Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
MSB bilgilendirdi
MSB bilgilendirdi
MGK gündemi açıklandı
MGK gündemi açıklandı
Erdoğan: 'Yeni anayasayı ülkemiz için istiyoruz'
Erdoğan: 'Yeni anayasayı ülkemiz için istiyoruz'
Kalkınma Ajansları, bölgesel kalkınmanın lokomotifi
Kalkınma Ajansları, bölgesel kalkınmanın lokomotifi
Tekin, Dünya Eğitim Forumu'nu değerlendirdi
Tekin, Dünya Eğitim Forumu'nu değerlendirdi
HABERLER>SİYASET
23 Mayıs 2025 Cuma - 01:13

Kurtulmuş’tan üçüncü büyük çıkış vurgusu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "İslam'ın yeniden kendi kökleriyle buluşması ve Türk dünyasının buna öncülük etmesiyle birlikte büyük medeniyetimizin üçüncü büyük çıkışına şahitlik edeceğiz, öncülük edeceğiz." dedi.

Kurtulmuş’tan üçüncü büyük çıkış vurgusu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "İslam'ın yeniden kendi kökleriyle buluşması ve Türk dünyasının buna öncülük etmesiyle birlikte büyük medeniyetimizin üçüncü büyük çıkışına şahitlik edeceğiz, öncülük edeceğiz." dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, kendi himayelerinde, Üsküdar Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Meclis Tören Salonu'nda düzenlenen "Türk Devletleri Yüzyılında Ceditçiliğin Ufukları Uluslararası Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, sempozyumda tartışılacak konuların Türk dünyasının gelişmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Dünya siyasetinde dengelerin değiştiğini ifade eden Kurtulmuş, "ceditçilik fikri" üzerinden gelişecek hamlelerin İslam'ın üçüncü büyük yürüyüşü olarak kabul edileceğini söyledi.

İslam'ın birinci yürüyüşünün Hazreti Muhammed ve Raşid Halifeleri döneminde ortaya konulduğunu anlatan Kurtulmuş, Anadolu topraklarına ve Avrupa'nın içlerine kadar uzanan İslam'ın ikinci yürüyüşünün, yeni kapıları açarak Müslüman ülkelere ve Türk toplumuna katkılar sağladığını aktardı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, 7. yüzyıldaki gelişmelerin Türklerin İslam'la tanışmasıyla yeni bir ivme kazandığını dile getirdi. Orta Asya'da, Anadolu topraklarında büyük medeniyetler kurulduğunu hatırlatan Kurtulmuş, 19. yüzyıl ve 20. yüzyılda dünyada önemli çöküşlerin yaşandığını belirtti.

"Şimdi yeniden 'Üçüncü büyük koşu' diyebileceğimiz koşuya hazırlık döneminde olunduğunu ifade etmek isterim." diyen Kurtulmuş, 19. ve 20. yüzyılda devam eden şartların ortadan kalktığını ve Türk dünyasının yeni bir kimlik kazandığını kaydetti.

Kurtulmuş, şöyle devam etti: "Açıkça ifade edebiliriz ki özellikle Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte gelişen süreçte Türk dünyası artık kimliğine kavuşmuş, sadece siyasi bağımsızlık değil, arkasından ekonomik bağımsızlık sürecine girmiş ve kendi milli kimliklerini de sahip oldukları medeniyet değerleri üzerinden tanımlamaya başlamıştır. Bunu Özbekistan'da, Kazakistan'da, Azerbaycan'da görüyoruz. İslam'ın yeniden kendi kökleriyle buluşması ve Türk dünyasının buna öncülük etmesiyle birlikte büyük medeniyetimizin üçüncü büyük çıkışına şahitlik edeceğiz, öncülük edeceğiz."

Ceditçilik Hareketi'nin iyi anlaşılması gerektiğinin altını çizen Kurtulmuş, dünyada bir asır önce büyük değişimler yaşandığını, imparatorlukların yıkıldığını ifade etti.

Kurtulmuş, Ceditçilik Hareketi'nin "yeni bir arayış" üzerinde yoğunlaştığını belirtti.

Bütün insanlığa "kendine gel, yeni bir insani anlayışla ortaya çık" mesajı veren Ceditçilik Hareketi'nin, geniş yelpazede fikir ve ulema hareketi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu hareketteki değerli fikirlerin günümüze tercüme edilmesi gerektiğini vurguladı.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Ceditçilik Hareketi'nin TBMM çatısı altında tartışılmasının önemli bir adımın başlangıcı olduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Planlamamız şudur; bundan sonra bu Ceditçilik Sempozyumunu her yıl bir başka Türk devletinde gerçekleştirelim ve bundan sonra bu mesele Türk dünyasına rehberlik eden, ışık tutan fikri bir gelişme olsun." diye konuştu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, coğrafi olarak çok geniş bir alana hitap eden ve bu alanda etnik, mezhebi ve siyasi farklılıkları bir tarafa bırakarak halkların uyanmasını teklif eden bir anlayışla Ceditçiliğin ortaya konulduğunu belirterek, “Ayrıca ‘dilde, fikirde, işte birlik’ sloganıyla birlikte farklı Türk boylarının aslında dilini ortaklaştırarak birbirini daha iyi anlaması, işlerini ortaklaştırarak da aynı fikir birliğine ulaşması hemen hemen hepsi tarafından bir fikir birliği haline gelmiştir. Ceditçilik Hareketi'nin mutlak bir siyasi ufka sahip olduğunu da söylememiz lazım. Şiir yazanı bile, yazdığı şiiri sadece bir şiir olsun diye değil, bir siyasi ufkun argümanı olsun diye kaleme almış ve böylece bu fikirleri paylaşmıştır.” İfadesini kullandı.

Kapsayıcı, kuşatıcı, birleştirici bir Türklük anlayışı etrafında bu fikirlerin söylenmiş olmasının da bu fikrin temel özelliklerinden olduğunu dile getiren Kurtulmuş, "Ceditçilik Hareketi'nin ortak bir diğer tarafı ise kolonyal uygulamalara karşı olan reaksiyonlarıdır. Yani emperyal fikirlere ve emperyal uygulamalara karşı asla boyun eğmemiş olmaları, milliyetçiliği bir bağımsızlık ve hürriyet meselesi olarak ele almış olmalarıdır." dedi.

Kurtulmuş, Ceditçilik Hareketi'nin hemen hepsinin ortak noktalarından birisinin eğitime verilen önem olduğunu vurguladı. İnsanların büyük çoğunluğunun, en temel eğitimi bile alamadıkları dönemde Ceditçilerin, mektepler kurarak özellikle kızların da okutulmasını teşvik ederek eğitim alanındaki hamleyi önemsediklerini ifade etti.

Bu hareketin aynı zamanda bir kimlik inşası hareketi olduğunun da altını çizen Kurtulmuş, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: "Hınçla değil hikmetle bir kültürel ve siyasi başkaldırı olarak ortaya konulmuştur. Ceditçilerin hemen tamamında Türklük ve İslam iç içe geçmiş iki unsurdur. Birbirinin rakibi, birbirinden ayrı değildir. İslam, vücudun kalbi, Türklük ise onun atan kalbidir. Dolayısıyla İslam'dan uzak bir Türklüğün aslında bir fonksiyon icra etmeyeceği hemen hemen Ceditçilerin tamamı tarafından kabul edilmiştir. Türk'le İslam'ı birbirinden ayırmak hiçbirinin aklının ucundan geçmemiştir. Milletimizin kaderinin ilim ve imanla yoğrulmakla mümkün olduğu ortaya konulmuş, bu amaçla da iki farklı kolun önemli isimleri halkın arasına karışmıştır. Bunlardan birisi geleneksel ulema… Kendi köşesine oturmamış, Ceditçilik Hareketi'ni besleyen fiillerini halkın içerisinde güçlü bir şekilde sürdürmüşlerdir. Diğer taraftan da modern mekteplerden mezun olan mütefekkirler, aydınlar aynı şekilde milletin inancıyla, değerleriyle bütünleşik bir şekilde halka kimlik ve şahsiyet kazandırmaya çalışmışlardır."

Usul-i cedid mekteplerinin pedagojik eğitimin en güçlü şekilde verildiği kurumlar haline getirildiğini de ifade eden Kurtulmuş, "Ayrıca önemli bir mesele de bu harekette; kendi kavramlarımızı üretmek ve kendi ihtiyaçlarımızı konuşmak meselesidir. Ortak hafızanın, müşterek mücadelemin ve ortak tahayyülün de Türk dünyasını birleştirecek önemli bir çaba olduğunun altını çizmişlerdir." dedi.

Şimdi ise Türk dünyasının yeni bir dönemin başlangıcında olduğunu belirten Kurtulmuş, 19. yüzyılın sonu, 20. yüzyılın başı nasıl bir dünyayı ortaya çıkardıysa, dünyadaki dengeler nasıl alt üst olmuş, imparatorluklar nasıl başka güçlerle yer değiştirmişse, sadece siyaset, dünya dengeleri değil, aynı zamanda ekonominin, ticaretin, her şeyin kökten değiştiği bir dönemi insanlık yaşamışsa neredeyse birebir aynısının bugünlerde yaşandığını söyledi.

Yeni dönemin çok kutuplu, çok merkezli ve çok kültürlü gelişeceğini dile getiren Kurtulmuş, Orta Asya'dan Kafkaslara, Anadolu’dan Avrupa'ya kadar yaklaşık 300 milyonluk Türk dünyasının, tek tek bağımsızlıklarını kazanarak kendi milli kimlikleri üzerinde ayağa kalktıklarını, bunun önemli bir tarihi başlangıç olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, şunları kaydetti: “Eğer Türk dünyasında bir uyanış olsa ama dünya buna imkan verecek bir küresel denkleme sahip olmasaydı, bugün Türk dünyasının sahip olduğu avantajlar bu kadar önemli hale gelmeyebilirdi. Tam tersine, dünya konjonktürü farklı olsa Türk dünyası bundan haberdar olmasaydı yine önemli bir gelecekten bahsediyor olamazdık. Şartların hepsi yan yana gelmiş; neredeyse hepsi mükemmel bir şekilde Türk dünyasının yeni bir rönesansa hazırlanmasını mümkün kılmıştır. 300 milyonluk Türk dünyası tam da stratejik olarak dünyanın bütün gerilim noktalarının ortasında, bütün güç merkezlerinin ortasında yepyeni bir güç merkezini işaret ediyor. İnşallah dilde, işte, fikirde birliği sağlayarak, saflarımızı sıklaştırarak, kendi köklerimizle yeniden tanışarak ve köklerimiz üzerinde ürettiklerimizi bütün insanlığın ortak değeri haline dönüştürerek bu dönemde ortaya çıkan bu büyük imkandan istifade edeceğimizi umuyorum. Bunun için bu tür bilimsel çalışmaların, inanın ki en az siyasi çalışmalar kadar önemli olduğunu ifade etmek durumundayız.”

Ceditçilik ve Türk dünyasının birliği meselesine verilen önemi göstermek için bu toplantıyı TBMM’de gerçekleştirdiklerini ifade eden Kurtulmuş, emeği geçenlere teşekkür etti.

Kurtulmuş, “Önümüzdeki yıldan itibaren, her yıl bir başka yerde bu toplantıyı gerçekleştirerek, yeni rönesansa, İslam'ın üçüncü büyük yürüyüşüne, İmam-ı Buhariler gibi, İmam-ı Gazaliler gibi, İbn-i Haldunlar gibi, Yusuf Akçuralar gibi, Gaspıralı İsmailler gibi büyük isimleri yetiştirmek mümkün olur. Bu büyük çabada emeği olan herkesin sadece kendi milletlerine karşı değil, insanlığa karşı da önemli bir fonksiyon icra edeceğine yürekten inanıyorum.”

 
MSB bilgilendirdi
 
Yılmaz: Yapay zeka ile ilgili düzenlemeler kaçınılmaz
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Vatandaş sordu, Sekmen cevapladı
AK Parti Erzurum İl Başkanlığı tarafından düzenlenen "Vatandaş soruyor, ...
Bolat: 'Batı’da vicdanlar uyanmaya başladı'
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin Suriye yaptırımlarını ...
Kurum'dan 2B arazilerine yönelik açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, ’’Önemli bir ...
 
Fidan: 'Kabul edilemez'
Fidan, '"Filistin’de sivil halka karşı açlığın silah olarak kullanılması ...
İleri’den AK Parti teknoloji siyaseti açıklaması
AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ...
AK Parti’den yasa teklifi
AK Parti, birçok düzenlemeyi içeren 35 maddelik Bazı Kanunlar ve Kanun ...
 
Aydın Türk Dil Bayramı coşkusunu paylaştı
Milliyetçi Hareket Partisi Erzurum Milletvekili Kamil Aydın bu yıl 748.si ...
Destici: Ortaklarımızın abdestinden şüphemiz yok
Destici, ‘Binlerce şehidimizin ellerinde kanı olan bir katiller sürüsüne ...
BBP fesih kararını değerlendirdi
BBP Başkanlık Divanı, PKK'nın fesih kararıyla ilgili, "Terör örgütü ve ...
 
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri