Bayburt Üniversitesi öğrencileri, bu yıl Erzurum’da yapılan “14. Türkiye Kuş Konferansı”na katıldı. Erzurum Ovası’nda dürbünlerle kuşları gözlemleyen üniversiteliler, konferanstaki tek poster sunumla Bayburt’ta tespit ettikleri 41 tane kuş türünün fotoğrafını sergiledi.
Erzurum Turizm Elçileri Derneği, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle Doğa Derneği’nin organize ettiği “14. Türkiye Kuş Konferansı”, ‘kuş gözlemciliği ve kuş koruma’ ana temasıyla bu yıl Erzurum’da gerçekleştirildi. Bayburt Üniversitesi’nin de ilk kez katıldığı konferans sonrasında katılımcılar, çok sayıda kuş türünün barındığı Erzurum Ovası’na hareket etti. Horon ve kolbastı eşliğinde konferansa start veren katılımcılar, daha sonra ellerindeki dürbünlerle kuşları gözlemledi. Bol bol kuşların fotoğrafını çeken katılımcılar, daha sonra Erzurum’un Aşkale ilçesine hareket etti.
Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü Öğretim Görevlisi Abdurrahman Sefalı ile bölüm öğrencileri Elif Velieceoğlu ve Emine Seher Davarcıoğlu, “Bayburt’un Bazı Yaban Kuşları” konulu poster sunum ile konferansa katıldı. Bayburt Üniversitesi grubu, konferansta gerçekleştirdiği tek poster sunumda Bayburt ve civarında fotoğrafladıkları 41 çeşit kuşun fotoğrafını sergiledi. Öğretim Görevlisi Sefalı, bu yılki konferansa üniversite (Bayburt Üniversitesi) olarak ilk katılımı gerçekleştirmiş olmanın gururunu ve sevincini yaşadıklarını ifade ederek, “Geçit bölgeleri biyolojik çeşitliliğin yoğun olarak görüldüğü yerlerdir. Geçitler, özellikle jeolojik çağlardan beri canlılara sığınak olmuştur. Bayburt, Kop Dağı Geçidi ve Zigana Geçidi gibi iki önemli yükselti arasında bulunan, kendine özgü geçiş iklimiyle, biyolojik çeşitlilik bakımından ülkemizin atar damarı sayılacak yerlerden biridir. Tüm bunların yanı sıra ilimizden geçen Çoruh Nehri, yılın her zamanında canlılar için oldukça önemli bir su ve besin kaynağıdır. Yani kendine özgü iklim ve coğrafyasıyla Bayburt, biz biyologlar ve doğa gözlemcileri için paha biçilmez bir yerdir. Bu çalışmamızda kuşlara ilgi duyan öğrencilerimizle Bayburt’ta kuş gözlemciliğine başlamış bulunmaktayız. Şehir merkezinde yapacağınız kısa yürüyüşlerde bile birçok kuş türüne rastlayabilirsiniz. Mesela Bayburt Kalesi’ne dikkatli gözlerle bakacak olursanız ‘kalenin bekçileri’ diye tabir ettiğimiz 20’den fazla kuş türünü görebilirsiniz. Bu bekçilerden ilk olarak Kızıl Şahin (Buteo rufinus) ve Kara Kulaklı Kuyrukkakan (Oenanthe hispanica) ile karşılaşabilirsiniz. Ya da Yenişehir Parkı’nda biraz daha uzun olabilecek bir yürüyüşte 30 civarında kuş türünü görmeniz mümkün. Konferansta Bayburt’ta tespit ettiğimiz 41 kuş türünü sunmuştuk. Son gözlemlerimiz sonucunda ise 49 kuş türünü fotoğrafladık. Son gözlemlediğimiz kuşlardan bazıları; Kaya Sıvacısı (Sitta neumayer), Çam Baştankarası (Periparus ater), Angıt (Tadorna ferruginea) ve Yeşil Ağaçkakan (Picus viridis) kuşlarıdır. Gözlemlerimize göre, Bayburt’ta 100’den fazla yabani kuş türünü fotoğraflayabileceğimize inanıyoruz. Kuş gözlemciliğimizi devam ettirerek Bayburt’ta doğa meraklısı herkese ‘doğa arkadaşlığı’ edebileceğimizi söylemenin gururunu yaşıyoruz” dedi.
‘Kuş gözlemi’, ‘envanter oluşturma’, ‘kuş koruma çalışmaları’, ‘eğitim faaliyetleri’ ve ‘farkındalık yaratma’ gibi konuların ele alındığı konferansa kuş gözlemcileri ve doğaseverler başta olmak üzere konuyla ilgili sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve üniversitelerin ilgili uzmanları katıldı. Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda başlayan etkinlikler üç gün sürdü.