Osmanlı İmparatorluğu'nun en güçlü dönemlerini yaşadığı bir zaman diliminde, tahtta Kanuni Sultan Süleyman varken 1530 yılında Almanya'da kurulan ve bugün 19. kuşak tarafından yönetilen PRYM Fashion Global, Avrupa'nın en eski şirketi ünvanını elinde bulunduruyor.
1903 yılında 'çıt-çıt'ı icat eden şirket olarak da bilinen Fashion Global'in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı olan Ömer Dikmen, aynı zamanda bu köklü şirketin dünyadaki iki ortağındna birisi.
Aynı zamanda İSİAD (İstanbul Sanayici ve İşadamları Derneği) tekstil komisyonu yönetim kurulu üyesi olan Dikmen ile şirketi ve sektör üzerine konuştuk.
Avrupa'nın en eski şirketinin Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ömer Dikmen'i tanıyabilir miyiz ?
1971 Erzurum doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Erzurum'da tamamladıktan sonra İstanbul'a geldim. İstanbul Mercan'da ticaret hayatımıza başladık. İlk kez çalışmaya başladığım şirketin 6 ay sonra ortağı oldum fakat bir anlaşmazlık yüzünden oradaki ortaklığımızı sonlandırmak durumunda kaldık. Bizim için hayır olmuş çünkü kısa süre sonra Avrupa'nın en eski firmasının Türkiye ayağına ortak oldum. Halen Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürüyorum. Firmamız 1530 yılında kurulmuş bir aile şirketi ve Dünya'da sadece 2 ortağı bulunmaktadır. Bunların biri biziz, diğeri ise Tunuslu bir şirket.
Bu kadar eski bir firma sanırım Dünya'nın her yerinde faaliyet gösteriyordur ?
Dünya'nın 74 ülkesinde faaliyet gösteriyoruz. Almanya, İtalya, Meksika, Çin, Belçika, İngiltere, Fas, Tunus, Mısır, Romanya, Hırvatistan gibi ülkelerde üretim ve ofisler var.
Avrupa'nın en eski firması dediniz değil mi?
Evet yanlış duymadınız. Dünya'nın en eski 10 firmasından biriyiz. Avrupa'nın ise en eski firmasıyız. Firmamız aynı zamanda çıtçıt'ın mucididir.
Çıtçıt'ın mucidi PRYM yani...
Hans Frederick PRYM. 1903 yılında icat etmiş bu ürünü. Patenti bizdedir.
PRYM Fashion Global hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor ?
Tekstil aksesuarları sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Düğme, perçin, çıtçıt başlıca ürünlerimiz.
Ürettiğiniz başka neler var acaba ?
Makas, terzi yüzüğü, dikiş makinesi iğnesi, kalem takacağı gibi ürünleri de üretiyoruz.
Çalıştığınız firmalarda yine firmanız gibi global firmalar olsa gerek ?
Dünya genelinde Levi's, Armani, Dolce & Gabbana, Calvin Klein ilk aklıma gelenler. Dünya'da aklınıza gelen bütün büyük tekstil üreticisi firmalar ürünlerini bizden alır.
Amerika'da da satışlarınız var mı?
Olmaz mı. Geçtiğimiz günlerde Amerika'nın en büyük firmalarından WALL MART'a ürün verildi. Tek seferde 31 milyon dolarlık bir ürün verildi.
Afrika Pazarına girmek gibi bir düşünceniz var mı ? TUSKON bu nokta da çok önemli işlere imza atıyor...
TUSKON çok büyük ve önemli işler yapıyor. Bizi Afrika'ya götürmek yerine onları buraya getiriyor ve iş bağlantıları yaptırıyor. Sonrasın da biz oralara gittiğimizde ise bildik, tanıdık simalara gidiyoruz. Bu şu demek oluyor ki, TUSKON sadece iş bağlantısı yaptırmıyor aynı zamanda insanlar arasında çok ciddi bir hukuk kuruyor. ''Referans'' kelimesi ile anlatılan olgu da bu olsa gerek.
İSİAD (İstanbul Sanayici ve İşadamları Derneği) bünyesinde Tekstil sektöründe neler yapıyorsunuz ?
Tekstil her alanında üreticiler ile alıcılar bir araya getiriyoruz. Bu şekilde alıcıların maliyetlerini düşürüyoruz ve üretim bandının genişleyeceği işlere imza atmayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz günlerde Cevahir Otel'de ülkemizin farklı illerinden gelen tekstil sektöründe ki işadamlarını İstanbul'un üreticileri ile bir araya getirdik ve iş bağlantıları yaptırdık. Çok önemli bir adımdı bu diğer sektörler adına da. Bunun dışında sektörümüzün sorunları zaten belli ve biz bunları çözmeye çalışıyoruz.
Bunların dışında birazda sizi tanıyalım. Gazeteniz ?
Zaman Gazetesi'ni aralıksız takip ederim.
Takip ettiğiniz TV programları ?
Açıkça ifade etmek gerekirse zararsız içerik ve ''edep'' faktörünü göz önünde tutarak Samanyolu TV'yi izliyorum ve ailece takip ediyoruz. Özelde ise AYNA PROGRAMI çok hoş.
İnternet Medyasına bakış açınız nasıl ?
Asrın en büyük iletişim aracı durumunda internet ve hiç birimiz buraya yabancı kalamayız. Gazetede ki haberler bir gün öncesine ait oluyor genellikle ve bu açıdan internet haberciliği bir adım öne çıkıyor. İnternette takip ettiğim bazı siteler var. Samanyolu Yayın Grubu bünyesinde ki www.samanyoluhaber.com bunların başında geliyor.
Peki bu güzel ve keyifli sohbetin sonunda işadamlarımıza söylemek istediğiniz son bir şeyler var mı ?
Ülkemizde ki şirketlerin bir çoğu maalesef tek adam şirketi ve bu hiç doğru bir durum değil. Kurumsallaşma adımlarını tek tek atmamız lazım. Ar-Ge'ye, inovasyon'a önem vermemiz lazım. Asrın gerektirdiği bütün bilgiyi ve teknolojiyi alarak şirketlerimize monte etmemiz lazım. Bakın ortağı olduğum şirket 19. Kuşak bir Alman şirketi. Bilmem ki bizim işadamlarımıza ne ifade eder bu durum...