Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Yerel Kapasitenin Artırılması 2015 Mali Destek Programı kapsamında yürütülmekte olan ‘Oltu Taşı Sınırları Aşıyor’ adlı projenin tanıtım toplantısı yapıldı.
Oltu Kaymakamlığı Toplum Merkezinde gerçekleştirilen tanıtım toplantısına; başta ilçe Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin olmak üzere Belediye Başkan Yardımcısı Osman Coşkun, OTSO Başkanı Baki Karaca, Oltu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ömer Durğun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Zengin, İlçe Emniyet Müdürü Aydın Olcar, İlçe Jandarma Komutanı Bayram Kayıkçı, Oltu Kaymakamlığı SYDV Müdürü Selami Koçak, İlçe Kütüphane Müdürü Ali Güven, Oltu El Sanatlarını Geliştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Recep Asan, KUDAKA uzmanları ve sektörün temsilcileri katıldı.
VURAL’IN SUNUMU
Tanıtım programının sunumunu üstlenen Proje Koordinatörü Temel Vural, Oltu’nun yerel değerlerinden birisi olan Oltu Taşının daha geniş anlamda tanıtılması, yaygınlaştırılması, farklı kullanım alanlarının araştırılması, bilim çevrelerince tanınıp bilimsel anlamda incelenmesini konu edinen ‘Oltu Taşı Sınırları Aşıyor’ adlı projenin Oltu Kaymakamlığı Proje Koordinasyon Merkezince hazırlandığını belirtti.
Proje Koordinatörü Temel Vural, yaptığı sunumda Şubat 2015 döneminde KUDAKA’ya sundukları projenin KUDAKA tarafından uygun görülerek kabul edildiğini ve kabul edilen projenin 2 Temmuz 2105 tarihi itibariyle uygulanmaya başlandığını kaydetti.
PROJENİN İÇERİĞİ
Uygulama süresi 9 ay olan projenin Mart 2016 tarihi itibariyle bitirilmesinin planlandığını aktaran Vural yaptığı sunumda şunlara değindi;
“Projemiz, Oltu Kaymakamlığı koordinatörlüğünde, ‘Atatürk Üniversitesi, Oltu Belediyesi, Oltu Ticaret Odası ve Oltu Taşı Derneği’ ortaklığı ile yürütülmektedir. Oltu ve yöresinin önemli bir ürünü olan Oltu taşının ekonomik değer olarak bilinirliğinin ve pazarlama altyapısının artırılması; bu yöresel ürün ve değerin ekonomiye daha geniş anlamda kazandırılması, Oltu Taşının, hem ulusal, hem de uluslararası pazarlarda daha çok tanınıp, talep edilmesine katkı sağlanması, Oltu Taşı üretim sektöründe sürekli kalite artışı ve yeni istihdam imkânlarının sağlanması ve Oltu Taşının farklı kullanım alanlarının araştırılmasına yönelik olarak hazırlanan projede şu temel faaliyetler öngörülmektedir:
Öncelikle, Oltu taşının ve Oltu'nun tanıtımına yönelik olarak ulusal televizyon kanallarında yayınlanabilecek kalitede reklam ve tanıtım filmi hazırlanacaktır. Oltu Taşı ürünlerinin profesyonel ve özgün tasarımlarla yer aldığı Türkçe-İngilizce katalog hazırlanacaktır. Bu çalışma, proje ortağı diğer kurum ve kuruluşların yanı sıra Atatürk Üniversitesi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi ve diğer fakültelerin de bilimsel katkıları ve işbirliği ile hazırlanacaktır. Oltu Taşının geniş anlamda tanıtılmasına yönelik en önemli faaliyet, proje ortağı kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin de katıldığı yurt dışı teknik gezisidir. AB Ülkelerinden Litvanya’ya düzenlenecek gezi kapsamında, Oltu Taşının yurt dışında tanıtımı, yurt dışı pazar imkânlarının araştırılması, karşılıklı bilgi transferinin gerçekleşeceği değerli taşların islenmesi ile ilgili atölye çalışmaları gibi faaliyetler yapılacaktır. Bu gezide bütün proje ortaklarından katılımcılar bulunacak ve katılımcılar, tanıtım, pazarlama, değerli taşların işlenmesi gibi konularda roller üsleneceklerdir.Proje kapsamında Proje ortağı kurum olan Oltu Yer Bilimleri Fakültesinin katkılarıyla akademisyenlerin ve Oltu taşı ile ilgili katılımcıların da yer aldığı Oltu taşının özellikleri, üretimi, islenmesi, farklı alanlarda kullanımı ve pazarlanması konularını da içeren bilimsel bir panel düzenlenecektir.Yine proje kapsamında Hazırlanan katalog, tanıtıcı film CD'lerinin ve tanıtıcı broşürlerin yerel bölgesel, ulusal ve uluslararası programlarda yurt içinde ve yurt dışında dağıtımı yapılacaktır. KUDAKA tarafından kabul edilen ve Temmuz 2015 te uygulanmasına başlanan projenin dokuz ay içinde tamamlanması planlanmaktadır. Projenin, Oltu Taşının tanıtımı, pazarlanması yeni tasarımlarla işlenmesi konularında bölgede ciddi bir farkındalık oluşturması öngörülmektedir.”
OLTU TAŞI YÜKSELEN EKONOMİK DEĞER
‘Oltu Taşı Sınırları Aşıyor’ projesinin birkaç ayağı olan önemli projelerden bir tanesi olduğunu ifade eden İlçe Kaymakamı Mehmet Gökhan Zengin, “Oltu taşının bilinirliği, istihdam oluşturması ve farkındalığını hemen hepimizin bildiği şeyler. Oltu Taşı, memleketimizin bir değeridir. İyi bir tanıtım materyalidir” dedi.
Oltu Taşı ile ilgili bu yıl 3 proje gerçekleşeceğini belirten Kaymakam Zengin, “Bu projelerden bir tanesi koordinatörlüğünü kaymakamlığımızın üstlendiği bu ‘Oltu Taşı Sınırları Aşıyor’ projesidir. İkincisi Oltu Yer Bilimleri Fakültesi’nden Yrd. Doç.Dr. Gülşen Tozsin tarafından ‘Oltu Taşının Rezervine yönelik bir projesi var. Bu projemiz de KUDAKA tarafından kabul edildi ve proje maliyeti de iki katına çıkarıldı. ODTÜ’den gelecek bir teknik ekip tarafından ortalama bir rezerv tespiti yapılacak. Üçüncüsü de yine KUDAKA tarafından ‘Oltu Taşının Sertifikasyonu’ konulu bir AB proje çalışmasıdır. Bu 3 aşamadan oluşan projeleri hayata geçirebilirsek Türkiye’de belki bir ilki de başarmış olacağız. İnşallah güzel bir şey ortaya çıkacak. Bu çerçevede emek veren herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.