflerinin dünyada barışı, adaleti, hakkaniyeti kurabilecek bir sisteme öncülük yapmak olduğunu söyledi.

Hiçbir insanın diğerinden üstün olmadığı gibi devletlerin de birbirinden üstün olamayacağına dikkati çeken Kurtulmuş, konuşmasını şöyle tamamladı: "Bu anlayış içerisinde hem yerkürede yeni bir anlayışı yeni bir medeniyet iklimini oluşturacağız. Hem de başta Orta Doğu olmak üzere bu bölgede, bu coğrafyada barışı, esenliği, selameti sağlamak için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz. Siyasi görüşlerimiz farklı olur, hayat tarzlarımız farklı olur. İstikametlerimiz farklı olur. Ama hepimizin istikameti güçlü büyük Türkiye istikameti olmalıdır.”

 
Bayraktar tarımda fiyat değişimlerini değerlendirdi
 
‘Gazze'de yaşananlar insanlık suçudur’
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli: ‘Biz Türkiye’yiz’
Bahçeli, ‘"Biz horon kadar Karadeniz, zeybek kadar Ege'yiz. Karşılama ...
Böhürler’den yerel seçim değerlendirmesi
Adayların 2 ay içerisinde netleşeceğini aktaran Milletvekili Ayşe Böhürler; ...
‘Gazze’de soykırım boyutunda katliam yaşanıyor’
‘Filistin'de devam eden, Filistin halkına karşı sürdürülen, artık soykırım ...
 
AK Partiden ekonomiye ilişkin kanun teklifi
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, ekonomiye ilişkin düzenlemeleri ...
Özdemir: '21 yıldır kararlı bir duruş sergiliyoruz'
Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Av. Beyza Saltuklu Özdemir, “25 Kasım ...
Kurtulmuş öğretmenlere seslendi
Kurtulmuş, öğretmenliği bir meslek olarak tanımlamak gerekirse Goethe'nin ...
 
AK Parti'de rekor başvuru
AK Parti'de 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimler için belediye ...
Sekmen’den Öğretmenler Günü mesajı
Sekmen, mesajında öğretmenlik mesleğinin tarihimiz ve kültürümüzdeki anlam ...
Bahçeli’den öğretmenler günü mesajı
Bahçeli, “Atanamayan hiçbir öğretmen bırakılmamalıdır. Ücretli, sözleşmeli ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri