ÖĞ-DER Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, 12 Mart Erzurum’un Düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajda, Ermeni zulmünün halkımıza anlatılması gerektiğini söyledi.
“ÖĞ-DER olarak, Erzurum’un düşman işgalinden ve Ermeni zulmünden kurtuluşunun 97. ve İstiklal Marşının TBMM’de milli marşımız olarak kabulünün 94. yıldönümünü idrak etmenin heyecan ve coşkusunu yaşıyoruz” diyen Başkan İkinci mesajında şu ifadelere yer verdi; “Ülkemizin ve bölgemizin düşman işgalinden kurtuluşu olan bu günler aynı zamanda acının, kederin uzun süre yaşandığı, gözyaşının dinmediği zamanlardır. Ama yine bu dönemler, Anadolu insanının onurunu, gururunu, vatan sevgisini, kahramanlıklarını göstermesi açısından da önemlidir ve tarihe not düşülecek niteliktedir. Bu sene Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılını idrak etmekteyiz. Bu kutlamalar hemen hemen ülkemizin her ilinde gerçekleştirilmektedir. Burada önemli olan bu kutlamaları yaparken tarihin derinliklerine gidebilmek, o yıllarda yaşanan acıları anlayabilmek ve bu acılardan ders çıkarabilmektir. Birbirimize kenetlenmek, ülkemizi güçlü, insanımızı mutlu, yarına güvenle bakabilen bireyler haline getirmeliyiz. Yarınlar için çalışmalıyız, üretmeliyiz. Geçmişimizden dersler alarak gençlerimizi eğitmeli, yenidünya ya çok iyi hazırlamalıyız. Bilindiği gibi artık savaşlar ülkemizde bilgi, kültür, sanat ve ekonomi üzerinden yapılmaktadır. Gittiğimiz her batı ülkesinde sözde Ermeni katliamı iddiaları bangır bangır anlatılırken bu gün şehrimizde birkaç şiir ve geçit töreni ile bu kurtuluşu yapmamız tarihi gerçekleri bir konuşmaya, bir geçit törenine sığdırmamız doğru değildir. Milletimizde tarih hafızası oluşturmak ve geçmişten ibret almasını sağlayacak, bilinçlenecek faaliyetler yapılması gerekiyor.
ÖĞDER’İN ÖNERİLERİ
Bunun için ÖĞ-DER olarak şunları öneriyoruz:Şehrimizde yapılan Erzurum’un kurtuluşu törenlerinin Tabyalara alınması, askerlerimizce kurtuluşun ve direnişin sergilenmesi, Tabyalardaki şehitliklerin düzenlenmesi, Şehitlerde bulunan şehitliğin şehri ve şehirde yaşanan Ermeni mezalimini anlatan açık bir müze haline getirilmesini. Erzurum’a gelen misafirlerimize ve gençlerimize yaşanan dramı ve Ermeni çetelerinin yaşattığı mezalimi anlatacağımız bir Ermeni Soykırım Müzesi açılmalıdır, Erzurum’un yaşadığı bu dram tiyatro, film ve dizi olarak da hazırlanmalı ve kurtuluş törenlerinde gösterilmelidir. Erzurum’un Kurtuluşunda görev alan ileri gelenler, komutanlar ve isimsiz kahramanlar anısına bir müze oluşturulmalıdır. 12 Mart haftasında bütün kamu kurum ve kuruluşlarının, üniversitemizin, özel şirketlerin servisleri, otobüsleri bu tarihi mekanlara öğrencilerimizi, Erzurum halkını ücretsiz taşımalı. 24 Nisan’da Erzurum’da Valiliğimiz, Üniversitelerimiz ve okullarımız tarafından Ermeni Gerçeğini gençlere anlatacağımız farklı etkinlikler yapmalıdır. Halen daha gerek halkımız ve gerekse gençlerimiz Ermeni meselesini, yaşananları ve gerçekleri bilmiyor. Yine Milletine milli kurtuluşumuza olan inancı aşılayan, artık milli birlik ve beraberliğimizin sembolü haline gelmiş İstiklal Marşı’nın ve bu marşta ifadesini bulan milli değerlerimizin özenle korunması, yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması, milli marşımızın kabulünün 94. yıldönümünde en büyük dileğimizdir. Bize şehrimizin kurtuluşunu armağan edenleri, İstiklal Marşı şairini, bu şiiri milli marş olarak kabul eden heyeti bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.”